24 °C Budapest
drunk man with a glass of brandy in the pub

Ijesztő, mennyi magyart sodort függőségbe a járvány: helyre lehet ezt hozni valaha?

2021. április 23. 05:44

Várható volt, de mostanra bebizonyosodott: a járvány és az ehhez kapcsolódó bezártság hatására több alkoholt fogyasztunk, nem csak itthon, világszerte. Ugyanakkor mi, magyarok a függőkkel dolgozó szakemberek szerint az átlagnál jóval többet iszunk, becslések szerint a világátlag kétszeresét öntjük magunkba. A pandémia csak ürügy az ivásra, egy olyan körülmény amire rá lehet fogni, az esti sörözést, vagy borozást, legalább addig sem kell foglalkoznunk felnőtt életünk komoly kihívásaival. 

Az alkohol értékesítése világszerte 291 százalékkal nőtt a világjárvány idején – ezek döbbenetes számok, főleg nekünk, magyaroknak, akik a világ élvonalában vagyunk, ha az ivásról van szó. Nem tudni pontosan, hogy hány alkoholista van Magyarországon, a KSH által megadott 380 ezer még közel sincs a valós adathoz, Zacher Gábor 800 ezerről beszélt, de a WHO pár éve már 900 ezret mért. Függő nemzet vagyunk?

Az, hogy a magyar egy függő  nemzet azért egy rendkívül erős és sarkos kijelentés, talán úgy érdemes árnyalni, hogy alkoholfogyasztás vonatkozásában az európai élmezőnyben vagyunk: nagyjából a hatodik-nyolcadik helyen helyezkedünk el az egy főre eső tömény szeszre átszámított fogyasztásában

 – mondta el a Pénzcentrumnak Nagy Zsolt, Phd,  addiktológiai konzultáns. Nagyjából 13,2 litert jelent – ez a legális mennyiség. Ehhez óvatos becslések szerint 2, míg erősebb becslések szerint akár 4-5 liter további szesz is hozzáadható, így a pesszimista becslések szerint tehát minden egyes magyar polgár, csecsemőtől az aggastyánig 15 liter tömény szeszt fogyaszt el egy évben átlagosan. Ezzel valóban az élvonalban vagyunk, mivel a világátlag 6 liter körül van.

Búsulva vigad a magyar

Ilyen módon valóban mondhatjuk, hogy hajlamos a magyar nemzet a tudatmódosító szerek használatára, ugyanakkor a drogok vonatkozásában az európai mezőnynek inkább az alsó harmadában vagy inkább a legvégén helyezkedünk el.

Annak a jelenségnek, hogy a magyarok ilyen töméntelen mennyiségben isznak, a szakember szerint főleg szociokulturális,  történelmi, és „néplélekbeli” háttere van. Arról nem is beszélve, hogy a magyar kultúrába nagyon markánsan beleivódott az alkoholfogyasztás, mint a társas helyzetek szükségszerű kísérője, és velejárója évszázadok óta: jelen volt a paraszti kultúrában, és átkerült a városi kultúrába is. A másik oka talán a magyar történelemnek kacskaringós mivolta: hányattatásainkat szokás felemlegetni ilyenkor.

Persze mondhatnánk, hogy a bajorok is söröznek és a franciák is boroznak, de az a nem mindegy, hogy hogyan!

Elég különböző ivási mintázatok vannak, gondoljunk csak a dél-európai, mediterrán, vagy a skandináv ivási szokásokra: nagyon más meginni az ebédhez egy pohár rozét mint péntek este egy üveg vodkát egyedül otthon. És úgy tűnik, hogy mi valahol félúton megrekedtünk, úgy értve, hogy mind a két minta jelen van a magyar kultúrában, de valamiféleképpen a kettő hátrányait egyesíti.

Pont az a gond, hogy nincs meg a kulturált ivási mintázatunk: a magyarok önpusztító módon isznak, és egyáltalán nincs a helyén az alkohol a társas helyzetekben. Főleg a fiatalok esetében látom, hogy virtusból, erőből, vagánykodásból, dühből és kifejezetten ártó szándékkal, önpusztító módon fogyasztják az alkoholt, vagy a drogokat

 – magyarázza Nagy Zsolt, majd hozzáteszi, nem tanultuk meg jól használni ezeket a szereket, és úgy tűnik, ez elsősorban az elmúlt 50 év során alakult így.

Nem ok, csak kifogás a pandémia?

Sokan isznak a valóságból való kilépés, a stresszoldás, a konfliktusok elől való menekülés szándékával, vagy akár az érzéstelenítés miatt. Mások olyan problémák miatt, melyek a felnövést, a megküzdést, az érett személyiség működésmódját kérnék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt a tendenciát én egyértelműen rosszabbnak látom az utolsó másfél évben, akár csak a hozzám történő bejelentkezések számában, akár a kollégákkal való beszélgetésben, ahol mindenki arról számol be,

nemhogy megállt volna, hanem jelentősen növekszik az alkoholfogyasztás és az alkoholhasználat a magyar népesség körében a járvány kezdete óra. Én azt gondolom, hogy a pandémia egy körülmény csupán, ami megkönnyíti azt, hogy ürügyet találjunk a fokozott alkoholfogyasztásra” – mondja a szakember. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a népesség egy jelentős része egészen új élethelyzetbe került, és ezek nem feltétlenül kedvező változások:

  • munkahelyvesztés,
  • home office,
  • családi összezártság,
  • mozgástér beszűkülése,
  • és sokaknak ráadásul még betegséggel, kórházi tartózkodással, családtagok elvesztésével is szembe kellett néznie.

Ezek mind nagyon komoly stresszfaktorok külön-külön is, de így együtt koncentráltan mutathatnak a könnyű, fájdalommentes és kéznél lévő megoldás, az alkohol felé. Úgy tűnik, hogy ez a probléma egyre súlyosabbá kezd válni, és nagyon nem látjuk még a végét, hosszan tartó utóhatása lesz a mostani eseményeknek. Mint az köztudott, a szenvedélybetegség lassan alakul ki, de ha megvan, akkor elég hosszú a felépülési folyamat is.

Mentális egészségünk

Az utóbbi időben egyre többet foglalkozunk önmagunk mentális egészségével, majdhogynem divat lett pszichológiai témájú könyvek gyűjtése. Ez egy ponton talán megálljt parancsolhat ez a fajta tudatosság az egyre romló számoknak?  A szakember szerint is ez egy létező folyamat: az elmúlt pár évben, mióta megjelentek a női magazinok, az ilyen  tematikájú portálok, előtérbe került az ezoterika, azóta valóban felerősödött az efféle egészségtudatosság, de elsősorban a nők körében. Valahogy a nők korábban észlelik hogy problémájuk van, például az alkohollal, és korábban is kérnek segítséget. Nagy Zsolt elmondása szerint lényegesen több mélyre csúszott férfival találkozik a munkája során, mint nővel.

Viszont az is érdekes, hogy az egészségtudatosság erősödésével együtt  az alkohol változatlanul markánsan jelen van az életünkben, mintha ennek az egész jelenségnek a vakfoltján lenne: egyszerűen nem érzékeli problémaként a magyar társadalom jelentős része a kontrollvesztett, mértéktelen ivást.

Még mindig valamiféle elnéző, vállveregető, humorizáló, összekacsintó, és hazug mentalitás veszi körül az alkoholizálást.

Furcsa kettősség figyelhető meg ezzel kapcsolatban: egyrészt minden létező helyzetben bátorítja a magyar társadalom az ivást, viszont akinek problémája lesz vele, annak a 10 százaléknak, aki nagyivó vagy alkoholista lesz, azt brutálisan szankcionálja, megbélyegzi, és kiközösíti, és gyakorlatilag ellehetetleníti a társadalom. Az egészségtudatosság tehát ma már szinte mindenre kiterjed, a testsúlyra és szinte az összes külsőségre, de a belső lelki egészségre még mindig nem kerül elegendő hangsúly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24