7 °C Budapest
Shot of a young businesswoman blowing her nose while texting on a cellphone in an office

Rengeteg magyar dolgozót betegíthet meg a saját cége: szörnyű igazságra derült fény

2022. november 30. 19:03

Az idei fűtési szezon kétségtelenül mindenhol spórolásról szól: az energiaárak brutális emelkedése miatt igyekszünk otthon minél kevesebb áramot és gázt használni, hogy elkerüljük a rezsidémont hónap végén. Azonban nem csak a magyar lakosság kénytelen lejjebb csavarni a radiátort otthon: a cégek is ugyanúgy próbálják csökkenteni az energiaköltségeiket, amit bizony meg is éreznek a munkavállalók. Idén télen rengeteg magyarnak kell arra készülnie, hogy fázni fog az irodában, ráadásul a hidegben ülni nem csak kellemetlen, hanem az egészségünket is veszélyezteti, ha nincs elég fűtés a munkahelyen.

Idén tavasz óta nincsenek érvényben itthon már a Covid miatti korlátozó intézkedések, úgyhogy lényegében vissza lehetett térni a járvány előtti hétköznapokhoz. A visszatérés pedig nagyon sokaknak szó szerint történt: 2020. márciusában munkahelyek tömegeinél kellett hirtelen áttérni az otthoni munkavégzésre, azonban idén már a munkahelyek nagy részében elvárták, hogy a dolgozók legalább heti pár napot az irodában töltsenek. A home office számos előnnyel bír a munkavállalók szempontjából: időt és pénzt spórolhatunk, ha nem kell minden nap oda- és visszautazni a munkahelyre. Persze a csapatépítésnek, az emberi kapcsolatoknak, a kommunikációnak és a hatékonyságnak is jót tesz, ha fizikailag egy térben vagyunk a kollégáinkkal. 

Nyáron valószínűleg sokan szívesen mentek be a légkondicionált irodákba, azonban időközben az Ukrajnában zajló háború és a bizonytalan energiaellátás miatt nem csak a lakossági rezsiköltségek ugrottak meg. A cégeknek még brutálisabb áram- és gázszámlát kell befizetniük, hiszen rájuk már nem vonatkozik egyáltalán a rezsicsökkentés. Emiatt a kormány már bejelentette, hogy az állami intézményekben a rezsispórolás miatt maximum 18 fok lehet idén télen, és a kormányablakok is zárva tartanak majd zárva ünnepek alatt és az új év első hetében, hogy ezzel is lefaragják a fűtésszámlát. Azonban nem csak az állam kényszerül letekerni a fűtést: sok cégnél szintén hideg irodában kénytelenek dolgozni a munkavállalók indén télen. A tartósan alacsony hőmérséklet viszont nem éppen ideális az egészségünk szempontjából, úgyhogy a Science Alert cikke alapján megnéztük, miért fontos, hogy elég meleg legyen a munkahelyünkön télen is.

A testhőmérséklet szinten tartása

Az emberre melegvérű emlősként jellemző, hogy folyamatosan nagyjából ugyanazon a szinten van a testhőmérsékletünk, ami 36-38 fok között van; még akkor is, ha a környezetünk ennél jóval hidegebb. Ennek a szinten tartásáért pedig három fő folyamat felelős. Az első az alapvető anyagcsere, melynek során a naponta bevitt kalóriák nagyjából kétharmadát elégeti a szervezetünk, hogy olyan alapvető hőtermelő folyamatokat tudjon ellátni a szervezetünk, mint légzés, a vérkeringés, a sejtek megújulása, az agyműködés vagy az emésztés. Ezeken kívül minden mozgás is hőt generál az izomösszehúzódáskor lezajló kémiai folyamatoknak köszönhetően.

A harmadik hőtermelő anyagcsere-folyamat pedig az úgy nevezett „barna” zsírszövet átalakulásával történik. A barna zsírszövet a jégkorszak idejéről maradt meg, mikor az emberi szervezet kénytelen volt alkalmazkodni az óriási hidegekhez. Ezt viszont csak akkor kezdi el égetni a szervezetünk, ha nagyon lecsökken a testhőmérsékletünk, ráadásul a barna zsírszövet mennyisége az öregedéssel folyamatosan csökken.

Amikor órákon keresztül a hidegben vagyok, akkor a testünknek értelemszerűn több hőt kell termelni a hőmérséklet szinten tartásához, amihez több kalóriát kell elégetni.

Ha viszont csökken a testünk hőmérséklete, akkor amiatt lassul az anyagcserénk is, tehát kevesebb hőt tudunk termelni. Ha viszont magasabb a saját hőmérsékletünk, például 38,3 fok, akkor 30% több kalóriát égetünk el.

Nem mindegy, mit mutat a hőmérő

Pontosan ezek miatt a folyamatok miatt van nagyon nagy szerepe a környezetünk hőmérsékletének abban, hogy működik a testünk és az anyagcserénk, illetve hogyan hat mindez az egészségünkre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az irodákat általában 21-22 fok körüli hőmérsékletre szokták felfűteni télen, ami nem mondható igazán melegnek. Emiatt sokan kénytelenek egy pulóvert vagy akár kabátot felvenni, esetleg hősugárzót bevinni. Korábbi kutatások kimutatták, hogy ez a hőmérséklet túl alacsony a nők többségének, de a férfiak jelentős részének is., ha egész nap ülőmunkát végeznek A hidegben pedig nem csak fázunk, hanem a produktivitásunk is csökken. Azonban nem csak kellemetlen a hideg irodában dolgozni, hanem kockázatos is az egészségünk szempontjából.

Az alacsony benti hőmérséklet lelassítja az anyagcserénket, és nem csak megnehezíti a testsúlyunk szinten tartását, hanem olyan problémákat is okozhat, mint az immunvédelem csökkenése, a szív- és érrendszer károsodása, de megnő a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázata is. A „megfelelő” hőmérsékletet egyébként nehéz definiálni, de úgy íratjuk le, hogy amikor nem fázunk, de melegünk sincs. Ez egyénenként változó, de valahol 22 és 27 fok között van, közepes páratartalom mellett.

Mit tehetünk, ha túl hideg van az irodában?

Ha nem csavarhatjuk feljebb a fűtést a munkahelyen, akkor nem az az egyetlen megoldás, hogy egész nap kabátban ülünk az irodában. Léteznek már például olyan okosórák, melyek képesek mérni a testhőmérsékletünket, így tudjuk, mikor kell jobban felöltöznünk, vagy egy kicsit mozognunk, hogy szinten tudjuk tartani. Szintén jó tipp lehet kicsit sétálni vagy mozogni, ha szünetet tartunk, de akár a home office is megoldást jelenthet, ha a munkaadónk mindenképpen spórolni akar a fűtésen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem