13 °C Budapest
Gulyás Gergely: hamarosan többletjogokat kaphatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők

Gulyás Gergely: hamarosan többletjogokat kaphatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők

2021. április 15. 11:17

4 216 951 magyar regisztrált az oltásra a mai napon. A cél a 8 millió beoltott elérése, naponta 50-100 ezerrel nő a regisztráltak száma - mondta Gulyás Gergelya kormányinfón. A miniszter szerint első sorban üzleti érdekek állnak amögött, hogy egyes oltóanyagokról azt terjesztik, hogy kevésbé hatékony.

Cikkünk frissül...

A beoltottak száma tegnap meghaladta a 3 millió 90 ezret, az oltottság Magyarországon kétszerese az európai átlagnak - számolt be Gulyás Gergely. A Janssen kiesésével már félmilió vakcina hiányzik majd a rendszerből, a kormány tárgyalásokat folytat a pótlásról.

A miniszter szerint 4 216 951 magyar regisztrált az oltásra a mai napon. A cél a 8 millió beoltott elérése, naponta 50-100 ezerrel nő a regisztráltak száma. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrálti listát, ők határozzák meg, a sorrendet.

A kormány kampányt indít az oltakozás mellett: reklámok mellett óriásplakátok is lesznek. A kampány jemondata, hogy az oltás életet ment.

A szakértők szerint 60 százalékos átolottságnál alakul ki a nyájimmunitás. Számításaik szerint ez 6 millió embert jelent. Kijelentette: május végére minden 18 év felettit be tudak oltani.

Ismertette: hamarosan megjelenik a teraszok nyitásáról szóló rendelkezések, 3,5 millió beoltott elérése után lehet majd a vendéglátóegységek teraszain fogyasztani. Az iskolákat csak kellő óvatosság mellett lehet újraindítani, első körben az óvodák és az alsó tagozatokat indítják újra - a bölcsődék eddig is működtek.

Kérdésre elmondta: Maruzsa Zoltán államtitkár részletes tájékoztatást ad az iskolanyitásról. A járványhelyzetben az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet.

Az éttermek, kávézók dolgozóinak nem kell védettségi igazolás, mivel sehol sem írták elő a kötelező oltást.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Négymilliós oltottságtól lehetnek olyan szabályok, amik esetében kell a védettségi igazolvány

- mondta.

Ha a jövő hét közepén elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor fog dönteni arról a kormány, hogy később 4-4,5-5 millió beoltott esetében milyen enyhítéseket hozzunk

- tette hozzá a miniszter.

A második körös Szputnyik vakcinák késée kapcsán elmondta, meg fognak érkezni időben a szállítmányok. A szakértők szerint akkor sem lenne negatív következmény, ha később adnák be a második adagot. De mindenki meg fogja kapni 21 nap elteltével a második adagot.

Kérdésre elmondta, a kínai vakcina a második oltást követően is védettséget nyújt, nem kell harmadik oltás. Hozzátette, azok akik Sinopharm oltást kaptak sok esetben védettebbek, mint akik Pfizert.

A múlt heti oltásszámot a héten várhatóan nem fogják tudni tartani, de dolgoznak azon, hogy a lehető leghamarabb tudjanak új vakcinákat szerezni, illetve beígért vakcinaszállításokat előbbre hozni - ismertette.

A kormány a 2021-es költségvetést úgy készítette el, hogy a 7,5 százalékos hiánycél elérhető legyen - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?