7 °C Budapest
Male holding tablet in front of body to display coloured x-ray illustrations made out of hand made paper structures

Ezek az epegörcs tünetei: Hol fáj az epegörcs, mitől alakul ki epegörcs és mi a teendő epegörcs esetén?

2021. június 19. 18:02

Sokak számára ismerős a felsőtest jobb oldalán fellépő szúró, kellemetlen, görcsös fájdalom, ami kifejezetten gyakori zsíros étkezések esetén - ez a probléma az esetek nagytöbbségében nem más, mint az epegörcs, ami sokak életét, hétköznapjait tudja kellemetlenné tenni.

Cikkünkben az epeműködés és az epe leggyakoribb betegségei, az epekő és az epegörcs témakörét járjuk be: eláruljuk, mi az epegörcs oka, melyek lehetnek az epegörcs tünetei és hogyan léphetünk az epegörcs ellen. Tudd meg, hol fáj az epegörcs, milyen az epegörcs okozta fájdalom, mitől alakul ki epegörcs és mi a teendő epegörcs esetén! Mit tehet az orvostudomány az epegörcs ellen és hogyan előzhetjük meg az epegörcs kialakulását mi magunk, a hétköznapokban!

Az epe szerepe

Az epe a máj működése során létrejövő, enyhén lúgos, aranysárga folyadék, a máj sejtjei választják ki. Számos élőlény szervezete - köztük az ember is - az étkezések között az epehólyagban tárolja ezt a folyadékot, majd az étkezés során a patkóbélbe bocsájtja. Az epe célja a zsírok emésztésének segítése, legfontosabb alkotóelemei az epesavas sók, ugyanis ezek bontják apró részecskékké a zsírokat.

Az epe működése során az epehólyagban található folyadékból a víz nagy része felszívódik, azonban az anyagok egy része hátramaradva besűrűsödhet, hosszú távon epekövek létrejöttét eredményezheti. Egyes esetekben, ha fokozódik az epe festéktermelése (fokozott vörösvérpusztulásra vezethető vissza), akadályozódik az epe kiürülése, csökkenhet a máj teljesítőképessége és sárgaság alakulhat ki.

Mitől alakul ki epegörcs?

Az epegörcs oka az esetek túlnyomó részében az epekő, amelyek az epehólyagban és az epevezetékben képződhetnek a máj méregtelenítő tevékenysége során. Az epében oldott állapotú koleszterin, víz, epesav és foszfolipidek találhatóak: ha ezeknek az összetevőknek az aránya eltolódik, az epe besűrűsödik és kialakulhat az epekő. A legtöbb esetben koleszterinkőből álló epekő mérete lehet akár homokszemnyi nagyságú, de akár jóval nagyobb, galambtojás méretűre is megnőhet.

Az epeköveket a magas koleszterin, a máj nem megfelelő működése, illetve a helytelen, zsíros táplálkozás és az ezzel összefüggésben álló magas koleszterinszint okozza. Ugyanígy okozhatja az epekő kialakulását a drasztikus fogyókúra is. Az epekő gyakori rendellenesség, a magyarok 15%-ánál előfordul, gyakoribb a 40 év feletti nőknél, emellett összefüggésben állhat a terhességgel és a szoptatással is.

Az epekő jelenléte a legtöbb esetben fájdalommentes, sokszor észre sem lehet venni a jelenlétét, azonban az esetek egyharmadánál jellegzetes tüneteket produkál, amelyek közvetlenül étkezés után, mindössze néhány perc elteltével lépnek fel. Az étkezés során/után az epehólyag kiürül, megfeszül az epekő környezetében, ez kellemetlen, fájdalmas érzést okoz a betegnek.

Az epegörcs tünetei: milyen az epegörcs érzése?

Az epegörcs egy nagyon jellegzetes probléma: ha közvetlenül evés után lép fel a fájdalom, mindenképpen az epe működési problémáira kell gyanakodnunk, különösen, ha zsíros ételeket fogyasztottunk. Az epegörcs erős, szúrásszerű vagy tompa fájdalommal jár, gyakran kíséri böfögés, hányinger, epegyulladás esetén láz is.

Az epegörcs okozói, az epekövek időnként elindulhatnak a kiválasztással egyetemben: jobb esetben a vékonybélben landolnak, rosszabb esetben elakadnak az epében vagy az epevezetékben, ezzel elzárva az epe kiáramlásának útját. Az eltömődött epevezeték fehéres, agyagos székletet és barna vizeletet eredményez: ha ezt a jellegzetes tünetegyüttest észleljük, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ugyanis a tartós elzáródás sárgaságot okozhat!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hol fáj az epegörcs?

Az epegörcs a felső testünk jobb oldalán, az alsó bordaív alatt érezhető, de kisugározhat a hátba, illetve a jobb váll irányába is. Nagyon hasonló tüneteket produkál a hasnyálmirigy-gyulladás, a vakbél- és vastagbélgyulladás, a nyombélfekély vagy a vesemedence-gyulladás is, éppen ezért, ha a probléma sűrűn fellép, ki kell vizsgáltatni magunkat.

Mi a teendő epegörcs esetén?

Epegörcs esetén a kellemetlen tünetek ellen védekezhetünk görcsoldó és fájdalomcsillapító szerekkel. Ha epegörcs lépett fel étkezés után, javasoljuk, hogy egy teljes napig tartsunk szigorú, koplalásos diétát, majd a következő napokban is mérsékeljük a zsíros ételek fogyasztását.

Az epegörcs kezelése

A rendszeresen fellépő epegörcs mindenképpen probléma, amellyel orvoshoz kell fordulnunk. Epegörcs ellen az orvos védekezhet az epekő gyógyszeres vagy sebészi úton történő eltávolításával is. Bevett eljárás az epehólyag eltávolítása, ugyanis az epe nem létfontosságú szerv, kiegyensúlyozott és egészséges életet lehet élni nélküle.

Az epegörcs oldása

Az epegörcs tüneti kezelése, a görcsoldás kivitelezhető egyszerű, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és görcsoldó gyógyszerekkel. Ha az epegörcs a gyógyszerek ellenére is fájdalmat okoz, vagy túl gyakran lép fel, mindenképpen fontos, hogy ne hagyjuk kezeletlenül a problémát: forduljunk orvoshoz, ugyanis sosem tudhatjuk, hogy szükséges-e sebészi úton történő beavatkozás. Epegörcs ellen egyébként természetes és egészséges védelmet jelent a zsírszegény, kiegyensúlyozott táplálkozás, a fogyókúra és a koleszterinszint alacsonyan tartása.

Így, hogy tudjuk, az epegörcs hol fáj, mitől alakul ki epegörcs és mi a teendő epegörcs esetén, érdemes figyelemmel kísérnünk szervezetünk táplálkozásra adott reakcióit, ugyanis egy kisebb “rendszerhiba” bárkivel, bármikor megtörténhet. Fontos, hogy sose féljünk orvoshoz fordulni, különösen tartósan fennálló epegörcs esetén!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem