6 °C Budapest
Shanghai/China-March.2020: Coronavirus 2019-nCoV pneumonia in Wuhan has been spreading into many cities. One man wearing surgical mask leaning on balustrade at the bund in China vuhan

Bizonyítékot kér a WHO Amerikától: tényleg egy kínai laborból származna a koronavírus?

MTI
2023. március 4. 11:02

Arra kérte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Washingtont, hogy támassza alá bizonyítékokkal egyes amerikai hírszerző szervek azon állítását, hogy a koronavírus-világjárványt egy kínai laboratóriumból véletlenül kikerült vírus okozta.

Az ENSZ egészségügyi szervezete több ízben is az Egyesült Államok genfi diplomáciai képviseletéhez fordult, de eddig nem kapott választ - közölte pénteken Maria van Kerkhove, a WHO-nak a koronavírus-járvány ügyeiben illetékes vezetője. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője azt mondta kedden a Fox News televízióban, hogy az iroda úgy hiszi: "a világjárvány forrása nagy valószínűséggel egy esetleges vuhani laboratóriumi incidens". A világjárvány ebben a kínai városban kezdődött. Az FBI azt is hozzátette, hogy a pandémiát "a kínai kormány ellenőrzése alatt lévő egyik laboratóriumból kikerült vírus okozta".

Az amerikai hírszerző közösségen belül nincs egyetértés a járvány keletkezésének pontos okáról. Más intézmények szerint az is lehetséges, hogy a vírus természetes úton került át állatokról az emberre. Tudósok három éve kutatják a koronavírus-világjárvány eredetét. 2021 elején a WHO küldöttsége Kínában járt, de Peking nemzetközi szakértők további útjához nem járult hozzá. A WHO több vizsgálatot is javasolt Kínában és máshol, de ezekre máig nem került sor.

Kína kategorikusan tagadja, hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból került volna ki.

A vírus eredetét a jövőbeli világjárványok lehetséges megakadályozása érdekében kell feltárni - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hozzátette: "a WHO a jövőben is azt kéri Kínától, hogy legyen átlátható az adatok megosztásában, végezze el a szükséges vizsgálatokat, és tegye közzé azok eredményeit". "Amíg ez meg nem történik, a vírus eredetével kapcsolatos valamennyi elmélet napirenden marad" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem