12 °C Budapest
Mi a depresszió: a depresszió tünetei, a depresszió jelei az arcon

Mi a depresszió: a depresszió tünetei, a depresszió jelei az arcon

2020. augusztus 19. 16:05

Mi a depresszió és a depresszió teszt, milyen testi tüneteket okoz a depresszió és mik a depresszió jelei az arcon? Mániás depresszió és szülés utáni depresszió mikor jelentkezik?

A depresszió az egyik leggyakoribb lelki eredetű probléma világszerte: az emberiség 3%-a átélt életében már legalább egyszer egy depresszív periódust. A depresszió és más lelki betegségek esetében is beszélhetünk különféle típusokról, mint például a mániás depresszió, vagy a nőknél a szülés utáni depresszió. Cikkünkben kifejtjük, mik a depresszió tünetei, milyen depresszió teszt elvégzése segíthet felismerni a problémáinkat, vagy például a szülés utáni depresszió mikor jelentkezik.

Mi az a depresszió?

A depresszió (súlyos depressziós zavar) olyan lehangoltságot jelent, amely hosszabb távon, minimum két héten keresztül fennáll. A depresszió tünetei, jellemzői egyénenként lehetnek eltérő erősségűek, ám minden depresszióban szenvedő egyénre jellemző a lehangoltság, az önbizalom hiánya, vagy a negatív önértékelés. Ilyenkor a szenvedő fél elveszti a lelkesedését, nem talál már örömet azokban a tevékenységekben, amelyek korábban felvidították, közönyössé, érdektelenné válik. Érdekesség, hogy a depresszió a fiatal felnőtteknél jelentkezik leginkább, főleg a 20-as, 30-as éveinkben és a nőknél kétszeres gyakorisággal fordul elő, mint a férfiaknál.

Milyen hosszú egy depressziós periódus?

A depresszió tünetei mellett a periódusok hosszúsága, gyakorisága is egyénenként változik. Vannak, akik néhány évente élnek át egy-egy depressziós periódust, például, ha nehezen leküzdhető akadályokba ütköznek, vagy nem tudnak feldolgozni bizonyos eseményeket. Vannak, akiknél akut jelleggel fordul elő a probléma és vannak, akiknél a depresszió állandó állapottá válik: ekkor a betegség jobban meglátszik a beteg emberi kapcsolatain, munkavégzésén vagy tanulmányain. Mivel a depresszió alapvetően hatással van a beteg alvási szokásaira és táplálkozására is, egy hosszabb periódus megterhelheti az ember szervezetét.

A depresszió okai

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy a depresszió egyik legfőbb oka a genetika: a beteg egyszerűen hajlamos erre a típusú lelki betegségre. A depressziósok körülbelül 40%-a genetikailag hajlamos rá, de ehhez a rizikófaktorhoz szorosan hozzá tartozik a beteg többi pszichológiai tényezője is (személyiség, traumák, érzelmi állapot-változások) és a környezete (munka, család, anyagi problémák stb.). Depressziót mindemellett okozhatnak mintegy mellékhatásként bizonyos típusú, erősebb gyógyszerek és egészségügyi problémák, de a túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás is kiválthatja.

A depresszió nem egyenlő a szomorúsággal

Sokan hajlandóak vagyunk összekeverni a szomorúságot és a depressziót. A két állapot között azonban van egy nagyon fontos alapkülönbség: míg a szomorúság vagy a veszteség átélése az emberi élet természetes részét képzi, éppen úgy, mint a boldogság érzete, addig a depresszió egy természetellenes állapot. Fontos kiemelnünk, hogy a gyászreakció sem depresszió, az ilyen eseteket külön kell kezelnünk!

A depresszió és az öngyilkosság kapcsolata

A tévhitekkel ellentétben a depresszió nem jelent egyenes utat az öngyilkossághoz, de tény, hogy van kapcsolat a tartós hangulatzavarok és az öngyilkosság között. A depresszió elszenvedői 2-8%-ban saját kezűleg vetnek véget életüknek, ám ezekben az esetekben sem feltétlenül a depresszió a fő ok, ugyanúgy számít a beteg környezete, hogy mennyi és milyen segítséget kap ezen életszakaszának átvészeléséhez.

A depresszió diagnosztizálása

A lelki eredetű problémákat a pszichológusok, pszichiáterek vizsgálják a beteg önbevallásos panaszainak, mentális állapotának személyes felmérésén keresztül. Ha véleményünk szerint a depresszió tünetei jelentkeznek nálunk és úgy döntünk, hogy mihamarabb szakember segítségét szeretnénk igénybe venni, fontos, hogy teljes őszinteséggel számoljunk be arról, hogy mit érzünk, különben a szakember félrediagnosztizálhat bennünket, hiszen gyakran nagyon vékony a határvonal a különböző hangulat- és személyiségzavarok között!

Depresszió teszt

Depresszió gyanúja esetén a depresszió tünetei közül minimum 5-nek fenn kell állnia. Ha a listából több, mint 5 tünet illik ránk, érdemes kikérnünk egy szakember véleményét:

 • napi szintű lehangoltság, szomorúság, üresség, megmagyarázhatatlan rossz kedv;
 • örömtelenség, közöny, az érdeklődés teljes hiánya;
 • az étvágy és a testsúly jelentős növekedése vagy csökkenése, vagy ezek váltakozása;
 • alvászavarok: insomnia (kóros álmatlanság) vagy hypersomnia (aluszékonyság);
 • motoros agitáció, vagyis szorongás hatására gépies mozgáskényszer;
 • állandó fáradtság;
 • libidócsökkenés;
 • bűntudat, lelkiismeret-furdalás, akár ezek téveszméje;
 • lecsökkent összpontosítási, összetett gondolkodási készség;
 • befordulás, társaságkerülés és elmagányosodás;
 • megnövekedett érdeklődés a halál témaköre iránt, az öngyilkosság fontolgatása.

A depresszió kezelése

A depressziót leginkább pszichoterápiával gyógyítják, de a gyógyszeres kezelés sem ritka, amikor a szakember antidepresszánsokat ír elő a páciens számára. A gyógyszeres kezelés hatása leginkább a súlyos esetekben látványos, ám nincs tisztázva, hogy végső soron az antidepresszánsok befolyásolják-e az öngyilkosság kockázatát. A depresszió típusától, súlyosságától függ, hogy a szakember milyen kezelést javasol, addig pedig, amíg nem tisztázódott a beteg mentális állapota, biztos, hogy nem javasolnak gyógyszeres kezelést.

A depresszió gyógyszeres kezelését számos érvvel ellenzik: az antidepresszánsok függőséget és kellemetlen, veszélyes mellékhatásokat válthatnak ki, nem beszélve a pánikrohamra való hajlamosság növekedéséről és a delíriumról. A legjelentősebb ellenérv azonban az, hogy a gyógyszerek csak a tüneteket csillapítják, a depresszió valódi, magánéleti vagy személyiségi okait nem lehet velük kezelni.

A depresszió kezelésében leginkább a hosszú távú pszichoterápia használ, ám ezt kiegészítendő a hozzátartozók segítő jelenléte, bátorítása és a beteg problémáinak meghallgatása elengedhetetlen. Az odafigyelő környezet, a szakember és esetlegesen a gyógyszerek alkalmazása a rendkívül súlyos esetektől eltekintve hatásos gyógymód.

Milyen testi tüneteket okoz a depresszió, mik a depresszió jelei arcon?

A depresszió a súlyingadozás mellett más testi tüneteket is okozhat: például az érdektelenség, lehangoltság hatására a beteg a megszokotthoz képest nem törődik külsőjével (nem fésülködik, nem mossa ruháit stb.), az álmatlanság hatására nem ritka a karikás szem, a beesett arc sem.

Gyakori speciális esetek

Mániás depresszió (bipoláris zavar)

A depresszió gyakori speciális esete a mániás depresszió, másnéven bipoláris zavar. Ezt az állapotot nevezhetjük egyféle érzelmi hullámvasútnak is, ugyanis ebben az esetben a beteg nem csak depresszív periódusoktól szenved, azokat indokolatlan emelkedett hangulat, látszólagos jó kedv váltja fel. A periódusok hossza és súlyossága eltérő lehet, a depresszióhoz hasonlóan a fiatal felnőtteknél jelentkezik először. A mániás depresszió ritkább a simánál, mindössze a lakosság 1%-ára jellemző. A mániás depresszió okait leginkább biológiai tényezőkkel magyarázzák (a noradrenalin- és a szerotoninszint ingadozása, a rendszer komplex zavara).

Szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió kifejezetten gyakori jelenség: a szülést követően a nők 50-85%-a átél egy ilyen periódust életében. A szülés utáni depresszió mikor jelentkezik? Nos, leggyakrabban a szülést követő hetekben jelentkezik és el is múlik hamarosan, ám a nők 10%-ánál huzamosabb ideig is fennmaradhat. Ekkor a depresszió okát az élethelyzetben kell keresnünk, ugyanis a munkaerőpiacról kiesett nők, akiknek egyetlen társaságuk a nap folyamán gyermekük, gyakran elégedetlenné válnak aktuális élethelyzetükkel kapcsolatban. Ebben a helyzetben kiemelt fontosságú az apa, a család és a barátok támogatása!

Hatással lehet a szubkultúra a depresszióra?

Leggyakoribb esetekben a kamaszgyermekes szülőket foglalkoztatja a kérdés: kialakulhat a depresszió zenekar, szubkultúra vagy valamilyen stílusirányzat hatására? A 2000-es évek végén például az emo szubkultúra kifejezetten népszerű volt az interneten és a kamaszok között, nem úgy, mint az aggódó szülők köreiben. Fontos kiemelnünk, hogy nem a szubkultúra tesz valakit depresszióssá, a depressziót kiváltó tényező már jelen van a beteg életében, környezetében, a zene pedig nem okozza a negatív érzelmeket, ám felerősítheti azokat.

Mit tegyünk, ha a depresszió tünetei jelentkeznek nálunk, ismerőseinknél?

Minden esetben érdemes beszélnünk a problémáinkról családunkkal, barátainkkal, ugyanis lehet, hogy egy kellemes, őszinte beszélgetés képes a felszínre hozni és megoldani a depresszív érzelmek gyökerét. Ha úgy érezzük, összetett helyzettel állunk szemben, nem tudjuk megnevezni a depresszió, depresszív hangulat okát, érdemes elmennünk egy szakemberhez, aki irányított kommunikációval segít megfejtenünk helyzetünk. Ha kifejezetten súlyos tüneteket észlelünk magunkon, rokonunkon vagy ismerősünkön, mindenképpen javasolt egy pszichológus, pszichoterapeuta felkeresése!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 09:22