A supercell on 07.07.2015 just South of Heilbronn (Baden-Württemberg), photographed from castle Stettenfels in Untergruppenbach. It is rare that I have seen such textbook supercells at a perfect distance in the such perfect light!

Milyen fronthatás van ma, mik a fronthatás tünetei ma? Tudd meg, milyen tüneteket okoz a fronthatás!

2021. augusztus 11. 16:27

Korunk egyik legmeghatározóbb népbetegsége nem más, mint a frontérzékenység, ami fronthatás útján jön létre, nem kímélve sem a fiatalokat, sem az időseket, azok számára pedig, akik hajlamosak a migrénre, a fronthatás tünetei valós kockázatokat hordozhatnak az életminőség romlására vonatkozóan is! Nézzük, mik a fronthatás tünetei általánosságban, mik a fronthatás tünetei ma attól függően, hogy milyen fronthatás van!

Cikkünkben eláruljuk, mi az a fronthatás, mi a fronthatás lényege és milyen alapokon nyugszik a fronthatás. Kit viselnek meg leginkább a fronthatás tünetei, mikor van fronthatás és milyen fronthatás van ma, illetve milyen fronthatás fajták vannak általánosságban. Milyen fronthatás viseli meg legjobban az embereket, hogyan értelmezhető a fronthatás térkép vagy egy fronthatás kereső? Mit tehetünk fronthatás ellen, frontérzékenység ellen? Hogyan csillapíthatóak a fronthatás tünetei?

Mi a fronthatás?

A folyamatosan változó időjárás egyik alapfogalma a légköri front. A légköri front nem más, mint a két különböző (légnyomású, páratartalmú, hőmérsékletű) légtömeg találkozásánál kialakuló „homlokzat”, azaz határvonal. A légkörben egy-egy ilyen időjárási front akár több száz, vagy akár ezer kilométer hosszan is elnyúlhat – ezeknek a frontoknak a változása, kialakulása és feloszlása alkotja magát az időjárást, a felmelegedést és a lehűlést, a légnyomásváltozást, a páratartalom csökkenését, vagy például egy erős széllökés kialakulását.

A fent leírt változások nem csak a környezetre gyakorolnak hatást, hanem ránk, emberekre is – ezt a jelenséget nevezzük úgy, hogy fronthatás. A fronthatás akkor lép fel, amikor az időjárási frontok változnak, illetve maga az időjárás is változik (például érkezik egy hirtelen hidegfront, leesik a légnyomás, vagy megnő a levegő páratartalma). Ezeket a változásokat a fronthatás útján gyakran már órákkal korábban is érezzük – többnyire rossz közérzet vagy fejfájás formájában -, ezek a fronthatás tünetei.

Mikor van fronthatás?

Összefoglalva tehát: akkor van fronthatás, ha az időjárási frontok „felettünk” változóban vannak. Fontos kiemelnünk, hogy fronthatás csak akkor alakul ki, ha két különböző tulajdonságokkal rendelkező légtömeg találkozik, fronthatás nincsen akkor, ha huzamosabb ideig ugyanaz a légtömeg (például a nyár közepén száraz, meleg időjárás) uralja a klímát. Érdekesség, hogy Magyarországon belül régiónként lehet más-más fronthatás, például az Alföldön kialakulhat egy melegfront, míg a Bükkben éppen okklúziós front, azaz különböző légtömegek összetorlódása figyelhető meg. A fronthatás létrejötte az évszakok sajátosságait leszámítva kifejezetten változékony – éppen ezért foglalkozunk aktívan a légtömegek mozgásának, következményeinek kiszámításával.

Milyen fronthatás van?

A frontoknak alapvetően három fajtáját különböztetjük meg, ezek a hidegfront, a melegfront és az okklúziós front, amelyek egymással folyamatosan váltakoznak. Azzal, hogy az időjárási frontok hogyan követik egymást, a meteorológia foglalkozik, az emberre gyakorolt fronthatás tünetei pedig a humánmeteorológia, avagy orvosmeteorológia hatáskörébe tartoznak. Magyarországon átlagosan hetente egy ciklon vonul át, amelyet egy hideg és egy melegfront kísér, vagyis évente körülbelül 100 fronttal kell számolnunk az ország területén.

Hogyan hat a fronthatás az emberre?

Az ember habár nagytöbbségében kiszakadt a természetből, még mindig a Föld ökoszisztémájának szerves részét képezi, vagyis kölcsönhatásban van az olyan környezeti tényezőkkel, mint az időjárási frontok, így szervezetünk vegetatív reakciókkal reagál a változásokra (idegi és hormonális reakciók). Fontos kiemelnünk, hogy a fronthatás tünetei teljesen szubjektív módon jelennek meg, mindenkinél más kellemetlenségeket okoz a fronthatás, sőt, hogy a probléma még árnyaltabb legyen, tudnunk kell azt is, hogy a hidegfront és a melegfront eltérő tüneteket okozhat attól függően, hogy a fronthatás elszenvedője milyen más egészségügyi panaszokkal bír (például szív- és érrendszeri, reumatológiai, vagy akár lelki problémák).

A fronthatás tünetei

A fronthatás tünetei általánosságban leginkább a fokozott stressz és túlhajszoltság tünetegyütteseire emlékeztetnek. Ezeknek a tüneteknek leginkább a túlhajszolt emberek és a gyengébb fizikumúak vannak kitéve, de a fronthatás tünetei erősebbek lehetnek gyerekeknél vagy időseknél is. A fronthatás tüneteire hajlamosít az átlagosnál instabilabb idegállapot, a már meglévő szív- és érrendszeri, reumatológiai vagy idegrendszeri probléma és az immun- vagy hormonális betegség. A fronthatás tünetei egyes embereknél kifejezetten erősen jelentkeznek, mások azonban észre sem veszik a frontok átvonulásának mentális vagy fizikai terhelőerejét.

Mind a melegfront, mind a hidegfront esetében általános és gyakori tünet a tompa vagy az erős, akár hasogató fejfájás, az általános nyugtalanság, ingerlékenység és a levertség is. Ilyenkor az emberek reflexei lelassulnak, így csökken a koncentrációs képesség (gyakori fronthatás esetén a munkahelyi vagy az iskolai alacsony teljesítőképesség). A fronthatás tünetei sokszor még álmunkban sem hagynak békén minket: a fronthatás gyakran függ össze az alvászavarral és az álmatlansággal.

Nézzük, mik a fronthatás tünetei hidegfront és melegfront esetén!

A melegfront előtti fronthatás gyakran okoz fejfájást
A melegfront előtti fronthatás gyakran okoz fejfájást

A fronthatás tünetei melegfront esetén

Melegfront esetén a fronthatás tünetei néhány órával a front átvonulása előtt jelentkeznek. Mivel melegfront esetén nő a hőmérséklet és a páratartalom, a légnyomás pedig csökken, az emberek vérnyomása is csökkenésnek indulhat, mégpedig emelkedett pulzusszám mellett. A melegfront előtti fronthatás legtipikusabb tünete a migrén, de fokozott gyakorisággal érezzük magunkat ilyenkor depressziósnak és zöldhályogos rohamok is előfordulhatnak velünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fronthatás tünetei hidegfront esetén

Hidegfront esetén a fronthatás tünetei néhány órával a front átvonulása után jelentkeznek, ekkor csökken a hőmérséklet és a páratartalom, de nő a légnyomás. A hidegfrontot követő fronthatás tünetei többnyire reumás panaszokat és ízületi fájdalmakat okoznak, de az asztmás rohamok is gyakoribbak lehetnek, illetve a fronthatás tünetei okozhatnak epegörcsöt, vesegörcsöt és mellkasi fájdalmakat is; ritka esetekben a fronthatás a szívinfarktussal is összefüggésbe hozható.

Hidegfront utáni fronthatás esetén sokszor fájnak az ízületeink
Hidegfront utáni fronthatás esetén sokszor fájnak az ízületeink

A kettős fronthatás tünetei

Egyes emberek inkább a hidegfrontra érzékenyek, másokat a melegfront okozta fronthatás visel meg jobban, sokan pedig mindkét esetben rossz közérzetre panaszkodnak – utóbbi kategóriát a kettős fronthatás garantáltan ledönt a lábáról. Kettős fronthatás, okklúziós front esetén a hidegfront és a melegfront okozta tünetek együttesen, szintén szubjektív „keveréket” alkotva léphetnek fel, igazán kellemetlen órákat, napokat okozva vele a frontérzékeny embereknek.

Milyen fronthatás van ma? Honnan tudjuk meg, mi a mai fronthatás?

Honnan tudjuk meg, hogy milyen fronthatás van ma, vagy milyen fronthatás van a héten, milyen fronthatás várható a közeljövőben? Azt, hogy mi a mai fronthatás (mik a fronthatás tünetei ma), egyszerűen megtudhatjuk a televíziós vagy internetes időjárás-előrejelzésekből, illetve tájékozódhatunk a Pénzcentrum oldalán is. Azt, hogy mikor van fronthatás és mik a fronthatás tünetei ma, az orvosmeteorológia elég pontossággal tudja megjósolni, így a frontérzékeny emberek előre felkészülhetnek a fronthatás tünetei elviselésére.

Mit tehetünk fronthatás ellen?

Maga a fronthatás nem egy klasszikus értelemben vett betegség, ugyanis a fronthatás az emberi szervezet környezeti, időjárási tényezőkre adott válasza, általános idegrendszeri és hormonális reakció – éppen ezért nincs „gyógymód” sem a fronthatás ellen. A fronthatás enyhítése céljából a megelőzésre kell koncentrálnunk, amelynek eszköze az egészségünk, életminőségünk általános és tudatos javítása.

A fronthatás tünetei csökkenthetőek, ha odafigyelünk a rendszeres testmozgásra, a kiegyensúlyozott, stresszkerülő életvitelre és a helyes táplálkozásra. Fordítsunk kiemelt figyelmet a vitamin- és ásványianyag-bevitelre, illetve arra, hogy minél több folyadékot – lehetőség szerint vizet - fogyasszunk.

Mit tegyünk, ha a fronthatás tünetei rontják az életminőségünket?

A fronthatás tünetei egyedi kombináció formájában, egyedi erősséggel jelennek meg minden frontérzékeny embernél – így sajnos vannak, akik a kiegyensúlyozott és egészséges életmód követése esetén sem tudnak szembeszállni a fronthatás kellemetlenségeivel. Ilyen esetekben kövessük figyelemmel, hogy milyen fronthatás van ma, illetve mikor van fronthatás, hogy előre fel tudjunk készülni a fronthatás eshetőségeire.

Ha tudjuk, hogy mikor van fronthatás, arra a napra érdemes – lehetőség szerint – kérnünk egy home office-t, vagy akár egy szabad napot, hogy elviselhetőbbek legyenek a fronthatás tünetei, a pihenéssel töltött idő alatt pedig fokozottan figyeljünk oda a folyadékbevitelre. A vény nélküli fájdalomcsillapítók enyhíthetik a fejfájásos tünetek egy részét, azonban magát a rossz közérzetet, enyhe szédülést sokszor nem tudjuk kikerülni, míg a fronthatás el nem múlik magától.

Amennyiben a fronthatás tünetei heti szinten kiütköznek rajtunk kellemetlen migréneket, ízületi fájdalmakat okozva és semmilyen időszakos megoldás, pihenés, táplálkozási korlátozás vagy a tartós testmozgás sem segít rajtunk, érdemes a háziorvosunkhoz fordulnunk segítségért, aki további, szakmai tanácsokkal lát el, emellett beutalhat egy komplex neurológiai, reumatológiai vagy más kivizsgálásra is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem