20 °C Budapest
Female ophthalmologist examining male patient in ophthalmology clinic with autorefractometer, examination of eyesight.

Súlyos költséget kapnak a nyakukba a szemüveges magyarok: nincs mese, mindenki a zsebébe nyúlhat

2023. augusztus 14. 11:01

Majdnem negyedével kerül többe ma szemüveget csináltatni Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt - derült ki a KSH adataiból. A szemüveglencse tavaly július óta több mint 34 százalékkal drágult meg, 2022 januárja óta pedig csaknem 50 százalékot emelkedett az ára. A kontaktlencsét viselők valamivel jobban jártak, az egy év alatt kevesebb mint 10 százalékot drágult. Több millió magyar szívhatja a fogát: a becslések szerint kb. a lakosság fele küzdhet valamilyen látási nehézséggel.

Brutálisan megdrágult a rosszul látó magyarok élete az elmúlt egy évben, és a KSH adatai szerint még azok járhattak jobban, akik kontaktlencsét hordanak, ugyanis ennek az ára tavaly július és idén július között mindössze 7,6 százalékkal emelkedett - a statisztikai hivatal adatbáziásban a "+ - 6D, szférikus (SPF), 30 napos viseletre" típusú lencse szerepel. Sőt, mint kiderült, a kontaktlencse ára csökken már május óta, júliusban 200 forinttal került kevesebbe, mint két hónappal korábban.

Akinek viszont szemüvegre van szüksége, az szívhatja a fogát: a szemüveglencse (műanyag, + - 6D, antireflex réteg és felület keményítés nélkül) átlagára 2022 júliusához képest 34,5 százalékot emelkedett, előző év januárjához viszonyítva pedig már majdnem 50 százalékos az áremelkedés.

A szemüvegkeret (fém vagy nikkelezett) majdnem 16 százalékkal drágult egy év leforgása alatt, tavaly január óta pedig már majdnem 22 százalékos az áremelkedés. Ugyanakkor ennél a terméknél is, ha nem is masszívan csökkenni, de stagnálni kezdtek az árak az utóbbi hónapokban.

Viszont összességében, ha valaki keretet és lencsét is vásárolna, mert mondjuk teljesen tönkrement a szemüvege, annak átlagosan 22,3 százalékkal többet kell fizetnie az optikusnál manapság, mint egy évvel ezelőtt, tavaly januárhoz képest pedig több mint 30 százalékkal kerül többe szemüveget csináltatni.

Több millió ember szívhatja a fogát, hiszen a látszerek drágulása egy igen széles réteget érinthet Magyarországon. A KSH korábbi elemzése szerint ugyanis a felnőtt népesség mintegy fele látási nehézségekkel küzd, a férfiak 41, a nők 58 százaléka visel szemüveget, vagy kontaktlencsét.

Ezek a szemüvegek többet ártanak, mint használnak!

Ráadásul a szakértők szerint nem tanácsos arra játszani, hogy olcsón megússzuk a dolgot: ugyanis a rossz minőségű szemüvegek többet ártanak, mint használnak,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

a boltban kapható, kész olvasószemüvegeket csak abban az esetben használjunk, amikor hirtelen, és rövid időre van szükségünk a nagyításra, a mindennapi használatra semmiképpen se erre támaszkodjunk.

A Magyar Optikus Ipartestület elnöke, Karvázy Attila korábban lapunk kérdésére kifejtette, kis időre használhatunk kész szemüveget, azonban folyamatos használatra egyéni igényre készített szemüveget alkalmazzunk, hiszen csak ez nyújt igazi megoldást.

Ha ilyen szemüveget használunk hosszútávon akár olvasásra, akár a monitorhoz, és nem a saját paramétereink alapján készült szemüveget hordjuk, úgy ez látásromláshoz, fejfájáshoz, és egyéb panaszokhoz vezethet

- húzta alá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem