26 °C Budapest
Close-up Sport Woman Heart pain.

Évente 2000 magyar nő hal bele, hogy nem fordul időben orvoshoz: ilyen tünettel nem érdemes várni

2022. június 30. 15:26

Hazánkban évente mintegy 5000 nőnél fedeznek fel emlődaganatot, míg a halálesetek száma meghaladja a 2000-et; pedig a pontos diagnózis életmentő lehet. „A hagyományos röntgen mammográfia javasolt elsősorban szűrővizsgálat gyanánt, de nem minden esetben ez a választandó módszer” – figyelmeztet dr. Vértes András, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ főorvosa, aki nemcsak a legújabb kutatások megdöbbentő eredményeiről beszélt, hanem azt is elárulta, hogy kik tartoznak a magas rizikójú csoportokba.

A korai stádiumú emlődaganat sok esetben teljesen tünetmentes, ráadásul az otthoni önvizsgálattal sem kitapintható. Ezért is kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, ugyanakkor nem mindegy a diagnosztikai módszer sem.

Figyelembe kell venni a beteg életkorát, a családi előzményeket, van-e emlő implantátuma, és a vizsgált egyén preferenciáit is. A röntgen mammográfia érzékenysége – vagyis, hogy milyen százalékban mutatja ki a daganatos elváltozásokat – magasabb, mint az ultrahangé, de jelentősen alacsonyabb, mint az MR-vizsgálaté

– hangsúlyozza a dr. Vértes András, aki egy, a Radiology szakmai folyóiratban néhány napja publikált nemzetközi kutatásra is szólt, amely a kontrasztanyagos emlő MR és a mammográfia diagnosztikai hatékonyságát vizsgálta.

„Közismert, hogy az MR hatékonysága 95 százalék felett van, ráadásul a röntgennel ellentétben egyáltalán nem jár sugárterheléssel. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a röntgenes emlőrákszűrés érzékenységi korlátja   nem megfelelő a sűrű, feszes, dens emlők esetében. A digitális emlő tomoszintézis (DBT) és az ultrahang hasznos kiegészítő eszűrési módok, de az emlő MR – különösen a kontrasztos – a legérzékenyebb képalkotó eszköz a sűrű szövettel rendelkező nők számára” – emelte ki a RadiVert MR Diagnosztikai Központ főorvosa, aki egy másik kutatásra is kitért.

„Egy osztrák munkacsoport szakirodalmi áttekintést végezett, hogy összehasonlítsa a két technika érzékenységét, specifikitását és negatív prediktivitását.  Az áttekintés hét tanulmányból származó adatokat tartalmazott, amelyek 1137 emlő léziót vizsgáltak; ezek közül 654 rosszindulatú és 483 jóindulatú volt. A tanulmányban bebizonyították, hogy az emlő MR nagyobb érzékenységet (97 százalék vs. 91 százalék) szenzitivitást és alacsonyabb negatív valószínűségi arányt mutatott, de a specificitása minimálisan alacsonyabb volt, mint a hagyományos röntgen mammográfia az emlőrák kimutatására.  

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Utrechti Egyetemi Orvosi Központ vezetői megjegyezték, az emlő szűrővizsgálatok mindenképpen szükségesek, és a választás a kontrasztos röntgen mammográfia és az MR mammográfia között női preferencia. Míg az első vizsgálat a röntgen technológiára támaszkodik, és sok tekintetben hasonlít a hagyományos mammográfiához, addig az MR nem használ ionizáló sugárzást, és elkerüli az emlőkompressziót

– fejtette ki a prevenciót szívügyének tekintő főorvos, kiemelve, hogy az emlőeltérések kimutatására a 1.5 Teslás MRI készülék a legalkalmasabb.

Kiknek javasolt a nagy hatékonyságú emlő MR?

  • Akiknél magas az emlőrák kockázata, és a felmenőik között előfordult emlő-, petefészek- vagy petevezetékrák,
  • akiknél genetikai mutáció található a BRCA1 vagy BRCA2 génben,
  • 50 évnél fiatalabb hölgyeknek, akiknek feszes, úgynevezett denz emlőjük van,
  • akiknél hagyományos mammográfiai módszerrel igazolták az emlődaganatot, de a sikeres kezelés miatt további információra van szükség,
  • akiknél az egyik emlőben rákot azonosítottak: a másik, egészségesnek tűnő mell esetében elengedhetetlen a nagy hatékonyságú MR-vizsgálat,
  • akik kemoterápián vesznek részt, mert fontos ellenőrizni a kezelés hatékonyságát,
  • mellimplantátummal rendelkező nőknek, főleg szivárgásra utaló tünetek esetén,
  • akik gyanús csomókat fedeznek fel a hónaljban.

Dr. Vértes András arra a szomorú tényre is rávilágított, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a szűrések száma. „Ezt bizonyítja a későn felfedezett emlőrákos esetszámok emelkedése is. Fontos, hogy a nők rendszeresen járjanak emlőszűrésre, hiszen a korai diagnózis életmentő lehet. Ezért hoztuk létre a RadiVert Lady MR programot, amely nemzetközi szakmai ajánlásokra és a Familial MRI screning trial (FaMRIsc) program eredményeire épül a magas rizikójú nők esetében. A komplex vizsgálat célja a tüneteket és panaszokat még nem okozó daganatok kiszűrése, valamint a későbbi, súlyosabb következmények megelőzése” – fogalmazott dr. Vértes András. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?