2 °C Budapest
flooded living room with household content floating around in the room

Ezt feltétlenül ellenőrizd a lakásban nyaralás előtt: egy ilyen hibára rámehet a vakáció

2021. július 2. 11:02

Jellemzően nyári időszakban történténnek sűrűbben olyan káresemények, amelyek nagyobb kárt tehetnek az ingatlanokban, főként ha a tulajdonos, bérlő éppen nyaral. Nemcsak a betörések gyakoribbak ebben a szezonban: a viharkárok és a csőtörés, amelyet senki sem észlel időben, több százezer forintos kárt képesek előidézni az ingóságokban, és magában a lakásban, házban. Ezért fontos megtenni a megfelelő óvintézkedéseket, és ellenőrizni, pontosan mit és milyen feltételekkel fedez a társasházi, vagy a lakásbiztosítás.

A legtöbben, amíg nem tapasztalják meg saját bőrükön, nem hiszik, hogy velük is könnyen megtörténhet a baj: lehet csőtörés, beázhat, megrongálódhat a ház egy - már-már szokványos - nyári gigavihar során, vagy betörők áldozatául eshetnek az értékek. Ami még ennél is kellemetlenebb, ha a károkkal csak a nyaralásból hazatérve szembesülünk, amikor már esélyünk sincs menteni a menthetőt. A Pénzcentrum kikérte a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) tanácsait arról, milyen óvintézkedéseket érdemes tenni nyaralás előtt, mekkora kár keletkezik jellemzően nyaralás alatt az üresen álló ingatlanokban, és mi a teendő, ha már bekövetkezett a baj.

Nyáron gyakoribbak a betörések, így erre a kockázatra is fokozottan oda kell figyelni, viszont a viharhoz, illetve a csőtöréshez kapcsolódó károk a leggyakoribbak - mondta el lapunknak Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője. Ezért ezekre a gyakori káreseményekre érdemes előre felkészülni.

Nyaralás előtt a viharra úgy lehet felkészülni, ha megtesszük a tőlünk elvárható minimális óvintézkedéseket. A súlyos gondatlanság következményeire egyébként jellemzően a biztosítási szerződésünk is felhívja a figyelmet. Alapvető, hogy a nyílászárókat ne hagyjuk nyitva, és tanácsos a nagyobb berendezések, fogyasztók áramtalanítása. Készüljünk fel arra, hogy esetleg bekövetkezhet egy vihar

- tanácsolja Lambert Gábor. A kiszámíthatatlan nyári viharok pedig akármikor és akárhol lecsaphatnak az országban, megrongálhatják a családi házak tetejét, eláztathatják a paneleket, leszakadó faágak okozhatnak károkat, jégeső repesztheti be az ablakokat, stb. Már bőven benne járunk a "viharszezonban" - amely május 1-től augusztus 31-ig tart - és a tavalyi viharok során ötéves rekord dőlt meg az okozott károkat illetően, az idén eddig eltelt két hónapban pedig a biztosítók általi kárkifizetések összege így is meghaladja már a kétmilliárd forintot!

A csőtörésre legegyszerűbben úgy készülhetünk fel nyaralás alatt, hogy nagyobb kár ne legyen, ha elzárjuk a vizet, amikor hosszabb időre elmegyünk otthonról, megadjuk a telefonszámunkat a szomszédoknak, társasház esetében a gondnoknak is, hátha egy csőtörés felülről áztatná el a lakást, illetve ha messzire utazunk, egy kulcsot is érdemes adni egy megbízható rokonnak, barátnak ilyen esetre.

Ez a betörések megelőzése érdekében egyébként is ajánlott. A Magyar Biztosítók Szövetségének betörésvédelmi tájékoztatója szerint távollét esetén gondoskodni szükséges a biztosított helyiségek zárásáról, és minden rendelkezésre álló biztonsági berendezést üzembe kell helyezni. Felhívják a figyelmet továbbá, hogy készpénzre a biztosítók nem  minden esetben vállalják a kockázatot csak nagyon alacsony, pár tízezer forintos összegig biztosítják azt, ha nem értéktárolóban (páncélszekrény, fali-széf, bútorszéf, stb.) tárolják. Azon túl, hogy nem tartunk otthon készpénzt, vagy csak biztos helyen, egy pár dologra érdemes odafigyelni nyaralás előtt.

Alapvető dolgokról van szó: kérjük meg a szomszédot, hogy ürítse a postaládát, ha van megfelelő védelmi berendezés a lakásban – akár elektronikus, akár mechanikus -, ezt ne felejtsük el működésbe hozni, illetve mindent alaposan bezárni. Újabban pedig arra is érdemes ügyelni, ha elmegyünk nyaralni, azt ne hirdessük meg a Facebookon, hanem inkább csak nyaralást követően posztoljunk. Ne hívjuk fel senki figyelmét, hogy huzamosabb ideig nem lesz senki a lakásunkban

- mondta el lapunknak a betörésmegelőzésről Lambert Gábor. További hasznos tanácsok betörésvédelmi tájékoztatóból:

  • Kérjünk meg az  utazás  előtt  egy  rokont,  ismerőst, hogy ürítse a postaládát, felhúzza a redőnyt, locsolja a virágokat, néha felkapcsolja a lámpát, stb.
  • Szereltessünk be egy időkapcsolóval vezérelt kapcsolót, amely előre beállított időpontokban azt az üzenetet közvetíti a külső szemlélőnek, nem üres a kiszemelt lakás, ház.
  • Érdemes nyaralás előtt lenyírni a sövényt, ezáltal belátást engedni az utcáról, a szomszédok felől. Az illetéktelen behatolók nem szeretik, ha láthatóak.
  • Indulás előtt fontos ellenőrizni a nyílászárókat, mert csukottnak látszik, de még nem biztos, hogy az is! Főleg a teraszajtókat, a tetőtéri ablakokat, pinceablakokat nem árt ilyenkor a szokásosnál alaposabban vagy akár többször is megnézni.
  • Szét kell nézni a kertben és ne maradjanak elől olyan kerti eszközök, melyek vonzók, vagy amelyek segíthetnek egy betörés során. A kerti létraremek segítség az emeleti szintek megközelítéséhez. A kerti bútor, a kertészeti eszközök, a játékok is értékesek, ezek se legyenek célpontok! Ezeket a tárgyakat is el kell zárni!
  • Amennyiben az épületben kiépítésre került az elektronikus riasztórendszer, akkor használni (élesíteni) is kell!
  • Védeni kell a különböző közösségi oldalakon megtalálható adatokat, életeseményeket, fényképeket az illetéktelenektől. Vagyis ne töltsünk fel nyilvánosan képeket arról, hogy épp nyaralunk (#nyaralunk), mert az felhívás keringőre.

Nyaralás alatt nem csak az otthoni, hanem a magunkkal vitt értékekre is jobban kell ügyelni, mert nyaralóhelyeken is gyakori a besurranás, betöréses lopás. Az emberek hajlamosabbak óvatlanabbak lenni, nyitva hagyni a nyílászárót, nagyobb mennyiségű készpénzt cipelni magukkal, stb.

Ha megtörtént a baj

Azt a szerződés szabja meg, mennyi idő áll rendelkezésre a káresemény észlelését követően, hogy értesítsük a biztosítót arról, hogy mi történt. A legjobb ezt azonnal megtenni telefonon, online vagy személyesen – betörés esetén először a rendőrséget, majd - a biztosítót értesíteni. Az elmúlt időszakban a biztosítók igyekeztek is bővíteni azokat a csatornákat, amelyeken az ügyfelek tudják a káreseményeket jelenteni

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- magyarázta a szakértő, és hozzátette, hogy természetesen érdemes a káreseményt dokumentálni is: fényképeket, vagy akár videót készíteni. Vihar esetén például érdemes felvételt, képeket készíteni a károkról, akár keletkezésük közben is.

A további nagyobb károk megelőzése a biztosítónak és az ügyfélnek egyaránt érdeke. Adott esetben mindenképpen tanácsos, miután elkészítette a fényképeket, a helyére tenni a tetőcserepeket, amelyeket a vihar elmozdított, vagy szakemberrel helyreállíttatni a kárt a további károk elkerülése érdekében

- mondta el. Nem tilos tehát helyreállítást végezni, csökkenteni a további károk kockázatát, csak előtte dokumentáljuk bizonyíthatóan, milyen és mekkora kár történt. Sokan nem tudják, hogy alapvetően a társasházi biztosítások az épület szerkezetében bekövetkezett károkra, vagy adott esetben a beázásra vonatkoznak. Viszont ha az ingóságainkat éri bármilyen kár, azokra az ügyfél saját biztosítása vonatkozik, azzal kell lefedni. Ha ilyennel nem rendelkezik, akkor kártérítési összegre sem számíthat az ingóságok után.

Az, hogy mekkora értékű kár keletkezhet nyáron egy őrizetlenül hagyott lakásban függhet attól, milyen biztosítással rendelkezik az ügyfél (a kártérítés szempontjából), milyen káresemény következett be, milyen mértékű a kár.

Alapvetően azt látjuk, hogy egy-egy nagyobb nyári vihar során általában olyan 100 ezer forintos kár keletkezhet

- mondta el Lambert Gábor.

Összegezve tehát, mielőtt nyaralni indulnánk, alaposan ellenőrizzük, minden nyílászárót bezártunk-e, gondoskodjunk róla, ne tűnjön elhagyatottnak az ingatlan, zárjuk el a vizet, húzzuk ki az elektromos berendezéseket a hálózatból, és annak is utánanézhetünk, mit és milyen esetben is fedez a lakásbiztosításunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem