17 °C Budapest
Kiderült, hogy a covidtól vagy a száguldó inflációtól félnek-e jobban a magyarok

Kiderült, hogy a covidtól vagy a száguldó inflációtól félnek-e jobban a magyarok

2022. január 27. 21:01

Tavaly novemberben megforduló trend eredményeként újra a koronavírus foglalkoztatja legjobban a világ lakosságát, megelőzve a listán a szintén erősödő, és rekord magasságban levő inflációs félelmeket. A magyarok a Covid új variánsaitól kevésbé, az inflációtól annál inkább tartanak.

Az évtizedes múltra visszatekintő, havonta körülbelül 20.000 lakos véleményét összegző reprezentatív nemzetközi vizsgálat rámutat: a világ lakosságának harmadát aggasztja a pandémia újraéledése (35%). Az infláció problémája a hetedik helyre került globális szinten januárban (a vizsgált 28 ország ötöde a legfőbb veszélyek közt említi), ám Magyarországon előrébb található a sorban a pénzromlás, mint a világjárványtól való félelmek (26% vs. 23% említés).

Hazánkban a korrupcióval (48%), illetve a szegénységgel és egyenlőtlenséggel kapcsolatos aggályok (38%) változatlanul erősebbek, mint bármi más fenyegetettség, ezzel (Lengyelországgal karöltve) az európai és világátlagtól jelentősen eltérő eredményekkel jellemezhető a magyarok hangulata.

Az óév utolsó hónapjában a magyar felnőtt lakosság mintegy 15%-a kapott vakcinát az Ipsos másik havi rendszerességű mérése, a hazai Covid-19 kutatása szerint, amivel az oltatlanok aránya rekord alacsony szintre esett (23%), és elmondható, hogy összességében erősödött az ország átoltottsága. A negyedik megbetegedési hullám, és az ezzel kapcsolatban hozott kormányzati intézkedések eredményeként a három hónapnál frissebb oltással rendelkező lakosok aránya dinamikus növekedés után 41%-on áll a 2022-es év elején.

A három hónapnál frissebb oltással rendelkező lakosok arányának alakulása (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)
A három hónapnál frissebb oltással rendelkező lakosok arányának alakulása (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

(A három hónapnál frissebb oltással rendelkező lakosok arányának alakulása)

A személyes védekezési módok vizsgálata nem mutat változást januárban sem, ötből négy magyar legalább alkalomszerűen visel szájmaszkot (80% említés), háromból ketten fenntartják a gyakori kézmosás gyakorlatát (66%).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)
Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

Ami a korlátozások feloldását illeti, a magyarok többsége márciusi, vagy későbbi időpontot valószínűsít, ugyanakkor az Ipsos Covid-19 kutatássorozatának történetében soha nem mért magasságban van a bizonytalanok (26%), és azok aránya, akik szerint már soha nem tér vissza a teljes szabadság (28%). 

Az Ön véleménye szerint mikor érhetnek véget Magyarországon a korlátozó intézkedések, és térhet vissza minden a korábbi rendbe? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)
Az Ön véleménye szerint mikor érhetnek véget Magyarországon a korlátozó intézkedések, és térhet vissza minden a korábbi rendbe? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint. A kutatócég 2020. április óta bővülő Covid-19 adatbázisa, illetve az abból készült – akár egyedi, konkrét ügyféligényre szabott – elemzések megvásárolhatók. Részletekért keresse szakértőinket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?