Cat sitting on a suitcase surrounded by sleeping bags, shoes, bags and suitcases.

Tönkre mehet a nyaralás, ha most enélkül indulsz útnak: megéri kockáztatni?

2021. július 5. 16:48

2021. nyara már sokkal nagyobb teret enged a nyaralásnak, kikapcsolódásnak, mint a tavalyi nyár, azonban idén is körültekintőbben kell megtervezni utazást, mint egy átlagos évben. Azon túl, hogy előre tájékozódunk - akár belföldön, akár külföldön nyaralunk -, baj esetén kit értesíthetünk, hová fordulhatunk, érdemes egy gondosan összeállított úti patikával készülni a váratlan helyzetekre. 

A hétvége óta szabadabb az utazás, a védettségi igazolvány sok szolgáltalás igénybevételéhez sem jelent kizáró okot, ezért még most is sokan vághatnak bele az utazás szervezésében. Azt pedig az előfoglalások alapján tudjuk, hogy július közepétől augusztus végéig utaznak a legtöbben nyaralni, hamarosan kezdődik a csúcsszezon. Természetesen sok körülmény nehezíti most az utazás megszervezését, ezért - különösen idén - érdemes amennyire lehet, felkészülni a váratlan vészhelyzetekre. Hiszen könnyen tönkreteheti a nyaralást egy fogfájás, hasmenés-vírus, vagy akár egy sima fejfájás is felboríthatja a programot. 

Általában a fürdőruhát és a naptejet kevesen felejtik otthon, viszont a gyógyszerek tekintetében annál többször fordul elő, hogy a nyaralóhelyen kell ügyeletes patikát keresni. (Mindenesetre érdemes nyaralás előtt tájékozódni, hol a legközelebbi ügyeletes patika, vagy háziorvosi rendelő.) Egy ismerős nyaralóhelyen ez még nem jelent nagy gondot, viszont ismeretlen helyen vagy külföldön már annál inkább.

Milyen gyógyszert vigyünk a nyaralásra?

Az, hogy milyen gyógyszereket pakolunk el az úti patikába, nagyban függ attól, mennyi időre, külföldre vagy belföldre utazunk-e és hogy van-e velünk kisgyermek.

Nagyon fontos, hogy az utazásra készülődve se feledkezzünk meg a krónikus betegségeinkről. Ennek megfelelően gondoskodnunk kell arról, hogy a nyaralás idejére is legyen elegendő mennyiség a rendszeresen szedett gyógyszereinkből. Komoly problémát okozhat, ha a pihenés ideje alatt egyáltalán nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően szedjük a gyógyszereinket

- mondta el korábban a Pénzcentrum megkeresésére Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Az, hogy milye gyógyszereket teszünk el, túl a krónikus bajokra szedett szereken, attól is függ, milyen jellegű a nyaralás. Aki kirándul, teljesítménytúrázik, az jobban készüljön fel apró sérülésekre, zúzódásra, sebkezelésre, esetleg az ízületek rögzítésére alkalmas eszközökkel is.  Azonban egy tengerparti nyaralásnál fontosabb, hogy jó minőségű fényvédő készítményeket, lehetőleg vízálló típust vigyünk magunkkal.

Akiknél a nyaralás alatt a gasztronómiai kalandok sem ritkák, jó, ha gyomorpanaszokra készülnek fel. Hasmenés elleni szer egyébként is jó, ha van az úti patikában. De aki tudja, hogy hajlamos gyomorégésre, puffadásra a fűszeresebb ételektől vagy émelygésre az utazástól, az ne felejtse el ezt a nyaralás alatt sem, és pakolja be az általa otthon használt, bevált gyógyszereket. Lássuk az alapfelszerelést:

 • Láz-, és fájdalomcsillapítók
 • Görcsoldó
 • Hányinger csökkentő
 • Savlekötő
 • Hasmenés elleni szer
 • Hashajtó szer
 • Emésztést elősegítő szer
 • Fertőtlenítőszer sebre, kötszer, sebtapasz
 • Fertőtlenítőszer kézre
 • Lázmérő
 • Allergiás tünetek elleni szerek
 • Napvédő krémek
 • Szúnyog-, és kullancsriasztók

A patikák nyári szezonális akcióiban általában az alábbi termékek vesznek részt: napvédők és leégés kezelésére szolgáló készítmények; szúnyog-, és kullancsriasztók (állatgyógyászati készítmények is!); csípések, kiütések kezelésére szolgáló készítmények; hányás/hasmenés elleni készítmények; utazási betegségek gyógyszerei; és az allergia elleni készítmények.

Naptej, leégés utáni szerek

A napvédelem nemcsak akkor fontos, ha tengerpartra, vízpartra utazunk: városnézés vagy erdei túra alatt, akár szórt fényben is ugyanúgy lepirulhatunk. Főként, hogy világszerte, így hazánkban is egyre gyakoribb a melanoma (bőrrák) előfordulása: az újonnan diagnosztizált hazai esetek száma ma már eléri az évi háromezret. Fontos hogy ne csak a védelemre, hanem a leégés utókezelésére is felkészüljünk.

A naptejen nem érdemes spórolni, a bőr nagyon érzékeny, "megjegyzi" a korábbi leégéseket is. Érzékeny bőrűeknek, és gyerekeknek 50+ faktorszámú, de a barnább bőrűeknek is minimum 30 faktorú naptejet célszerű használni. Javasolt 2 óránként újrakenni magunkat!

- mondta el korábban lapunknak egy körúti patikában dolgozó gyógyszerész. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha nem is ég le klasszikusan az ember, hanem szépen lebarnul, a bőr akkor is károsodik. Napégésre bepanthen tartalmú spray-t javasolt, ami azért jobb, mint a krémek, mivel nem az érzékeny bőrfelülethez kézzel hozzányúlni, így elkerülhető a fertőzés és kevésbé fájdalmas is.

Amennyiben ragaszkodnánk a krémekhez a Bepanthent, és a Supradermet javasolta a patikus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a sokak által ilyenkor alkalmazott Fenistil gél fényérzékenyít, ezért óvatosan alkalmazzuk, és mindenképpen védjük a károsodott bőrt utána a napfénytől.

Védekezés rovarok ellen, csípések kezelése

Ha olyan helyre utazunk, ahol várhatóan szúnyogokkal, kullancsokkal találkozhatunk, akkor ezek távoltartására érdemes valamilyen spray-vel felszerelkeznünk. Kullancsok eltávolításához érdemes kullancscsipeszt is bekészítenünk, illetve a csípések kezelésére különböző krémeket, allergiagyógyszereket.

Csípésekre javasoltak az antihisztamin tartalmú gélek (pl. Supraderm,Fenistil). Sok csípés esetén jó hatású a tabletta is (pl. Cetirizin). A kálcium tartalmú pezsgőtabletta pénzkidobás ilyen esetben, mivel nincs bizonyított hatása, csak Magyarországon divat ezt alkalmazni allergiára

- mondta el a gyógyszerész. Aki esetleg kifejezetten allergiás rovarok, méhek csípésére, az különösen ügyeljen rá, hogy legyen megfelelő gyógyszere.

Emésztés és gyomorbántalmak

Nem csak akkor okozhat gondot utazáskor az emésztés, és különböző fertőzések, ha egzotikus országba utazunk. Azt már a legtöbben tudják, hogy nem érdemes inni a csapvízből, vagy jégkockát kérni ilyen helyeken, viszont arra sokan nem készülnek fel a nyaraláskor, hogy más országok gasztronómiája, eltérő fűszerezése megterhelheti a magyar gyomrot. Az sosem baj, ha van kéznél széntabletta.

A puffadásra, hasi görcsökre, vírusos hasmenésre, ételmérgezésre mind-mind más szer javasolt, ezért érdemes a gyógyszertárban érdeklődni arról is, hogyan szedjük ezeket, illetve ha gyermekkel utazunk, esetükben mi a megfelelő adagolás. Ha pedig valaki hajlamos autóban, repülőn, hajón émelyegni, akkor arra is van olyan célzott kezelés, ami megfelelően tud hatni, nem rontva el a pihenést mielőtt még elkezdődött volna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fájdalom- és lázcsillapítás, sebkezelés

Az úti patika alaptartozéka a fájdalom- és lázcsillapító, a lázmérő, kötszer és fertőtlenítő szer, valamint a sebtapasz. Egy fogfájás, fejfájás, fertőzések, de akár egy éles kagyló a strandon is keresztül tudja húzni a nyaralási terveinket. Hogy ez nem történhessen meg, készítsük be a megfelelő gyógyszereket.

Alapesetben elég egy általános fájdalom- és lázcsillapító, amit az egész család szedhet, valamint fertőtlenítőszer és kötszer, illetve klasszikus ragtapasz. Érdemes olyat vinni, amit nem kell már vagdosni, csak leszedni a védőfóliát

- tanácsolja a gyógyszerész. Torokfertőtlenítőt és C-vitamint is mindig érdemes tartani magunknál. Amennyiben kisgyerekkel utazunk, gyermekek által is szedhető láz- és fájdalomcsillapító mindenképp legyen a csomagban, és érdemes orrcseppet, valamit orrszívót is bekészíteni. Eleven kisgyerekek esetén a sérülésekre is érdemes felkészülni, így tegyünk be ragtapaszt és fertőtlenítő kézmosó folyadékot is.

Ne feledkezzünk meg a görcsoldóról sem, amely nagy szolgálatot tehet gyomor- és epegörcs, görcsös fejfájás, vagy mestruációs görcsök esetén is.

Arra pedig külön bizonyára nem kell senkit biztatni, hogy vigyen magával és használjon kézfertőtlenítőt, ne csak akkor, ha a koronvírus-fertőzéstől tart. Amikor például le kell kezelni egy sebet, be kell kenni egy leégett bőrfelületet, aki éppen "ápol", annak is legyen tiszta, fertőtlenített a keze. Olyan helyeken pedig, ahol nem lehet kezetmosni (erdőben pl.) szintén nagy szolgálatot tehet, és evés előtt bárhol is jártunk, mindig érdemes alaposan kezet mosni, vagy fertőtleníteni nyaralás alatt is.

Koronavírus-fertőzésre hogyan készülhetünk?

Bizonyára felmerül az utazókban, hogy mi történik, ha koronavírus-fertőzöttként mennek nyaralni, és a pihenés alatt jönnek ki a tünetek. Érdemes-e patikai gyorstesztet vinni ilyenkor? Milyen gyógyszert vigyünk? Nos, aki attól tart, hogy majd a nyaraláson derül ki a fertőzöttsége, annak érdemes PCR-tesztet csináltatnia, hiszen ez mutatja ki azt megfelelő biztonsággal, hogy valaki az adott pillanatban fertőzött-e. A lakossági forgalomban lévő gyorsteszt kevésbé megbízható, és nem az aktuális, akár tünetmentes fertőzöttséget mutatja. Ha pedig külföldre szükséges lenne az utazáshoz egy ilyen gyorsteszt, azt a határon is elvégeztetheti az ember. 

A gyógyszerek terén ugyanaz az előirányzat, mint influenzánál, tehát vitamint, általános láz- és fájdalomcsillapítót érdemes csomagolni - de ez egyébként szokott lenni az utazóknál. A kifejezetten koronavírus kezelésére való szerek ugyanis vénykötelesek, ezekből nem tud az ember előre betárazni. 

Ami a felkészülést illeti, az egészségügyi szakemberek szerint nagyobb biztonságban érezheti magát a fertőzéstől, aki beadatja az oltást, főképpen utazás alatt. A teljes védettség kialakulását pedig a második oltás beadásától számított 2-3. hétre teszik. 

Hogyan tároljuk a gyógyszereket?

Nagyon fontos, hogy a nyaralásra magunkkal vitt készítményeket a megfelelő körülmények között tároljuk, hogy ne váljanak használhatatlanná. Ilyen szempontból nyáron az egyik legnagyobb veszélyt a nagy hőség okozza. A tűző napon állva hagyott jármű pillanatok alatt felforrósodhat, ami kárt tehet a benne tárolt gyógyszerekben is. Ugyanez igaz a légkondicionálás nélküli épületekre is.

Mindig figyeljünk arra, hogy az útipatikánkat soha ne a tűző napon vagy nagy melegben tároljuk.

Emellett a hűtőszekrényben tartandó gyógyszereknél külön gondoskodnunk kell a hűvösebb tárolási körülményekről. Ha pedig repülőgéppel utazunk, akkor célszerű a gyógyszereinket magunkkal vinni a fedélzetre, hogy kéznél legyenek, és hogy még véletlenül se tűnjenek el a feladott poggyászunkkal együtt - bár idén még feltehetően jóval kevesebben utaznak majd repülővel.

Azért nem kell feltétlenül felhalmozni

Ahogy a koronavírus-járvány, és a korábbi évek tapasztalatai megmutatták, a magyarok hajlamosak bespájzolni gyógyszerekből. Ez bizonyos mértékig nem is jelent gondot, viszont aki nagyobb mennyiségeket táraz be gyógyszerekből, azzal könnyen megtörténhet, hogy a készítmények lejárnak, és mehetnek a kukába - vagyis mehetnének, ehelyett viszont érdemes a lejárt gyógyszereket a patikákban leadni, bárhol átveszik (eltekintve néhány olyan kivételtől, mint a fecskendők pl.).

Az elmúlt 10 évben több mint 2500 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be a lakossági szelektív gyógyszerhulladék begyűjtését végző nonprofit cég: adataikból az derül ki, hogy a szemét a mennyiség évről évre nő. A háztartások hulladéktermelésének mértéke 2005 óta megkétszereződött. Valószínűleg a magyar fogyasztók tudatossága áll az egyre növekvő mennyiség hátterében, viszont sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, mit kezdjenek a gyógyszerhulladékkal, mi számít annak, illetve mire érdemes figyelni a gyűjtésénél. Erről a témáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?