12 °C Budapest
Toddler girl feeding her father a strawberry in kitchen

Rengeteg magyart csap arcon a valóság: súlyos diagnózis vár sokakra az orvosi rendelőkben

2022. december 15. 16:04

Az utóbbi néhány év nem volt éppen pozitív a mentális és fizikai egészség szempontjából: a két éven át tartó koronavírus-járvány, az emiatti lezárások és végtelennek tűnő kórházi várólisták mind belejátszhatnak abba, milyennek ítéljük meg a saját egészségünket. Emellett természetesen olyan egyéb tényezők is nagyban befolyásolják, mennyire érezzük magunkat egészségesnek, mint a mozgás, az egészséges táplálkozás, vagy mennyi stressz ér minket a munkahelyünkön. Most megnéztük, EU-s összehasonlításban mennyire elégedettek a magyarok az egészségükkel.

Az utóbbi pár év nem kedvezett sem az egészségünknek, sem az egészségügynek: a Covid miatt nem csak nagyot nőtt világszerte a halálozások száma, de közvetetten romlott az egyéb betegségek diagnosztizálása az egészségügy leterheltsége miatt. Azonban nem csak az orvosi ellátások nehezebb elérhetősége volt negatív hatással arra, hogy érezzük magunkat: a lezárások miatt nagyon sokan nem tudtak eleget mozogni, társaságba járni és rengeteg olyan tevékenységről kellett lemondanunk, melyek fontosak ahhoz, hogy egészségesnek érezzük magunkat.

Most az Eurostat felmérése alapján megnéztük, mennyire éreztük magunkat egészségesnek Magyarországon tavaly, és hogy alakult azoknak az aránya az EU-ban, akik úgy gondolták, jó az egészségi állapotuk. Nos, 2021-ben az EU-n belül a 16 év felettiek körében átlagosan 10-ből 7 ember (69%) jónak vagy pedig nagyon jónak ítélte meg az egészségi állapotát. Ez az arány egyébként magasabb volt a férfiaknál, közülük 72% gondolta úgy, hogy jól van, míg a nőknél csak 67% volt ez a szám.

A legegészségesebb országok

Az EU-n belül a legtöbben Írországban találták magukat egészségesnek (81%), ezt követte Görögország 78%-kal, harmadik helyen pedig Ciprus és Luxemburg állt, mindkét országban a lakosság 77%-a találta jónak az egészségét. A lista legalján az EU-ból Litvánia végzett (48%), míg az utolsó két helyen megosztva Lettország és Portugália állt mindkettő 50%-kal.

Mennyire érzik jól magukat a magyarok?

Magyarországon tavaly átlagosan a lakosság 64,8% százaléka ítélte meg úgy, hogy jó az egészsége. Ez az arány nálunk is magasabb volt a férfiak esetében, közülük 68% gondolta úgy, hogy jól vagy nagyon jól van, míg a nők esetében csak 61,9% érezte így.

Ezzel egyébként majdnem 5%-kal alatta vagyunk az EU-s átlagnak: a férfiaknál 3,6%-kal, a nőknél pedig 4,7%-kal volt alacsonyabb a szubjektív egészségmegítélés.

Összesítésben sem sikerült túl jó helyet elérni: a 27 uniós tagállam közül összehasonlításban a 20. helyen voltunk csak annak a tekintetében, mennyire érezte magát egészségesnek a lakosság. Az sem túl biztató, hogy a régió szomszédos országaiban mindenhol a magyaroknál többen válaszoltak úgy, hogy jónak vagy nagyon jónak ítélik meg az egészségüket.

Például Romániában 72,8% volt ez az arány, amivel az EU-n belül a 9. helyen voltak a románok, de Bulgária is előttünk végzett a 18. helyen 67,6%-kal. Szlovénia a 14. volt, itt a lakosság 69,1%-a mondta jónak az egészségét. A folyamatos követendő példaként emlegetett Ausztria a 11. helyet érte el az összehasonlításban 72,3%-kal, de Csehországban is 67,8% volt ez az arány. Érdekes, hogy Németországban, ahol hagyományosan jó az egészségügy, csak az emberek 63,2%-a gondolta úgy, jó az egészsége, így a németek az összehasonlításban a 22. helyen voltak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egészség nem pénz kérdése, vagy mégis?

A felmérésben az európai gazdasági térség országai vettek részt, így 2020-ból van adat Norvégiából és Svájcból is, vagyis a kontinens két leggazdagabb országából. Figyelemre méltó, hogy ezekben az országokban mennyire magas volt azoknak az aránya, akik úgy érezték, jó az egészségük. Norvégiában 74,7% volt ez az arány, míg Svájcban 83,3%, ezzel pedig Európán belül itt tartották a legtöbben jónak az egészségi állapotukat. Természetesen mindkét ország jóval felette volt a 2020-as EU átlagnak, ami 69,5% volt.

Szubjektív szempontok

Könnyű lenne párhuzamot vonni a magyar egészségügy évtizedek óta húzódó mostoha helyzete, a reformok elmaradása és aközött, hogy itthon ennyire rossz eredményt értünk el az egészséget vizsgáló kutatásban, azonban közel sem ennyire egyszerű kérdésről van szó.

Nem szabad viszont elfelejteni, hogy itt egy nagyon szubjektív felmérésről van szó.

A kutatásban nem arról kérdezték a válaszadókat, milyen az orvos által megítélt egészségi állapotuk, vagy van-e valamilyen krónikus betegségük, esetleg tartós egészségügyi problémájuk. A válaszadóknak a felmérésben arra kellett válaszolniuk, ők maguk hogyan ítélik meg az egészségüket; abba pedig, hogy valaki, hogy érzi magát, belejátszhatnak olyan tényezők, mint a válaszadók társadalmi és anyagi helyzete, vagy éppen a mentális állapotuk.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem