21 °C Budapest
Woman, man and whisper at dinner, party or restaurant for celebration in night with smile, happy and gossip. New year, fine dining or gala event with champagne, conversation and romantic secret love

Sok magyar pár nem is sejti, milyen betegség lappang bennük: a 40-es években jönnek az első tünetek

2024. február 9. 20:00

A "couplepause" jelenség egyre elterjedtebb, a középkorú párok hormonális változásait jelenti, mely befolyásolhatja többek között a szexuális vágyat is. Ezt a külső stresszfaktorok és az esetleges kapcsolati problémák még tovább súlyosbíthatnak. De jó tudni, hogy kezelésével hozzájárulhatunk az egészséges öregedéshez és a hosszan tartó jó közérzethez.

A középkorú párok körében zajló legfrissebb vizsgálódásokban kiemelt figyelmet kapott a "párkapcsolati szünet" jelensége, amely a szexuális érdeklődés egyidejű csökkenését jelenti, és amelyet a partnerek által tapasztalt hormonális változásokkal hoznak összefüggésbe. A szakértők szerint a nőknél a menopauza kezdete, ami általában a 40-es és 50-es éveikben következik be és amit a nemi vágy csökkenése jellemez, egyidőben történik a hasonló korú férfiak tesztoszteronszintjének csökkenésével, amelyet gyakran "andropauzának" neveznek.

Kutatások szerint ezek a hormonális változások kölcsönösen befolyásolhatják a partnerek szexuális vágyát és így a kapcsolat általános elégedettségét is. Az egyikük szorongása vagy érdeklődésének elvesztése hátrányosan befolyásolhatja a másikat, ezzel pedig olyan folyamatok indulhatnak el, amelyben mindketten félnek segítséget vagy kezelést kérni - írja a DailyMail.

A "párkapcsolati szünet" hatása túlnyúlik a hálószobán is. Más tanulmányok rámutattak az érzelmi és pénzügyi különbségekre, amelyekkel a nők az úgynevezett "szürke válás", azaz az 50 év feletti korban bekövetkező különválások után szembesülnek. Ezek az eredmények aláhúzzák az életközepi átmenet során felmerülő társadalmi és személyes kihívásokat.

Dr. Emmanuele Jannini, a római Tor Vergata Egyetem szexuálterapeutája a partnerek közötti szexuális egészségproblémák összefüggéseit vizsgálja. Beszámolója szerint az élet közepén felmerülő szexuális egészségügyi igények kezelése nem csak az élettartam meghosszabbítása miatt fontos, hanem az egészséges öregedés és a párkapcsolaton belüli jólét elősegítése végett is.

A külső tényezők - mint például stressz, depresszió és párkapcsolati fáradtság - is hozzájárulnak ehhez a jelenséghez. Érdekesség, hogy kutatók megfigyelték: új párkapcsolatba lépő menopauzában lévő nők magasabb szexuális aktivitást mutathatnak, mint fiatalabb társaik hosszú távú kapcsolatokban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Dr. Jannini szerint párterápia hatékony módszer ezen időszak átvészelésére, mivel ezt ő nem hanyatlásnak tekinti, hanem átmeneti vagy megújulási lehetőségnek. A terápia arra ösztönözheti a párokat, hogy aktívan dolgozzanak egészséges szexuális életük és kapcsolatuk általános állapotának fenntartásán.

A Csungkingi Orvosi Egyetem kutatása feltárta: mind a férfiak, mind a nők antidepresszáns-használata megnnő házaságuk felbomlása vagy gyásza idején, de a nőknél ez gyakoribb jelenség. Válás esetén a jövedelmük is jelentős mértékben csökken - ezt alátámasztja egy Legal & General Retail kutatása is: nőknél 41%, férfiaknál 21% jövedelem-csökkenést mutattak ki. 

Ezeknek az információknak tudatosítása rávilágít arra, mennyire fontos felismernünk és kezelnünk az életközepi kapcsolati átmeneteket. Nyílt kommunikácival, megfelelő támogatással vagy terápiával a párok képesek lehetnek együttesen átjutni ezeken a változáson és megerősíthetik köteléküket ebben az időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem