Foods enhancing the risk of cancer. Junk food

Pokoli dolog derült ki a magyarok kedvenc ételeiről: az életedbe is kerülhet, ha ezeket eszed

2023. szeptember 17. 15:02

Mindenki hallott már arról, hogy kerülni kell egyes E-vel kezdődő adalékanyagokat. Ezeket az adalékanyagokat sokan iktatnák ki teljesen az életükből, azonban ahogy telnek az évek egyre több élelmiszerben bukkannak fel. Holott egy új tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerekben használt egyes szerek magas bevitele összefüggésbe hozható a szívinfarktus, az angina és a szélütés megnövekedett kockázatával. Éppen ezért francia kutatók most azon dolgozzanak, hogy újraértékeljék az élelmiszeripar szabályozását.  

Egy új tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerekben (UPF) használt egyes szerek magas bevitele összefüggésbe hozható a szívinfarktus, az angina és a szélütés megnövekedett kockázatával. Francia kutatók pedig most megjelent eredményeiket felhasználva törekednek arra, hogy a fogyasztók védelmében újraértékeljék az élelmiszeripar szabályozását.

A tanulmányban ugyanis feltárták bizonyos emulgeálószerek egészségügyi hatásait, amelyeket a csomagolt élelmiszerek, mint a sütemények, a fagylalt, a kenyér, margarin és a készételek tartósságának megőrzésére és a textúrájának a javítására használnak. Egyes tudósok pedig felvetették, hogy a szerek hatással lehetnek a bélbaktériumokra és fokozhatják a gyulladást a szervezetben, ami potenciálisan növeli a szívproblémák kockázatát.

A kutatócsoport egy 95 442, szívbetegségben nem szenvedő, felnőttekből álló csoportot vizsgált, akik 2009 és 2021 között vettek részt a kutatásban. A résztvevők átlagéletkora 43 év volt és 79 százalékuk volt nő. Mindenkinek két éven keresztül étkezési naplót kellett vezetni, majd a naplóban rögzített minden elemet ezután egy márkához kellett illeszteni, így a kutatók pontosan meghatározhatták az adalékanyagok jelenlétét és mennyiségét.

Emellett a résztvevőket arra is megkérték, hogy a vizsgálat során jelentsenek a kutatóknak minden jelentősebb szív- és érrendszeri eseményt, például szívrohamot vagy szélütést. A szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozásokat a francia nemzeti halálozási nyilvántartás segítségével rögzítették, figyelembevéve az egyéb kockázati tényezőket, például életkort, testsúlyt, családi anamnézist és a dohányzást.

A szívrohamot kockáztatjuk az adalékanyagokkal

Átlagosan hét év utánkövetési időszak után az élelmiszerek állagának javítására és a sűrítésükre használt E460-E468 cellulózok magasabb bevitele a szív- és érrendszeri betegségek és a szívkoszorúérbetegség magasabb kockázatához kapcsolódik. Emellett hasonló kapcsolatot mutattak ki az E339 savszabályozóval és az E472c kötőanyaggal is. Illetve az E472b emulgeálószert, amit a péksütemények és a süteményekhez használnak, hogy levegősebb legyen, a szív- és érrendszeri betegségek és az agyi érbetegségek kockázatával – beleértve a stroke-ot és az aneurizmákat – hozták párhuzamba.

Fontos kiemelni, hogy nincs bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a többi vizsgált emulgeálószer és a szív – és érrendszeri kimenetelek között

– idézte a kutatók kiegészítését a DailyMail. Mindezek mellett azt is elismerték, hogy egyetlen megfigyeléses vizsgálat nem képes az okot meghatározni, azonban azt hangsúlyoztál, hogy az eredményeket más nagyszabású tanulmányokban is meg kell ismételni. Ezzel pedig hozzájárulhatnak az élelmiszeradalékanyagok élelmiszeriparban való felhasználására vonatkozó szabályozások újragondolásához a fogyasztók védelme érdekében.

Tracy Parker, a British Heart Foundation (BHF) szívegészségügyi dietetikusa szerint az ilyen típusú tanulmányok csak összefüggéseket mutathatnak ki bizonyos emulgeálószerek magas bevitele és a szív- és érrendszeri betegségek között.

További kutatásra van szükségünk ahhoz, hogy megfelelően megértsük az UPF és a szívbetegségek közötti kapcsolatot. Ráadásul ezeket nehéz teljesen kizárnunk az életünkből, hiszen az olyan ételek fogyasztásának visszaszorításával járna, mint a sütemények kekszek

– mondta el Tracy Parker, hozzátéve, hogy ha mi készítjük el az ételeinket az első lépéstől kezdve, azzal jelentősen javíthatunk az étrendünkön, amivel párhuzamosan csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Alapvető fontosságú az is, hogy olyan környezetet teremtsünk, amik ebben segítenek. Azaz államilag kell korlátozni a magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerek reklámozását, promócióját.

Dr. Gavin Stewart, a Newcastle Egyetem vezető oktatója elmondta, hogy bár a tanulmány kimutatta a lehetséges összefüggéseket, azonban óvatos értelmezésre van szükség.

Egyetlen megfigyeléses tanulmányból származó bizonyíték ereje eredendően alacsony a zavaró tényezőkkel és az ok-okozati összefüggésekkel kapcsolatos bizonytalanság miatt. Emiatt további tanulmányokra és bizonyítékok szintézisére van szükség, hogy csökkenthessük a bizonytalanságot

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– vélekedett Dr. Gavin Stewart, amihez Kevin Whelan professzor, a londoni King’s College dietetikai szakértője hozzáfűzte, hogy továbbá probléma az is, hogy bár ezeket az emulgeálószereket gyakran használják, de nem mindig könnyen azonosíthatók a csomagoláson.

Az emulgeálószerek olyan élelmiszeradalékok, amelyeket általában – bár nem minden esetben – az élelmiszerek címkéjén írnak le, E400-tól egészen E499-ig

– mondta a dietetikus, hozzátéve, hogy a francia tanulmány egyik nagy hibája, hogy bár sok ember bevonásával készült és hosszú ideig zajlott, mégsem szólította fel az embereket arra, hogy kerüljék el az emulgeálószerek fogyasztását.

A bizonyítékok még nem elég erősek ahhoz, hogy mindenki elkezdje elkerülni ezeknek a fogyasztását. Az ok és az okozat azonosításához ugyanis klinikai vizsgálatok szükségesek

– tette hozzá.

Kevin McConway professzor, az Open Egyetem alkalmazott statisztikai szakértője szintén azon az állásponton van, hogy jobb lehűtenünk magunkat ezzel a tanulmánnyal kapcsolatban. Szerinte ugyanis még ha feltételezzük is, hogy bizonyos emulgeálószerek fogyasztása miatt megnövekszik a szív és érrendszeri betegségek kockázata, a valós hatás valószínűleg viszonylag csekély lenne.

1000 résztvevő esetében a szívkoszorúér megbetegedési száma mindössze 11-ről 12-re nőtt. Persze az a plusz egy személy sajnálatos, azonban a szerény szó itt is helyénvalónak tűnik

– vélekedett McConway.

Persze annak ellenére, hogy nincsen 100 százalékosan bizonyított összefüggés ezeknek a bizonyos emulgeálószerek és a szívbetegségek kialakulása között, érdemes odafigyelni arra, hogy mit viszünk a szervezetünkbe. Azaz sokkal jobban járunk, ha nem előre csomagolt élelmiszereket fogyasztunk, hanem inkább elkészítjük mi magunk az ételünket. Persze nem kell mindent teljesen kiiktatnunk az étkezésünkből, azonban érdemes odafigyelnünk arra, hogy mit és mennyit eszünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem