17 °C Budapest
A pandémia a gyermekeidet sem kíméli: ha ezt látod rajtuk, nagy a baj

A pandémia a gyermekeidet sem kíméli: ha ezt látod rajtuk, nagy a baj

2021. március 30. 16:44

A több mint egy éve tartó koronavírus járvány nem csak ránk, hanem gyerekeinkre is súlyos mentális teherként nehezedett. Talán bele sem gondolunk, de a poszttraumás stressz szindróma és a stressz okozta egyéb mentális problémák nem csak a felnőtteket érinthetik. Gyermekünknél az egyértelmű tünetek mellett olyan dolgok is ennek jelei lehetnek, mint a kialvatlanság, vagy az étvágytalanság. Cikkünkből megtudhatod, hogyan ismerheted fel időben, ha gyermeked segítségre szorul, és azt is, mikor kell a problémákkal külső segítséghez fordulnotok.

A koronavírus járvány nem csak a felnőttek, de a gyerekek életét is felforgatta, nagy stresszt helyezve rájuk a kilátástalanság hónapjaiban. Sokuknak nem csupán nehézzé, de traumatikussá téve ezt a több mint egy éve tartó időszakot.

Éppen ezért igazán meglepő, hogy sem hazánkban, sem pedig nemzetközi szinten nem igazán vizsgálják, mennyi fiatalt érinthet a Covid járvány által kiváltott trauma, vagy PTSD (Poszttraumás stressz zavar), de szakértők egybehangzó véleménye szerint a traumában szenvedő gyermekek száma, a hozzátartozók elvesztése és a családok anyagi stabilitásának megingása révén a pandémia kezdete óta folyamatosan emelkedik.

A COVID-19 járvány egy szokatlan és váratlan esemény, ami számtalan gyermekből váltott ki aggodalmat, sok esetben pánikot

- árulta el Adam D. Brown gyermekpszichológus, aki kiemelte azt is, ez az aggodalom nagyon komoly pszichés károkat okozhat.

Rendkívül fontos tehát tisztában lenni azzal - főleg szülőként -, hogy miként lehet felismerni azokat a jeleket, amik arra utalhatnak, hogy a gyerekek valamilyen súlyosabb pszichológiai hatás érte a koronavírus-járvány következtében. Mutatjuk, mire kell különösen odafigyelni ezekben az időkben.

A trauma nem egyenlő a PTSD-vel

Mikor azt próbáljuk felbecsülni, hogy a gyerekünk lelkileg hogy birkózik meg a jelenlegi helyzettel, fontos tudatában lenni, hogy milyen finom jelek alapján tehetünk különbséget a szorongás, a depresszió és a PTSD tünetei között. Gyakran fogalmi szinten is összemossuk ezeket az állapotokat, pedig, bár gyakran kísérik egymást, nem mindig kezelhetőek összefüggő tünetegyüttesként.

Amikor például a szakértők traumatikus stresszről beszélnek, általában egy adott eseményre adott stresszreakcióról van szó. Ez nem jelenti azt, hogy az ebben szenvedő személynél feltétlen PTSD alakul ki. Poszttraumás stressz zavarról csak akkor beszélhetünk, ha a beteg a specifikusan arra jellemző tüneteket kezdi észlelni. Ilyenek az alvászavar, a pihenésre való képtelenség, a visszatérő negatív álmok és a váratlanul felbukkanó, negatív emlékképek. Ha ezeket a tünetek egy hónapig, vagy annál is tovább tapasztaljuk gyermekünkön, annak nagy eséllyel PTSD állhat a hátterében.

Fontos látni, hogy a pandémia alatt depresszió és szorongás is kialakulhat a gyermekekben, de ez önmagában még nem feltétlen utal komoly traumára.

A Covid önmagában nem traumatikus

- mondta el Melissa Bryner, gyermek traumatológus, aki beszélt arról is, hogy a pandémia rengeteg stresszt és csalódást okoz a többségünknek, de nem feltétlen hat traumatikusan minden gyerekre.

Végső soron a mentális egészséggel foglalkozó szakemberek tudják megállapítani, a tünetek milyen problémára utalnak. A szülők feladata elsősorban az, hogy figyeljenek az árulkodó jelekre, hogy a gyermekük egyedül nem tud megküzdeni a helyzettel, és szükség esetén segítsenek, akár külső segítséget is igénybe véve.

Gondoljuk át, mi érte a gyereket 

Megkönnyíthetjük az orvos dolgát, ha tisztában vagyunk vele, a gyermekünk milyen speciális helyzetekkel találkozott és milyen stresszorok érték. Ilyen kiváltó ok lehet egy szerettük elvesztése (különösen, ha a korlátozások a gyász folyamatát is gátolták) mondják a szakértők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pandémia miatt gazdasági nehézségeken átesett családok gyermekei is hasonlóan veszélyeztetettek, különösen, ha emiatt számukra is érzékelhető változások történtek a család környezetében és életvitelében.

A szakértők szerint különösen nagy odafigyelést igényelnek azok a gyerekek, akik több ilyen stresszorral is szembesültek. Például rövid időn belül vesztették el egy családtagjukat és vált az egyik szülőjük munkanélkülivé.

Ez nem jelenti azt, hogy csak az ilyen, több traumatikus helyzetet is átélő gyerekek veszélyeztetettek, de náluk egyértelműen nagyobb egy a PTSD-hez hasonló, komoly pszichológiai probléma kialakulásának veszélye.

A látható és a belső változásokra is figyeljünk oda

Szülőként számos tünet alapján felfigyelhetünk rá, hogy gond lehet. Ezek közé tartoznak a nemkívánatos gondolatok, amik gyakran rémálmok formájában törnek felszínre, a traumával kapcsolatba hozható dolgok és helyek kerülése, az iskolai teljesítmény romlása, vagy az étvágytalanság.

A szakértők általában azt tanácsolják, ha olyan változásokat tapasztalunk gyermekünk viselkedésében, ami kihatással van életminőségére, azt mindenképp vegyük intő jelnek, függetlenül attól, hogy a panaszok hátterében traumatikus stressz, vagy valami más áll.

Számos szakember szerint most általános jelenség, hogy a gyerekek elszigetelve érzik magukat és gyakran magukba fordulnak, elveszve érzik magukat az átalakuló környezetükben.

Éppen ezért azt se feledjük, milyen a fontos a gyermekünkkel való kommunikáció. Kérdezzük őket bátrán arról, mit gondolnak a pandémiás helyzetről, hogy élik meg ezt az időszakot, és legyünk velük őszinték, ha ők érdeklődnek tőlünk. Éreztessük velük, hogy nincsenek egyedül. Ha pedig a probléma szülői szemmel is jól látható, ne késlekedjünk felkeresni egy szakértőt. Konzultáljunk tanáraival, vagy orvosával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?