26 °C Budapest
A woman squeezing the sample liquid on a test strip while carrying out a Covid-19 rapid self test at home.

Németországban a hatodik hullámra készül: Zacher Gábor is megszólalt, ez vár a magyarokra

2022. június 25. 12:31

A koronavírus-járvány hatodik hullámára készül Németország; javasolják a maszkviselést zárt térben, és a negyedik oltás felvételét a 40 év felettieknek. A magyarországi kilátásokról és tapasztalatokról Zacher Gábor sürgősségi orvos beszélt.

2020 március 4-én igazolták az első koronavírusos beteget Magyarországon, majd hamarosan gyökeresen megváltoztak a mindennapjaink. Bár néhány hónapja úgy tűnik, lecsendesedett a járvány, Németország a hatodik hullámra készül.

Hogy mi lesz ősszel, lesz-e újabb mutáns, hatodik vagy hetedik hullám, ezt nem lehet tudni - fejtette ki Zacher Gábor az Indexnek. Rámutatott arra is, hogy az átoltottságban óriási aránytalanságok vannak a világon; egyes európai országokban 90 százalékos az átoltottság, míg Fekete-Afrikában vagy az egyes közép-keleti országokban csupán 5-6 százalékos. Márpedig emiatt lehet még új variáns, a főorvos szerint nem dőlhetünk hátra.

Zacher Gábor szerint – aki terepen csinálta végig az egészet – a járvány eddigi hullámaiban erőn felül teljesített mindenki az egészségügyben, azok is „vigyázzban álltak”, akikről nem is gondoljuk, hiszen egy kórházi gyógyszerész vagy a szemétszállító nélkül sem működött volna a dolog.

Nem túloztam, amikor elmondtam, hogy 440 órákat dolgoztunk egy hónapban, a teljesítőképességünk, erőink határára kerültünk. Viszont ha még egy lapáttal rá kellett volna tenni, akkor lehet, hogy még rá tudtunk volna tenni, a betegszállítóktól kezdve a vezetőig mindenki odatette magát

– emlékezett vissza a mentős szakorvos, hozzátéve, hogy természetesen most a kórházban dolgozókra gondolt, nem a minisztériumi vezetőkre.

Ami a leginkább megdöbbentett, hogy tulajdonképpen saját magam is belehalhatok ebbe a történetbe. Ez életemben most először jutott eszembe, futott rajtam végig, főleg azon a napon, amikor az egyik kollégámat temettük el

- tette hozzá Zacher Gábor, aki személy szerint nem emlékszik rá, hogy koronavírusos lett volna, talán volt egy-két olyan nap, amikor szagokat nem érzett, de semmi egyéb. Szakmailag viszont rengeteget tanult, de nagyon nem akarja, hogy ezeket a szakmai tapasztalatokat megint hasznosítania kelljen.

A toxikológus szerint az átlagpolgár számára egyébként mindegy, hogy a vírus egy piacról vagy egy laborból indult-e el, nem tudjuk, itt van és kész. Azzal kapcsolatban, hogy megértettük- e már, Kemenesi Gáborral ért egyet, aki szerint még tíz év kell, hogy kiismerjük ezt a gonoszt. Szerinte ugyanígy tíz év kellhet ahhoz is, hogy az úgynevezett hosszú Covidot, vagyis a poszt-Covid tüneteket alaposan megértsük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A védőoltásról is beszélt Zacher Gábor, mint mondta, az első oltás felvétele rettenetes módon lecsökkent, kiemelte viszont a negyedik oltás fontosságát, ami főleg a rizikócsoportba tartozóknál igazán fontos. Ha most oltakoznak, akkor az már érdemi ellenanyag-választ fog jelenteni, ki fog tartani ősszel. Arra a kérdésre, hogy ha velünk marad a vírus huzamosabb ideig még, vajon a megelőzés vagy a kezelés lesz-e a megoldás, azt mondja: „mindkettő, és mindkettőben az oltás a kulcs”.

Kockázatos fesztiválozni?

Bár már nem kötelező, sokan mégis hordják a maszkot a mai napig. Zacher Gábor szerint ez alapvetően nagyon helyes, főleg tömegközlekedésen vagy zárt térben.

A nyári fesztiválokon viszont nincs túl sok értelme szerinte, de olyan helyeken, ahol „egy bolond százat csinál analógiára”, egy fertőzött százat meg tud fertőzni egy színházban vagy egy moziban például, ott már van.

Ugye a betegeknek a száma nagyon jelentősen lecsökkent, közegészségügyi rizikót pedig a tömeg a szabad ég alatt sokkal kevésbé jelent. Egy olyan tömegrendezvényt, mint például egy szabadtéri, nagy területen dübörgő fesztivál, most nem tartok veszélyes üzemnek

– mondja a főorvos. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?