Kiderült, hogy a covidtól vagy a száguldó inflációtól félnek-e jobban a magyarok

Kiderült, hogy a covidtól vagy a száguldó inflációtól félnek-e jobban a magyarok

2022. január 27. 21:01

Tavaly novemberben megforduló trend eredményeként újra a koronavírus foglalkoztatja legjobban a világ lakosságát, megelőzve a listán a szintén erősödő, és rekord magasságban levő inflációs félelmeket. A magyarok a Covid új variánsaitól kevésbé, az inflációtól annál inkább tartanak.

Az évtizedes múltra visszatekintő, havonta körülbelül 20.000 lakos véleményét összegző reprezentatív nemzetközi vizsgálat rámutat: a világ lakosságának harmadát aggasztja a pandémia újraéledése (35%). Az infláció problémája a hetedik helyre került globális szinten januárban (a vizsgált 28 ország ötöde a legfőbb veszélyek közt említi), ám Magyarországon előrébb található a sorban a pénzromlás, mint a világjárványtól való félelmek (26% vs. 23% említés).

Hazánkban a korrupcióval (48%), illetve a szegénységgel és egyenlőtlenséggel kapcsolatos aggályok (38%) változatlanul erősebbek, mint bármi más fenyegetettség, ezzel (Lengyelországgal karöltve) az európai és világátlagtól jelentősen eltérő eredményekkel jellemezhető a magyarok hangulata.

Az óév utolsó hónapjában a magyar felnőtt lakosság mintegy 15%-a kapott vakcinát az Ipsos másik havi rendszerességű mérése, a hazai Covid-19 kutatása szerint, amivel az oltatlanok aránya rekord alacsony szintre esett (23%), és elmondható, hogy összességében erősödött az ország átoltottsága. A negyedik megbetegedési hullám, és az ezzel kapcsolatban hozott kormányzati intézkedések eredményeként a három hónapnál frissebb oltással rendelkező lakosok aránya dinamikus növekedés után 41%-on áll a 2022-es év elején.

A három hónapnál frissebb oltással rendelkező lakosok arányának alakulása (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)
A három hónapnál frissebb oltással rendelkező lakosok arányának alakulása (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

(A három hónapnál frissebb oltással rendelkező lakosok arányának alakulása)

A személyes védekezési módok vizsgálata nem mutat változást januárban sem, ötből négy magyar legalább alkalomszerűen visel szájmaszkot (80% említés), háromból ketten fenntartják a gyakori kézmosás gyakorlatát (66%).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)
Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

Ami a korlátozások feloldását illeti, a magyarok többsége márciusi, vagy későbbi időpontot valószínűsít, ugyanakkor az Ipsos Covid-19 kutatássorozatának történetében soha nem mért magasságban van a bizonytalanok (26%), és azok aránya, akik szerint már soha nem tér vissza a teljes szabadság (28%). 

Az Ön véleménye szerint mikor érhetnek véget Magyarországon a korlátozó intézkedések, és térhet vissza minden a korábbi rendbe? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)
Az Ön véleménye szerint mikor érhetnek véget Magyarországon a korlátozó intézkedések, és térhet vissza minden a korábbi rendbe? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint. A kutatócég 2020. április óta bővülő Covid-19 adatbázisa, illetve az abból készült – akár egyedi, konkrét ügyféligényre szabott – elemzések megvásárolhatók. Részletekért keresse szakértőinket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm