Doctor wearing face mask checking a small boy in his clinic. Pediatrician examining boy patient with stethoscope in clinic.

Mégis, mi folyik a magyar háziorvosi rendelőkben? Már ezt is csak kevés kiváltságos orvos engedheti meg magának

2023. június 28. 20:20

Nem tud nyáron szabadságra menni sok magyar háziorvos, mert akkora a munkaerőhiány, hogy nem találnak helyettest - derült ki az RTL híradójából. A nyilatkozó háziorvosok szerint van olyan kollégájuk, aki évek óta csak néhány napot tud pihenni. Főként vidéken okoz gondot a háziorvoshiány, sokan nyugdíjas korúként is dolgoznak, de így is több mint 500 praxis tartósan nincs betöltve.

„Mi, gyerekorvosok külön nehéz körülmények között vagyunk, mert bennünket csak szakvizsgázott gyerekorvos helyettesíthet, ha esetleg a rezidensek kijöhetnének, akik pár hónapra vannak a szakvizsgától helyettesíteni, valószínűleg nagyban megkönnyítené a szabadságolásunkat" – mondta Fábián Dóra taksonyi gyermekorvos a Híradónak. Mivel vállalkozók, a helyettes bérét a háziorvosoknak kell fizetnie, ami akár napi 50 ezer forint is lehet.

A nagyobb rendelőkben egymás helyettesítésével oldják meg a szabadságolást, de vidéken sok helyen megoldhatatlan a helyettesítés - hangzott el a műsorban. Az Országos Kórházi Főigazgatóság friss adatai szerint jelenleg 509 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van, több helyen évek óta nem találnak orvost. Mangó Gabriella, a  Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi csoportjának megbízottja szerint a betöltetlen praxisok miatt nyáron különösen nehéz a betegek ellátása és nehéz orvoshoz jutni. A szakember szerint a területi kórházak is segíthetnének a helyettesítésben.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm