23 °C Budapest
Skilled focused young phlebotomy technician applying a tourniquet to a female patient arm for venipuncture blood

Csak semmi pánik: ezért zárták ki a véradásból valójában fővárosi lakosokat

ATV
2023. augusztus 29. 09:52

Önmagában a tigrisszúnyog jelenléte nem befolyásolja a véradást, nem zárnak ki területeket a véradásból - tájékoztatta Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese az ATV-t. A sajtóban megjelent hírek szerint ugyanis két budapesti kerület és Szeged olyan érintett területek, ahol viszonylag sok invazív szűnyog található, amely a Nyugat-nílusi lázat terjesztheti. Most azonban erre rácáfolt a Vérellátó szakembere.

A műsorban elhangzott, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól kap tájékoztatást a nyugat nílusi lázat elkapó, és súlyos állapotba kerülő személyekről. Ennek alapján azonosítják a területet, és ha olyan helyről érkezik valaki, ahol a betegség előfordul, azt megkérdezik arról, hogy emlékszik-e arra, hogy az átlagostól eltérő méretű nagy csíkos szúnyog esetleg megcsípte az elmúlt 30 napban. A válasz alapján döntenek az egyén alkalmasságáról, tehát nem területet zárnak ki a véradásból, nyomatékosította a főigazgató-helyettes.

Kurucz Kornélia, a Virológiai Nemzeti Laboratórium egyetemi adjunktusa szerint lehetséges, hogy mindegy, hol vannak jelen a szúnyogok. Az Ökológiai Kutatóközponttal, illetve az Állatorvostudományi Egyetemmel közösen monitorozzák a szúnyogok a fertőzöttségét, és ez idáig az ázsiai tigrisszúnyogban itthon nem mutatták ki nyugat nílusi láz vírusát, kizárólag a dalos szúnyog, vagyis más néven közönséges szúnyog egyedeiben. A szakember szerint nincs ok a pánikra, a nyugat nílusi láz 2004 óta jelen van az országban, és évről évre vannak megbetegedések is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm