27 °C Budapest
COVID-19 Coronavirus Vaccine. Doctor scientist with syringe and vial ready for injecting.

Lelombozó hír a Szputnyik V oltással oltott betegeknek: betagadott az EMA

2021. június 26. 13:51

Bírálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatékonyságát Mario Draghi olasz miniszterelnök az újságíróknak pénteken az EU vezetőivel folytatott kétnapos tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. Draghi annak a véleményének is hangot adott, hogy a Szputynik V orosz vakcina talán sosem fog engedélyt kapni az EMA-tól.

A világjárvány megmutatta a változtatások szükségességét az Európai Gyógyszerügynökségnél - mondta Mario Draghi, aki az uniós csúcstalálkozó után úgy látja, hogy az koronavírus-járvány tapasztalatai alapján konszenzus alakult ki a módosítások szükségességéről. A fő probléma, hogy a világjárvány idején az EMA és a nemzeti kormányok nem cselekedtek összehangoltan. Hozzátette: "Az EMA megerősítésére vagy esetleg reformjára van szükség."

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az orosz Szputnyik V oltásnak "nem sikerült megszereznie az ema jóváhagyását, és talán soha nem is fogja". Draghi szavai azért különösen kedvezőtlenek, mert EU-s vakcinaútlevelet csak azok kaphatnak, akik az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákkal vannak beoltva.

Magyarország Szputnyik V-tel is oltott, ami nem rendelkezik EU-s jóváhagyással, ám mindeddig minden jel arra utalt, hogy az unió jóvá fogja hagyni az orosz oltóanyagot.

Draghi szavai után ez már egyáltalán nem tűnik olyan biztosnak, és könnyen lehet, hogy a korlátozások és tesztek nélküli utazás a Szputnyikkal oltott magyarok számára számos EU-országban nem jön el. Érdemes megjegyezni, hogy az országok egyedi döntései alapján (vagy például a magyar kormánnyal történő kétoldalú megállapodás keretében) lehet megoldás az európai országokban történő nyaralásra. Ugyanakkor még kevés európai országgal született olyan kétoldalú megállapodás, amely rugalmas lehetőséget biztosítana a beutazásra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A delta variáns európai terjedése csökkenti a további megállapodások esélyét, ezt mutatja, hogy a kiszivárgott hírek szerint a német és a francia államfő határozottan bírálta azokat az országokat, amelyek lehetővé teszik a kínai és orosz vakcinával oltottak szabad mozgását az országban. Az orosz fél sem biztos, hogy a mostaninál jobban törni fogja magát az engedélyért: Oroszországban ugyanis a romló járványhelyzet sokat emelt az oltási hajlandóságon, így néhány helyen vakcinahiány lépett fel.

Draghi egyébként az Európában nemigen használt kínai Shinovac vakcinával kapcsolatban még keményebben fogalmazott. Szavai szerint ez nem biztos, hogy „megfelelő a világjárvány kezelésére”, majd utalt a chilei helyzetre, ahol a kínai oltóanyag rendelkezésre állása ellenére nem csitul a járvány, és ez kérdéseket vet fel annak hatékonyságával kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?