1 °C Budapest
Ambulance in a hurry on the city street

Hatalmas változás küszöbén háziorvosi ügyeleti rendszer: óriási baj lehet az emberhiány

2021. július 12. 10:08

Hajdú-Bihar megyében az ügyeleteket júliustól a mentőszolgálat szervezi, remélhetőleg értékes tapasztalatokat gyűjtve az országos átálláshoz. A Népszava szerint azonban felemásan indult az új ügyeleti rendszer tesztje és ennek fő oka az emberhiány

Felemásan indult az új ügyeleti rendszer tesztje Hajdú-Biharban – írja a Népszava. A háziorvosi sürgősségi ügyeletet itt júliustól az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vette át. A lap a megyét járva megállapította, kétségkívül beindult az ügyeleti rendszerváltás: jellemzően egy mentőtisztet és egy mentőtechnikust találtak mindenhol.

Ugyanakkor azt írják, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nem tudta mindenütt átvenni a feladatot azoktól a szolgáltatóktól, amelyekkel még a helyi önkormányzatok szerződtek. A lap szerint ennek részben az az oka, hogy nem talált elég embert a feladatra.

Annyit a mentőszolgálat is megerősített a lapnak, hogy a régióban a 21 ügyeleti pontból vasárnapig csak 18 helyen vették át a szolgáltatás működetetését.

A tervek szerint jövőre az egész országban az OMSZ üzemelteti majd a háziorvosi sürgősségi ügyeletet, és a rendszert július 1-jétől egy éven Hajdú-Bihar megye településein próbálják ki. Az OMSZ előzetes kalkulációi szerint a váltás ott évi mintegy 421 millió forinttal működne olcsóbban a korábbi szisztémánál. A megyei 21 ügyeleti pont közül ugyanakkor 11-ben nem lesz orvos, helyettük mentőtiszteket és egyetemi végzettségű ápolókat alkalmaznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?