Itt vannak a friss rendelet részletei: a teraszokon nem kell maszkot hordaniuk a vendégeknek

Itt vannak a friss rendelet részletei: a teraszokon nem kell maszkot hordaniuk a vendégeknek

2021. április 15. 19:59

Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben a teraszok újranyitásának részleteivel. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket úgy módosítják: reggel 5 és este fél 10 között lehet majd kerthelyiségekben, teraszokon fogyasztani. Újraszabályozzák a maszkviselési intézkedéseket is.

Azzal összhangban amelyet szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és a mai Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentett: megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségek, amint 3,5 milliót eléri az első vakcinával beoltottak száma. Ez nagyjából jövő hét szerda-csütörtök magasságában fog megtörténni az eddigi ütemterv szerint. A teraszdíj pedig eltörlésre kerül.

A frissen megjelent rendelet szerint

  • vendéglátó üzlet (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) kerthelyiségében vagy teraszán reggel 5 óra és este 9.30 óra között a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.
  • ugyanakkor este 9.30 óra és reggel 5 óra között a vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása tilos.
  • a vendéglátó üzleten belül mindenki köteles az eddig megszokott módon maszkot viselni, kivéve a hat éven aluliak, alamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.
  • ugyanakkor a vendéglátó üzleten belül továbbra is tilos tartózkodniuk a nem ott dolgozóknak, kivéve, ha elviteles ételt vesznek át, vagy mosdóba mennek.
  • a fogyasztás beltérben továbbra is tilos.
  • a vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a vendéglátó üzlet vendéggel érintkező munkatársa (vagyis a felszolgáló) köteles maszkot viselni, azonban

a vendég nem köteles maszkot viselni.

A rendelet kiköti, hogy az új védelmi intézkedés betartásáról a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni. Ha ezt elmulasztja, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható és be is zárhatják a helyet.

A rendelet arra is kitér, hogy beltérben is lehet tartózkodni és ételt-italt, ha munkahelyi étkezdéről van szó, szálláshely étkező helyiségéről (ahol csak az ott megszállt vendégeket szolgálják ki), illetve iskolai menzák esetében is. Az új szabályozás a közlöny szerint pontosan a hárommillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba.

A rendelet kimondja: a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzletnek az üzemeltetője, bérlője vagy tulajdonosa (a továbbiakban együtt: használó) közterület-használati hozzájárulás megfizetése nélkül ingyenesen jogosult. Vagyis elengedik a teraszdíjat a jogosult vendéglátóhelyek számára. Kiszélesítik továbbá a kihasználható helyet: "a használó a közterületnek a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzlet előtti részét – a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza működtetése céljából – a vendéglátó üzlet közterülethez csatlakozó épülethatára szélességében használhatja".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sétálóutcákban lévő helyek addig terjeszkedhetnek, amíg nem áll az útjukba másik vendéglátó hely területe, illetve közös épületben lévő helyet fele-fele arányban osztoznak, hacsak nincs másról megállapodásuk. Akad néhány kivétel is, ami korlátozhatja a teraszok méretét, mint pl. úttest, vagy buszmegálló.

A ma megjelent Magyar Közlöny a módosult köznevelési szabályokat is tartalmazza: a részletekért kattints ide.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?