15 °C Budapest
Doctor, patient, medical

Beleálltak az orvosi ügyeleti rendszer vitájába a rezidensek is: ez jelentene megoldást a helyzetükre

MTI
2023. március 4. 20:28

A kórházi rezidensorvosok esetében is csak önkéntes lehet a háziorvosi ügyeletekben való részvétel, a képzésüket töltő fiatal orvosok nagyobb kiszolgáltatottsága miatt a nyomásgyakorlás minden formájától tartózkodni kell - közölte a Magyar Rezidens Szövetség szombaton. A szervezet azt írta, a helyi ügyekben a legfontosabb, hogy az érintettek döntésével összhangban alakítsák ki a megoldásokat, így arról a helyi rezidenseknek kell nyilatkozniuk, hogy milyen szinten tudnak és akarnak részt venni a háziorvosi ügyeletekben. 

A szövetség elnöksége felhívta a munkáltatók figyelmét arra, hogy bármilyen ügyeleti többletmunka csak akkor elképzelhető, ha az érintett rezidensek önkéntesen vállalják, és a munkáltató tiszteletben tartja az ügyeletekre és a munkavégzésre vonatkozó előírásokat. Vagyis ha az érintett rezidens orvosok már teljesítették a jogszabályban az ügyeleti munka feltételeként előírt gyakorlatokat, a munkájukhoz megfelelő szakorvosi felügyelet és segítséget kapnak, legalább az előírtaknak megfelelő díjazásban részesülnek, és a terhelésük ezzel együtt sem lépi át a jogszabályokban megengedett heti, illetve havi maximális munkaidőt - tették hozzá.

Közölték: a betegek érdekében is elvárható, hogy a háziorvosi ügyeleteket elsősorban szakorvosok részvételével lássák el, ezért sürgetik a háziorvosi ügyeletek ellátásának mihamarabbi és mindenki számára megnyugtató, tartós megoldását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem