25 °C Budapest
Kecskemét, 2021. augusztus 11.A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina ampullái a harmadik, emlékeztetõ adag beoltása után a kecskeméti Margaréta Otthonban 2021. augusztus 11-én.MTI/Ujvári Sándor cimlapi

Itt vannak a részletek a kötelező munkahelyi oltásról: eddig kell beadatni, ahol elrendelik

2021. október 29. 07:23

Kijött a rendelet a munkahelyen elvárható védőoltásokról, és a kötelező maszkviselési szabályokról. Egyelőre csak a tömegközlekedésen, állomásokon, megállókban kell majd maszkot viselni hétfőtől. Aki nem tartja be a maszkviselési szabályokat, az pótdíjfizetésre kötelezhető, és a járműről is leszállíthatják.

Csütörtök késő este megjelentek a kormány járványügyi szigorításairól szóló rendeletek a Magyar Közlönyben. Ezeket nagyvonalakban Gulyás Gergely már ismertette a Kormányinfón.

Hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a közösségi közlekedésben a hat évnél fiatalabbak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élők és az autisták kivételével. Ugyanez vonatkozik a pályaudvarok, állomások és megállóhelyek utasok előtt megnyitott részeire is. A járművek vezetői a zárt vezetőfülkében nem kell, hogy maszkot viseljenek.

Kötelezhető a munkahelyi oltás

A kormány lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára, akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár – munkakörtől függően – egyéni munkafeltételként.

A beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt szabhat meg az első oltás felvételére. Az oltást elváró munkáltatóknak e-mailben vagy papír alapon tájékoztatni kell a foglalkoztatottat az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeiről.

Nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan nem javasolt a védőoltás. Az erről szóló szakvéleményt a dolgozó kezdeményezésére a munkáltatója szerint illetékes foglalkozásegészségügyi szolgálat szakorvosa, ennek hiányában az adott tevékenységre való egészségi alkalmasság elbírálására jogosult más orvos, ennek hiányában a foglalkoztatott háziorvosa adja ki.

Amennyiben a dolgozó nem veszi fel a védőoltást a munkáltató által meghatározott időn belül, a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar állam, az államigazgatás, a közigazgatás, a honvédelem, a rendvédelem, a szociális ellátás, a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a kulturális intézmények zavartalan működése érdekében az állami szférában dolgozóktól elvárja, hogy oltassák be magukat - kivéve azok, akik orvisi igazolással bizonyítják, hogy nekik ellenjavallott a vakcina.

Arról, hogy az adott dolgozó melyik kategóriába tartozik, a munkáltató dönt, és legkésőbb november 15-ig elektronikusan vagy papír alapon tájékoztatnia kell az alkalmazottat erről, illetve a jogi következményekről, ha nem oltatja be magát.

A munkáltató felhívására öt napon belül kell igazolnia a dolgozónak, ha megkapta az oltást. Aki a határidőig nem oltatja be magát, azt felszólítják, hogy ezt 15 napon belül tegye meg. Ha ez nem történik meg, és orvosi igazolással sem mentesül, akkor fizetés nélküli szabadságot rendelnek el. A rendvédelmi szerveknél, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatnál dolgozók vagy tartós külszolgálaton lévők esetében az illetékes miniszterek eltérő határidőket állapíthatnak meg.

Az önkormányzati fenntartású intézmények esetében a fenntartó önkormányzat szerinti település vagy kerület polgármestere, fővárosi fenntartású intézményeknél a főpolgármester dönt arról, hogy alkalmazza-e a rendeletben foglaltakat. Az oltás határideje ebben az esetben is legalább 45 nap kell, hogy legyen.

Címlapkép: Ujvári Sándor, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?