3d render of coronavirus outbreak and influenza disease virus. medical concept

Így terjed a covid mellett az influenzavírus az országban: ezekben a megyékben egyre több a beteg

2022. január 20. 14:17

2022. január 10-16. között az országban 11 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az előző heti 12 500 fővel szemben a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint Az orvoshoz fordult betegek 19,3 százaléka 0-14 éves gyermek, 38,2 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 30,0 százalékuk a 35-59 évesek, 12,5 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 2. naptári héten összesen 47 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 22 minta vizsgálata során egy esetben influenza A(H3) vírus, a hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 25 mintában szintén egy esetben influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki az elvégzett vizsgálatok. A 2. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett, laboratóriumi vizsgálattal 2 esetben influenza A vírus pozitív eredményről érkezett jelentés. Tizenhat minta bizonyult RSV pozitívnak. 2021. év 40 – 2022. 02. hete között összesen 594 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban,

6 főnél igazoltak influenza A(H3) vírus okozta fertőzést. Százharminckettő megbetegedés hátterében RSV, tizenegy esetben adenovírus fertőzés állt.

A kórházakban kezdeményezett diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok eredménye 10 esetben influenza A vírus, 117 minta esetében légúti óriássejtes vírus (RSV) pozitívnak bizonyult.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az igazolt influenzás megbetegedések aránya tehát csekély, és a jelentett esetek száma is a járványküszöb alatt marad. A megfigyelési időszak mindig a múlt év 40. hetétől, a 20. hétig tart, ennek már közel felénél járunk, viszont járványhullám nem alakult ki.

Egyes megyékben nőtt, míg máshol stagnál vagy csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?