Close-up Sport Woman Heart pain.

Évente 2000 magyar nő hal bele, hogy nem fordul időben orvoshoz: ilyen tünettel nem érdemes várni

2022. június 30. 15:26

Hazánkban évente mintegy 5000 nőnél fedeznek fel emlődaganatot, míg a halálesetek száma meghaladja a 2000-et; pedig a pontos diagnózis életmentő lehet. „A hagyományos röntgen mammográfia javasolt elsősorban szűrővizsgálat gyanánt, de nem minden esetben ez a választandó módszer” – figyelmeztet dr. Vértes András, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ főorvosa, aki nemcsak a legújabb kutatások megdöbbentő eredményeiről beszélt, hanem azt is elárulta, hogy kik tartoznak a magas rizikójú csoportokba.

A korai stádiumú emlődaganat sok esetben teljesen tünetmentes, ráadásul az otthoni önvizsgálattal sem kitapintható. Ezért is kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, ugyanakkor nem mindegy a diagnosztikai módszer sem.

Figyelembe kell venni a beteg életkorát, a családi előzményeket, van-e emlő implantátuma, és a vizsgált egyén preferenciáit is. A röntgen mammográfia érzékenysége – vagyis, hogy milyen százalékban mutatja ki a daganatos elváltozásokat – magasabb, mint az ultrahangé, de jelentősen alacsonyabb, mint az MR-vizsgálaté

– hangsúlyozza a dr. Vértes András, aki egy, a Radiology szakmai folyóiratban néhány napja publikált nemzetközi kutatásra is szólt, amely a kontrasztanyagos emlő MR és a mammográfia diagnosztikai hatékonyságát vizsgálta.

„Közismert, hogy az MR hatékonysága 95 százalék felett van, ráadásul a röntgennel ellentétben egyáltalán nem jár sugárterheléssel. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a röntgenes emlőrákszűrés érzékenységi korlátja   nem megfelelő a sűrű, feszes, dens emlők esetében. A digitális emlő tomoszintézis (DBT) és az ultrahang hasznos kiegészítő eszűrési módok, de az emlő MR – különösen a kontrasztos – a legérzékenyebb képalkotó eszköz a sűrű szövettel rendelkező nők számára” – emelte ki a RadiVert MR Diagnosztikai Központ főorvosa, aki egy másik kutatásra is kitért.

„Egy osztrák munkacsoport szakirodalmi áttekintést végezett, hogy összehasonlítsa a két technika érzékenységét, specifikitását és negatív prediktivitását.  Az áttekintés hét tanulmányból származó adatokat tartalmazott, amelyek 1137 emlő léziót vizsgáltak; ezek közül 654 rosszindulatú és 483 jóindulatú volt. A tanulmányban bebizonyították, hogy az emlő MR nagyobb érzékenységet (97 százalék vs. 91 százalék) szenzitivitást és alacsonyabb negatív valószínűségi arányt mutatott, de a specificitása minimálisan alacsonyabb volt, mint a hagyományos röntgen mammográfia az emlőrák kimutatására.  

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Utrechti Egyetemi Orvosi Központ vezetői megjegyezték, az emlő szűrővizsgálatok mindenképpen szükségesek, és a választás a kontrasztos röntgen mammográfia és az MR mammográfia között női preferencia. Míg az első vizsgálat a röntgen technológiára támaszkodik, és sok tekintetben hasonlít a hagyományos mammográfiához, addig az MR nem használ ionizáló sugárzást, és elkerüli az emlőkompressziót

– fejtette ki a prevenciót szívügyének tekintő főorvos, kiemelve, hogy az emlőeltérések kimutatására a 1.5 Teslás MRI készülék a legalkalmasabb.

Kiknek javasolt a nagy hatékonyságú emlő MR?

  • Akiknél magas az emlőrák kockázata, és a felmenőik között előfordult emlő-, petefészek- vagy petevezetékrák,
  • akiknél genetikai mutáció található a BRCA1 vagy BRCA2 génben,
  • 50 évnél fiatalabb hölgyeknek, akiknek feszes, úgynevezett denz emlőjük van,
  • akiknél hagyományos mammográfiai módszerrel igazolták az emlődaganatot, de a sikeres kezelés miatt további információra van szükség,
  • akiknél az egyik emlőben rákot azonosítottak: a másik, egészségesnek tűnő mell esetében elengedhetetlen a nagy hatékonyságú MR-vizsgálat,
  • akik kemoterápián vesznek részt, mert fontos ellenőrizni a kezelés hatékonyságát,
  • mellimplantátummal rendelkező nőknek, főleg szivárgásra utaló tünetek esetén,
  • akik gyanús csomókat fedeznek fel a hónaljban.

Dr. Vértes András arra a szomorú tényre is rávilágított, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a szűrések száma. „Ezt bizonyítja a későn felfedezett emlőrákos esetszámok emelkedése is. Fontos, hogy a nők rendszeresen járjanak emlőszűrésre, hiszen a korai diagnózis életmentő lehet. Ezért hoztuk létre a RadiVert Lady MR programot, amely nemzetközi szakmai ajánlásokra és a Familial MRI screning trial (FaMRIsc) program eredményeire épül a magas rizikójú nők esetében. A komplex vizsgálat célja a tüneteket és panaszokat még nem okozó daganatok kiszűrése, valamint a későbbi, súlyosabb következmények megelőzése” – fogalmazott dr. Vértes András. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem