Gyógyszerből is bespájzoltak jó előre a magyarok: nagyon visszaesett a forgalom

Gyógyszerből is bespájzoltak jó előre a magyarok: nagyon visszaesett a forgalom

2021. június 16. 09:04

Még márciusban bespájzoltak gyógyszerekből a magyarok, legalábbis az áprilisi adatokból erre lehet következtetni. Ugyanis a negyedik hónapban igencsak visszaesett a forgalom, és már az antibakteriális készítmények sem fogytak annyira.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A márciusi, több mint 50 milliárdos forgalmat követően áprilisban csupán 45,1 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerek eladása. Ugyan a gyógyszerek forgalma valamivel több, mint 11 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva, ám 2020 áprilisához képest 5,5 százalékos az emelkedés.

A gyenge áprilisi eredmények a Világgazdaság szerint nem meglepőek, az eladási adatok arra engednek következtetni, hogy a lakosság márciusban több hónapra előre kiválthatta a szükséges gyógyszereket. A pandémia hatását – mint a gyógyszertárba járást befolyásoló tényezőt – sem szabad figyelmen kívül hagyni, áprilisban még javában zajlott Magyarországon a koronavírus-járvány harmadik hulláma.

A gyógyszerforgalom és a dobozeladások adataiból jól látszik, hogy lassulás esetén a gyógyszerdobozok száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a forgalmi érték. Így pedig a dobozeladások és a gyógyszerforgalom közötti növekedési olló egyre csak nyílik, ennek oka elsősorban a gyógyszerárak emelkedése.

Az összes nagy súlyú kategóriában lassulást tapasztaltak áprilisban az előző hónaphoz mérten. Az előző évhez viszonyítva azonban növekedést értek el, kivéve a daganatellenes szerek forgalmát, ebben a csoportban ugyanis 1,7 százalékos a visszaesés, ami részben az előző havi gyógyszerfelhalmozással magyarázható.

Nagymértékben, 21 százalékkal esett vissza az előző hónap óta a kis súlyú, szisztémás fertőzésellenes szerek forgalma, főképpen az antibakteriális szerek eladásainak csökkenése miatt. Az előző évhez képest nagymértékben emelkedett az urogenitális rendszer és a nemi hormonok szintén kis súlyú szereinek (45,8 százalék), valamint a minimális súlyt képviselő parazitaellenes készítményeknek (50,5 százalék) a forgalma. Az előző csoporthoz tartoznak például a nőgyógyászati és az urológiai készítmények, az utóbbihoz a féregűzők és a parazitaellenes szerek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?