18 °C Budapest
Woman, man and whisper at dinner, party or restaurant for celebration in night with smile, happy and gossip. New year, fine dining or gala event with champagne, conversation and romantic secret love

Sok magyar pár nem is sejti, milyen betegség lappang bennük: a 40-es években jönnek az első tünetek

2024. február 9. 20:00

A "couplepause" jelenség egyre elterjedtebb, a középkorú párok hormonális változásait jelenti, mely befolyásolhatja többek között a szexuális vágyat is. Ezt a külső stresszfaktorok és az esetleges kapcsolati problémák még tovább súlyosbíthatnak. De jó tudni, hogy kezelésével hozzájárulhatunk az egészséges öregedéshez és a hosszan tartó jó közérzethez.

A középkorú párok körében zajló legfrissebb vizsgálódásokban kiemelt figyelmet kapott a "párkapcsolati szünet" jelensége, amely a szexuális érdeklődés egyidejű csökkenését jelenti, és amelyet a partnerek által tapasztalt hormonális változásokkal hoznak összefüggésbe. A szakértők szerint a nőknél a menopauza kezdete, ami általában a 40-es és 50-es éveikben következik be és amit a nemi vágy csökkenése jellemez, egyidőben történik a hasonló korú férfiak tesztoszteronszintjének csökkenésével, amelyet gyakran "andropauzának" neveznek.

Kutatások szerint ezek a hormonális változások kölcsönösen befolyásolhatják a partnerek szexuális vágyát és így a kapcsolat általános elégedettségét is. Az egyikük szorongása vagy érdeklődésének elvesztése hátrányosan befolyásolhatja a másikat, ezzel pedig olyan folyamatok indulhatnak el, amelyben mindketten félnek segítséget vagy kezelést kérni - írja a DailyMail.

A "párkapcsolati szünet" hatása túlnyúlik a hálószobán is. Más tanulmányok rámutattak az érzelmi és pénzügyi különbségekre, amelyekkel a nők az úgynevezett "szürke válás", azaz az 50 év feletti korban bekövetkező különválások után szembesülnek. Ezek az eredmények aláhúzzák az életközepi átmenet során felmerülő társadalmi és személyes kihívásokat.

Dr. Emmanuele Jannini, a római Tor Vergata Egyetem szexuálterapeutája a partnerek közötti szexuális egészségproblémák összefüggéseit vizsgálja. Beszámolója szerint az élet közepén felmerülő szexuális egészségügyi igények kezelése nem csak az élettartam meghosszabbítása miatt fontos, hanem az egészséges öregedés és a párkapcsolaton belüli jólét elősegítése végett is.

A külső tényezők - mint például stressz, depresszió és párkapcsolati fáradtság - is hozzájárulnak ehhez a jelenséghez. Érdekesség, hogy kutatók megfigyelték: új párkapcsolatba lépő menopauzában lévő nők magasabb szexuális aktivitást mutathatnak, mint fiatalabb társaik hosszú távú kapcsolatokban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Jannini szerint párterápia hatékony módszer ezen időszak átvészelésére, mivel ezt ő nem hanyatlásnak tekinti, hanem átmeneti vagy megújulási lehetőségnek. A terápia arra ösztönözheti a párokat, hogy aktívan dolgozzanak egészséges szexuális életük és kapcsolatuk általános állapotának fenntartásán.

A Csungkingi Orvosi Egyetem kutatása feltárta: mind a férfiak, mind a nők antidepresszáns-használata megnnő házaságuk felbomlása vagy gyásza idején, de a nőknél ez gyakoribb jelenség. Válás esetén a jövedelmük is jelentős mértékben csökken - ezt alátámasztja egy Legal & General Retail kutatása is: nőknél 41%, férfiaknál 21% jövedelem-csökkenést mutattak ki. 

Ezeknek az információknak tudatosítása rávilágít arra, mennyire fontos felismernünk és kezelnünk az életközepi kapcsolati átmeneteket. Nyílt kommunikácival, megfelelő támogatással vagy terápiával a párok képesek lehetnek együttesen átjutni ezeken a változáson és megerősíthetik köteléküket ebben az időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem