Highrises, chimnies, smoke in a foggy morning in Budapest

Károsodhat az egészsége annak, aki sokáig ilyen helyen él: komoly kockázarta figyelmeztet a WHO

MTI
2023. március 14. 21:05

A világ szinte minden táján meghaladja az éves egészségügyi határértéket a szálló por aránya a levegőben - derül ki egy tanulmányból, amelyet a The Lancet Planetary Health című szakfolyóiratban tettek közzé. A Föld lakosságának mindössze 0,001 százaléka él olyan helyen, ahol a finomporszennyezés szintje nem haladja meg az éves egészségügyi határértéket.

2019-ben az év több mint hetven százalékában haladta meg a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finomporrészecskék (PM2.5) napi határértéke az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt értéket - írták a kutatók. A WHO 2021-ben köbméterenként tízről öt mikrogrammra csökkentette a PM2.5 éves javasolt átlagértékét.

A melbourne-i Monash Egyetem munkatársa, Yuming Guo által vezetett kutatócsoport a mért értékek és számítógépes modellek segítségével határozta meg a szálló port mértékét a 2000 és 2019 közötti időszakra. Eredményeik alapján a PM2.5 részecske éves globális átlagértéke 32,8 mikrogramm volt egy köbméter levegőben. A legmagasabb értékeket Kelet-Ázsiában tapasztalták (50 mikrogramm/köbméter), amelyet Dél-Ázsia (37,2) és Észak-Afrika követett (30,1).

A legalacsonyabb értéket Ausztráliában és Új-Zélandon (8,5), Óceánia többi részén (12,6), valamint Dél-Amerikában (15,6) mutatták ki.

A szálló por mértéke 2019-ben a napok hetven százalékában meghaladta a WHO által javasolt 15 mikrogramm per köbméteres napi határértéket globálisan. Kelet- és Dél-Ázsiában a napok 90 százalékában mutattak ki ennél nagyobb értéket.

A szálló por szintje mindössze Európában, valamint Észak-Amerika és Afrika egyes régióiban csökkent az elmúlt években. Miközben 2000-ben még az év napjainak hatvan százalékában voltak a határértéknél magasabbak az adatok Európában, addig 2019-ben már csak a napok 25 százalékában érte el az egészségre káros mértéket a szálló por aránya a levegőben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PM2.5 részecskék behatolhatnak a tüdőhólyagocskákba és a véráramba. A hosszú távú finomporszennyezés szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és tüdőrákhoz vezethet. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai szerint 2020-ban csak az EU-ban mintegy 240 000 ember halt meg idő előtt a szálló por miatt.

A WHO szerint évente és világszerte mintegy hétmillióan halnak meg idő előtt a finompor-szennyezettség miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem