Women sitting on blue sofa by the christmas tree and blowing her nose

Villámgyorsan tönkremehet az ünnep, ha ezt elfelejted 2022-ben: nem éri meg kockáztatni

2022. december 20. 13:06

Már csak néhány munkanap maradt karácsonyig, amikor még nyitva vannak a patikák és van esély feltölteni az otthoni gyógyszerkészleteket. Az ünnepek előtti rohanásban, mikor még mindenki az utolsó kellékeket, ajándékokat szerzi be, hajlamos az ember megfeledkezni a házi patika feltöltéséről. Pedig az ünnepek alatt még kellemetlenebb fej- vagy fogfájástól, gyomorsavtól, vagy epegörcsöktől szenvedni. A patikák jó része is zárva tart karácsony alatt, ezért jó ha van otthon egy-két doboz gyógyszer baj esetére, hogy ne kelljen ügyeletes gyógyszertárat keresni. A Pénzcentrum összegyűjtötte, melyek azok a gyógyszerek, amelyekből még karácsonyig érdemes feltölteni az otthoni készleteket.

2022-ben a szenteste és a karácsony első napja is hétvégére esik, így mindössze három nap lesz, amíg a legtöbb patika zárva tart. Azonban vannak olyan gyógyszertárak, amelyek a két ünnep között nemcsak hétfőn, hanem több napig is zárva lesznek. Erről is érdemes előre tájékozódni, viszont ami még fontosabb: az alapvető gyóygszerekből töltsük fel a készleteinket, ne karácsonykor derüljön ki, hogy pont az fogyott ki, amire szükség van. Kellemetlen dolog az ünnepek alatt ügyeletes gyógyszertárat keresgélni, ezért jobb előre felkészülni a váratlan (vagy várható) helyzetekre.

Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a krónikus betegek vényre kapható gyógyszereit időben fel kell íratni szakorvossal, háziorvossal és kiváltani. Az orvosok is sokszor szabadságra mennek két ünnep között, így nem feltétlenül tudnak kiállítani e-receptet sem, ha szükség van rá. Ha pedig utazunk valahová az ünnepek alatt, ne felejtsük el magunkkal vinni a legszükségesebb gyógyszereinket! Amennyiben pedig hozzánk érkeznek vendégek, akkor is különösen hasznos lehet, hogyha tudunk adni vészhelyzet esetén egy savlekötő, vagy fájdalomcsillapító tablettát.

Milyen gyógyszerek legyenek otthon karácsonykor?

A házipatikából ebben az évben sem hiányozhatnak a láz- és fájdalomcsillapító, a görcsoldó, a hasmenés elleni szerek - pl. széntabletta -, illetve az emésztéssegítők és gyomorégés elleni gyógyszerek. Ismét hangsúlyozzuk, hogy nem szabad megfeledkezni a krónikus betegek által rendszeres szedett gyógyszerek, vagy fogamzásgátló szerek receptjének beszerzéséről - legjobb telefonon keresztül e-receptet igényelni, ha erre van lehetőség - és azokat még a héten kiváltani, nehogy az ünnepek alatt fogyjanak ki. 

Továbbá érdemes ellenőrizni a vitaminkészleteket, valamint tartani otthon toroknyugtató tablettát, köptetőt, köhögéscsillapítót, orrcseppet, hogy csökkenteni tudjuk az influenzaszerű tüneteket, ha hirtelen jelentkeznének. Az allergiások ne felejtsék el az allergiagyógyszereket, a szülők pedig azt, ha gyermeküknek van szüksége patikai készítményekre, akár tápszerre - hiszen a drogériák is zárva tartanak az ünnepek alatt. 

A házipatikák legalapvetőbb kellékei az ünnepek alatt:

  • láz- és fájdalomcsillapító,
  • görcsoldó
  • hasfogó (pl. széntabletta)
  • emésztéssegítő, savlekötő szerek

Azt is érdemes ellenőrizni, hogy kitartanak-e az ünnepek alatt a

  • krónikus betegségekre szedett gyógyszer,
  • allergiagyógyszer,
  • fogamzásgátló,
  • vitamin,
  • gyógytea,
  • toroknyugtató, -fertőtlenítőtabletta,
  • köptető, köhögéscsillapító,
  • gyermekek számára adható gyógyszer,
  • és tápszer készletek.

Az is fontos, hogy azért az ünnepek közeledtével ne kezdjünk gyógyszerfelhalmozásba, mert annak csak az a vége, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszerek hulladékként végzik! Mielőtt rohannánk a patikába feltölteni a készleteket, ellenőrizzük, mi van már eleve otthon - ez az első lépés. Reálisan gondoljuk át mire, és milyen mennyiségben lehet szükség. Írjunk listát, akárcsak a bevásárlás esetén!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb tanácsok

A legfontosabb, hogy továbbra is figyeljünk oda a rendszeresen szedett gyógyszereinkre. Ha kifogyóban vannak, akkor ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kiváltásukat, nehogy ne tudjuk őket időben beszerezni. A karácsonyi koccintással sem árt vigyázni: a gyógyszerszedőknek oda kell figyelniük az italfogyasztásra is, ugyanis

nem minden készítmény mellé biztonságos alkoholt inni, mert komoly problémákat okozhat! 

Ezentúl pedig a rendszeresen szedett gyógyszereink hatását nem csak az ételek és italok befolyásolhatják, hanem az akut problémákra szedett szerek is. A vény nélküli szerek vásárlásánál már a gyógyszertárban győződjünk meg arról, hogy olyan készítményeket használjunk, melyek nem lépnek kölcsönhatásba a már szedett gyógyszereinkkel. Ugyanez igaz a másoktól, vendégségben elfogadott gyógyszerre: olvassuk el a betegtájékoztatót!

Készüljünk fel a stresszre is

Hiába az öröm és béke ünnepe, a karácsony rengeteg stresszel is jár, nem beszélve az évi végi pénzügyi nehézségek okozta szorongásról! Nem kell azonban rögtön nyugtatókhoz nyúlni: az első lépés, hogy tudatosan készülünk erre az időszakra és próbáljuk minimalizálni a stresszfaktorokat. A gyógyszereken túl pedig számos más stresszcsökkentő megoldás is létezik, amelyet megpróbálhatunk ilyenkor, mint a mozgás, gyógynövényteák, vagy a meditáció is hatékony lehet. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem