14 °C Budapest
Woman, man and whisper at dinner, party or restaurant for celebration in night with smile, happy and gossip. New year, fine dining or gala event with champagne, conversation and romantic secret love

Sok magyar pár nem is sejti, milyen betegség lappang bennük: a 40-es években jönnek az első tünetek

2024. február 9. 20:00

A "couplepause" jelenség egyre elterjedtebb, a középkorú párok hormonális változásait jelenti, mely befolyásolhatja többek között a szexuális vágyat is. Ezt a külső stresszfaktorok és az esetleges kapcsolati problémák még tovább súlyosbíthatnak. De jó tudni, hogy kezelésével hozzájárulhatunk az egészséges öregedéshez és a hosszan tartó jó közérzethez.

A középkorú párok körében zajló legfrissebb vizsgálódásokban kiemelt figyelmet kapott a "párkapcsolati szünet" jelensége, amely a szexuális érdeklődés egyidejű csökkenését jelenti, és amelyet a partnerek által tapasztalt hormonális változásokkal hoznak összefüggésbe. A szakértők szerint a nőknél a menopauza kezdete, ami általában a 40-es és 50-es éveikben következik be és amit a nemi vágy csökkenése jellemez, egyidőben történik a hasonló korú férfiak tesztoszteronszintjének csökkenésével, amelyet gyakran "andropauzának" neveznek.

Kutatások szerint ezek a hormonális változások kölcsönösen befolyásolhatják a partnerek szexuális vágyát és így a kapcsolat általános elégedettségét is. Az egyikük szorongása vagy érdeklődésének elvesztése hátrányosan befolyásolhatja a másikat, ezzel pedig olyan folyamatok indulhatnak el, amelyben mindketten félnek segítséget vagy kezelést kérni - írja a DailyMail.

A "párkapcsolati szünet" hatása túlnyúlik a hálószobán is. Más tanulmányok rámutattak az érzelmi és pénzügyi különbségekre, amelyekkel a nők az úgynevezett "szürke válás", azaz az 50 év feletti korban bekövetkező különválások után szembesülnek. Ezek az eredmények aláhúzzák az életközepi átmenet során felmerülő társadalmi és személyes kihívásokat.

Dr. Emmanuele Jannini, a római Tor Vergata Egyetem szexuálterapeutája a partnerek közötti szexuális egészségproblémák összefüggéseit vizsgálja. Beszámolója szerint az élet közepén felmerülő szexuális egészségügyi igények kezelése nem csak az élettartam meghosszabbítása miatt fontos, hanem az egészséges öregedés és a párkapcsolaton belüli jólét elősegítése végett is.

A külső tényezők - mint például stressz, depresszió és párkapcsolati fáradtság - is hozzájárulnak ehhez a jelenséghez. Érdekesség, hogy kutatók megfigyelték: új párkapcsolatba lépő menopauzában lévő nők magasabb szexuális aktivitást mutathatnak, mint fiatalabb társaik hosszú távú kapcsolatokban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Dr. Jannini szerint párterápia hatékony módszer ezen időszak átvészelésére, mivel ezt ő nem hanyatlásnak tekinti, hanem átmeneti vagy megújulási lehetőségnek. A terápia arra ösztönözheti a párokat, hogy aktívan dolgozzanak egészséges szexuális életük és kapcsolatuk általános állapotának fenntartásán.

A Csungkingi Orvosi Egyetem kutatása feltárta: mind a férfiak, mind a nők antidepresszáns-használata megnnő házaságuk felbomlása vagy gyásza idején, de a nőknél ez gyakoribb jelenség. Válás esetén a jövedelmük is jelentős mértékben csökken - ezt alátámasztja egy Legal & General Retail kutatása is: nőknél 41%, férfiaknál 21% jövedelem-csökkenést mutattak ki. 

Ezeknek az információknak tudatosítása rávilágít arra, mennyire fontos felismernünk és kezelnünk az életközepi kapcsolati átmeneteket. Nyílt kommunikácival, megfelelő támogatással vagy terápiával a párok képesek lehetnek együttesen átjutni ezeken a változáson és megerősíthetik köteléküket ebben az időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm