Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Újítást jelentett be az MNB: drasztikusan átalakítják az adatközlést

2022. február 24. 21:28

Áprilistól elindul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új statisztikai publikációs felülete, amely átláthatóbb és mélyebb adatszolgáltatást tesz lehetővé - közölte Gerendás János, a Magyar Nemzeti Bank Statisztikai igazgatóságának igazgatója.

Elmondta, hogy a fejlesztés célja tovább mélyíteni az adattartalmat, továbbá felhasználóbarát környezetet biztosítani az adatvagyon iránt érdeklődőknek. Az új statisztikai alportálon továbbra is a publikációs naptár alapján, a fő témák szerint besorolva teszik közzé a tájékoztatókat és az idősorokat, ugyanakkor az adatok között könnyebb lesz a böngészés, a tartalmak egymással össze lesznek kapcsolva.

Az igazgató elmondta, hogy az adatszolgáltatást az év folyamán tovább fejlesztik; a jövőben mobiltelefonos applikáció megjelenése várható, ezen kívül erősítik a statisztikai részleg jelenlétét a közösségi médiában, kisfilmeket jelentetnek meg, továbbá nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre is.

Beszélt arról is, hogy az MNB éves szinten több mint 300 ezer adatszolgáltatást fogad be és dolgoz fel. A jegybank statisztikai tevékenysége négy fő területet fed le: a honlapon megjelenő publikációk, a belső adatigénylések támogatása, a kormányzati tájékoztatás és a nemzetközi adatszolgáltatás - ismertette.

Gerendás János úgy fogalmazott, hogy a XXI. században csak olyan ország tud sikeresen működni, amely döntéseit minél szélesebb adatszolgáltatásra alapozva hozza meg; az adatvagyont kezelő intézmények súlya egyre jelentősebb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ipacs László, az MNB osztályvezetője a sajtótájékoztatón a 2021-es új publikációkat ismertette. Ezek közül kiemelte a közösségi irányítású vállalatok negyedéves mérlegadatainak a közlését, a nem pénzügyi vállalatok jegyzett tőke változásainak tájékoztatóját, a nonprofit szervezetek mérlegadatainak közzétételét és a valutaforgalom havi idősorait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?