6 °C Budapest
Asian doctor and an assistant in the operating room for surgical venous vascular surgery clinic in hospital.

Komoly baj lehet a minisztérium és az orvosi kamara háborújából: drasztikus módosítás készül

2023. február 28. 10:15

Már akár a mai napon elfogadhatják a Belügyminisztérium (BM) hétfőn benyújtott javaslatát, amely eltörölné a kötelező Magyar Orvosi Kamara (MOK) tagságot az orvosoknak és a folyamatban lévő etikai eljárásokat is áthelyeznék a BM-hez tartozó Egészségügyi Tudományos Tanácshoz. A BM indoka erre a lépésre, hogy szerintük a MOK hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Kamara szerint ezek a vádak hamisak. 

A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott egy törvényjavaslat, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. és az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényt módosítaná. A Belügyminisztérium sürgős tárgyalást kért az Országgyűléstől. A módosítás "a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza". Ezt a BM azután lépte meg, hogy a MOK és a kormány nézeteltérései elmélyültek februárban, mikor a kamara elhatározta, hogy ellenállnak az ügyeleti rendszer reformjának. A BM szerint a MOK visszaél a hatalmával. 

A törvényjavaslat szerint 30 napon belül valamennyi orvosnak nyilatkoznia kell arról, hogy fenn kívánja-e tartani tagságát, aki ezt nem teszi meg, annak tagsága automatikusan megszűnik - írja a Népszava. Jelentős változtazat áthelyeznék a Belügyminisztériumhoz tartozó Egészségügyi Tudományos Tanácshoz. A közleményben arra utaltak: a kormányzat azzal vádolta meg az kamarát, hogy etikai eljárással fenyegeti az új háziorvosi ügyeleti rendszerben feladatot vállaló tagjait - ezt azonban határozottan cáfolta a MOK.

Valótlan, hamis indokokkal indított durva támadást a kormány a Magyar Orvosi Kamara ellen 

– fogalmazott az orvosi kamara elnöke, Kincses Gyula a hétfői rendkívüli sajtótájékoztatón. Az elnök emlékeztetett: egyetlen esetben élt az elnökség panasszal a területi etikai bizottságnál, amikor egy kollegális vezető háziorvos presszionálta, megfélemlítette a kollégáit, nyomást gyakorolt és visszaélt hivatali helyzetével, hogy írják alá a mentőszolgálattal az ügyeleti szerződést. Kincses Gyula szerint a kormány eddig is kereste a megfelelő eszközt az orvosellenes harcában, most pedig találtak ürügyet. Álmos Péter MOK-alelnök arról beszélt:

A kamarát nem érte váratlanul ez a támadás. Amikor az orvostársadalom arról döntött, hogy nyomásgyakorlásba kezd, már tudtuk, várható válaszlépés. Már a tiltakozásról döntő küldöttgyűlésen megfogalmaztuk, hogy a potenciális veszélyek között ott lebeg, hogy ezt a kamarát, ahogy a kommunisták is tették korában, megpróbálhatják ellehetetleníteni, akár a kötelező tagság felszámolásával. Ennyi történt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kincses Gyula szerint a nyomásgyakorlás, amit elindítottak, eredményes. Sőt saját belső felmérésük szerint az általuk megkérdezett egészségügyi dolgozók 90 százaléka egyetért a kamara céljaival, 80 százalékuk a nyomásgyakorlás eszközével is. Ezzel együtt arra biztatnak minden kollégát, jelezzék, hogy továbbra is a MOK tagjai akarnak maradni, csak így garantálható ugyanis, hogy a következő években is legyen érdekképviseletük, és „ne darálják be” őket – mondta a lap szerint.

Több gond is lehet a módosítással

A lap szerint évente 700-1000 etikai vizsgálat indul. Ezeket aligha tudja lefolytatni a hatósági ügyekre adott 30-45 napos határidő alatt az elmúlt években erősen megcsappant létszámú állami közigazgatási apparátus - írják. A panaszokat eddig a területi, másodfokon az országos kamarák választott bizottsági tagjai vizsgálták ki csekély tiszteletdíjért, a kamarai költségvetésből. (Erre a kötelező kamarai tagság után fizetendő tagdíj nyújtott fedezetet.) A feladat átvételével külön állami apparátust kell létrehozni erre, amelynek esetenként külsős szakértőket kell megbízni a szakmai vélemény kialakításához. Mindezt az eddigiekkel ellentétben nem a szakma gyakorló orvosok költségére, hanem valamennyi adófizető terhére. 

A magyar államnak nincs rutinja a kamarai feladatok ellátásában – véli Gáts Andrea, aki szerint a korábbi példa azt mutatja, hogy néhány év múltán törvényszerű a visszarendeződés. A 2006-os törlés után 2011-ben ismét kötelezővé vált a tagság és a MOK visszakapta valamennyi korábbi jogosítványát. A mostani politikai döntés azonban még súlyosabb csapást mérhet a kamarára, hiszen nem csupán azok tagsága szűnik meg, akik jelzik kilépési szándékukat, hanem azoké is, akik nem erősítik meg azt 30 napon belül. Ez a kamara széteséséhez vezethet, ami egy közfeladatot ellátó szakma esetében aligha tartható fenn hosszútávon a szakjogász szerint. A hatalmi döntés járulékos kárait egyelőre felmérni sem lehet, hiszen a végrehajtási utasítások csak később készülnek el - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem