image of gorilla dark background

Mit lehet eddig tudni a majomhimlőről? Ezek a betegség tünetei, egyre több országban észlelik

2022. május 21. 15:03

Eddig 11 országban észleltek majomhimlős megbetegedéseket. Mit kell tudni az új betegségről, mik a majomhimlő tünetei? Kiderült, létezik-e majomhimlő elleni védőoltás.

Eddig 11 országban észleltek majomhimlős eseteket, de a WHO mindeddig nem nevezte meg ezeket a helyeket. Ugyanakkor a Global Health folyamatosan gyűjti az adatokat, és a portál közlése szerinte mindeddig több mint 100 esetről tudni.

A szakemberek szerint ezekben az országokban azonosították eddig a betegséget:

 • Anglia
 • Portugália
 • Spanyolország
 • Egyesült Államok
 • Kanada
 • Svédország
 • Olaszország
 • Franciaország
 • Belgium
 • Ausztrália
 • Németország

Egy Facebook-csoportban pedig Dobson Szabolcs zakgyógyszerész, gyógyszerengedélyeztetési szakértő összefoglalta, hogy mi mindent is kell tudni a betegségről: a szakember szerint tömeges megbetegedések nem várhatóak.

A majomhimlő a leggyakoribb Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein. A régión kívüli megbetegedések gyakran az e területre való utazáshoz kapcsolódnak. Két fő törzse létezik: a kongói törzs, amely súlyosabb - akár 10%-os halálozást is elérhet, és a nyugat-afrikai törzs, amelynek körülbelül 1%-os a halálozási aránya. Az Egyesült Királyságban előforduló eseteket nyugat-afrikai törzsként jelentették

- húzta alá Dobson Szabolcs, aki elmondta, a vírus szoros érintkezés útján terjed, mind állatokról, mind - ritkábban - emberekről. Először 1958-ban találták meg majmoknál, és innen ered a név is, bár ma már a rágcsálókat tekintik fő gazdaállatnak. Emberben először 1970-ben írták le a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A majomhimlő kezdeti tünetei közé tartozik

 • a fáradtság,
 • láz,
 • nyirokcsomó-duzzanat,
 • izomfájdalmak,
 • hátfájás stb.

A jellegzetes kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek, főként az arcon és végtagokon hangsúlyosak. A kiütések más himlőfertőzéshez hasonlóan kiemelkednek, majd idővel kifakadnak és leszáradnak. A nyálkahártyákon és egyéb testrészeken is megjelenhetnek.

A majomhimlő és a fekete himlő rokonok, így a fekete himlő elleni védőoltás hatásos a majom himlő ellen is (legalább 85%-os hatásossággal afrikai adatok szerint)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- húzta alá Dobson Szabolcs.

Megszólalt Kemenesi Gábor virológus is, aki szerint a majomhimlő semmiképp sem hasonlítható a COVID-19-hez, nem várhatóak komoly esetszámok, hiszen ez egy emberről-emberre nehezen terjedő fertőzés.

Mivel egy jelenlegi ismereteink szerint emberről-emberre nehezen terjedő fertőző betegségről van szó, itt egyelőre főként a fertőzöttekkel közeli kontaktust ápolók jöhetnek szóba. A mostani esetek hátterében álló terjedésnél néhány klaszternél szóba került a szexuális kontaktus során történő közeli érintkezés, így a nagy-britanniai hatóságok erre külön fel is hívták a figyelmet ám korai még kőbe vésni bármit, a többi esetnél még nem tudni mi állhat a terjedés hátterében

- írta Kemenesi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06