Disguised person with a monkey mask and doctors suit, holding a sign with the danger sign and a monkey that says: MONKEYPOX, on a purple background. Pandemic, virus, epidemic, Nigeria and smallpox.

Mi az a majomhimlő? Mik a majomhimlő tünetei?

2022. május 31. 19:17

2022. május 31-én hivatalosan is megjelent a majomhimlő vírus Magyarországon. Cikkünkben ezért most összeszedtük, mi az a majomhimlő vírus, mik a majomhimlő tünetei.

Az elmúlt hónapokban a világ számos pontján - az USA-ban, Ausztráliában, a Közel-Keleten, és Európában is megjelent a majomhimlő vírus. Magyarországon az első majomhimlő vírust hordozó beteget 2022. május 31-én regisztrálták - a 38 éves firfi állapotáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Mi az a majomhimlő?

A majomhimlő egy zoonózis-fertőzés. A majomhimlő vírust 1958-ban fedezték fel és emberben elsőként 1970-ben írták le a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az eddigi legnagyobb dokumentált járványt 2017-ből Nigériából ismerjük, melynek során több száz emberi megbetegedést regisztráltak.

Az Afrikából behurcolt vírusnak két fajtáját, a közép- és nyugat-afrikai különítik el, Európában az enyhébb megbetegedést okozó nyugat-afrikai vírusvariáns van jelen. A nyugat-afrikai törzsből származó vírus halálozási aránya kb. egy százalékos, míg a kongói törzs súlyosabb, az akár 10 százalékos halálozással is járhat.

Mik a majomhimlő tünetei?

A majomhimlő vírus fertőzést kezdetben rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, hátfájás, és láz jelzi; majd megjelennek a kiütések, hólyagok a fertőzöttek testén. A kiütések elsősorban az arcon, a kezeken és a lábakon jelentkeznek, súlyosabb esetben az egész testre is kiterjedhetnek.

A majomhimlő tünetei közül a kiütések rendkívül ijesztőek és fájdalmasak is lehetnek, viszont az eddigi adatok azt mutatják, hogy a majomhimlő betegség általában enyhe lefolyású.

A karakterisztikus kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek, főként az arcon és végtagokon hangsúlyosak. A kiütések - más himlőfertőzéshez hasonlóan - kiemelkednek, majd idővel kifakadnak és leszáradnak. A kiütések a nyálkahártyákon és egyéb testrészeken is megjelenhetnek, de kifejezetten a nyálkahártyán való megjelenést feltételezik a cseppfertőzéses terjedés mögött, mint erősítő tényező

- árulta el Dr. Kemenesi Gábor virológus, aki azt is hozzátette, hogy a tünetek 2-4 hétig is eltarthatnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogyan terjed a majomhimlő?

A mojomhimlő vírust általában állatok adják át az embereknek, nevével ellentétben (1958-ban majmokban fedezték fel, erre utal a név) ma már főként rágcsálók terjesztik. A mostani megbetegedések viszont arra engednek következtetni, hogy a legtöbben a majomhimlő betegséget közösségi átvitel útján kaphatták el.

Dr. Kemenesi Gábor Facebook-on megjelent írásából kiderül, hogy a fertőzés állatról a fertőzött állat vérével, testváladékaival vagy majmok esetében kiütéseivel történő érintkezés során, míg emberről a fertőzött ember kiütéseivel vagy a kiütések által kontaminált felületekkel (pl: ruha, ágynemű) való érintkezéssel terjed.

Testváladákokkal és légúti cseppekkel is terjedhet, ám semmiképp sem keverhető össze a COVID-19-nél megismert, rendkívül hatékony légúti terjedéssel. Itt egy nehézkes, hosszú és közeli kontaktust követelő terjedés ismert, így főként családtagok, közeli hozzátartozók kerülnek látókörbe egy-egy terjedési esemény során.

A fertőzéstől a tünetek megjelenéséig tartó időtartam kb. 5-től 13 napig tart.

Van majomhimlő oltás?

Célzott gyógyszeres terápia nincs, de a fekete himlő oltás szóba jöhet a majomhimlő vírus esetében is. Az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák ugyanis bizonyos fokú védelmet nyújtanak a közeli rokon majomhimlő vírus ellen is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?