14 °C Budapest
Debrecen, 2021. december 15.Egy fiút oltanak be a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatával a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikán Debrecenben 2021. december 15-én. Ezen a napon országosan megkezdõdött az 5-11 év közötti gyermekek immunizálása, az érintett korosztályból elsõ körben 69 ezren kaphatják meg a vakcinát.MTI/Czeglédi Zsolt

Fontos bejelentés a gyerekoltásokról: ezt minden magyar szülőnek tudnia kell

MTI
2021. december 15. 18:26

Az oltási reakciók viszonylag ritkák, a gyerekek oltására alkalmas vakcina biztonságos és hatékony - jelentette ki a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. György István államtitkár ismertette, hogy már 38 ezer gyereket regisztráltak oltásra.

Nagy Anikó azt mondta, a járvány első hullámában az a nézet terjedt el, hogy a koronavírus a gyermekekre nem annyira veszélyes, de az elmúlt időszakban egyre több a tünetes gyermek a világban. Elsősorban az Egyesült Államokban jelentkeztek tömeges megbetegedések a körükben, és ez a tendencia Európában is növekedni látszik. Ezzel párhuzamosan Magyarországon is megnőtt a komoly tüneteket produkáló gyermekek száma.

Korábban a gyerekeknél az első számú tünetcsoport a hasmenés és a hasfájás volt, emellett szerepelt a láz és köhögés is, jelenleg viszont már nagyobb számban vannak tüdőgyulladásos, légzési és keringési problémás megbetegedések

- közölte. A főorvos a gyerekek oltására alkalmas vakcináról elmondta, hogy egy 10 mikrogrammos adagról van szó, amely harmada a felnőtteknek adott mennyiségnek. Ez egy teljesen önálló, a Pfizer által kifejlesztett oltóanyag, amelyet az amerikai és az európai gyógyszerügynökség is bevizsgált és elfogadott.

Hozzátette: az immunológia reakció ugyanaz, mint a felnőtteknél, és a védettség időtartalma is várhatóan ugyanannyi lesz. A krónikus beteg gyermekeknek is kifejezetten ajánlják az oltást, nagyon ritka az olyan gyermek, akit nem lehet beoltani - szögezte le Nagy Anikó.

Már 38 ezer gyereket regisztráltak

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a Debreceni Egyetem (DE) gyermekklinikáján kialakított oltópontok előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy kedden megérkezett az első, gyerekeknek szánt vakcinaszállítmány, 138 ezer adag oltóanyag, amelyből az első körben 69 ezer adagot fognak beadni az ország 77 kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben.

Eddig országosan 38 ezren regisztráltak és 16 ezren foglaltak időpontok gyerekeiknek az oltás felvételére

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- tette hozzá az államtitkár, aki az Országos Oltási Munkacsoport vezetője is. György István felhívta a figyelmet, hogy a kórházakban előzetes regisztráció és időpontfoglalás is szükséges, mert az oltóanyag nem áll korlátlanul rendelkezésre, és az a cél, hogy a regisztráltak és időponttal rendelkezők mielőbb megkapják az oltást.

Hozzátette: oltóanyag lesz elég, a vakcinák folyamatosan, valószínűleg hetente érkeznek. Jelezte azt is, hogy a regisztrációt két-három napos validációs eljárás követi, így csak azután tudnak a regisztráltak időpontot foglalni a kórházi oltópontokon. Ugyanakkor a háziorvosoknál előre egyeztetett időpontban juthatnak hozzá a vakcinákhoz a gyerekek, a szükséges mennyiségről a megyei oltási munkacsoportok gondoskodnak - jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy egy ampullában tíz adag oltóanyag van, amelyet öt-hat órán belül fel kell használni, ennek megfelelően szervezik a részvételt. Az ampullákat egyébként tíz hétig lehet hűtőszekrényben tárolni - fűzte hozz. Azt mondta, fontos, hogy minél több gyereket beoltsanak, mert bár ők viszonylag enyhébb tünetekkel vagy tünetek nélkül vészelik át a fertőzést, a fertőzőképesség ebben a korosztályban is megvan.

Címlapkép: Czeglédi Zsolt, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem