2 °C Budapest

Durva betegséghullámot hagy itt a Covid: ezt még 6-12 hónap után is nyögni fogjuk

2021. március 24. 16:47

A mögöttünk álló esztendő számtalan magyarnak nem csupán kemény, de egészen traumatikus volt. Sokunknak megvannak persze a jól bevált módszerei a hirtelen stresszhelyzetek leküzdésére, de arra, amit az elmúlt évben átéltünk a legtalpraesettebbek sem voltak felkészülve. A pandémia által okozott poszttraumás stressz leküzdése nem lesz könnyű feladat, ezért néhány szakértő tanácsával megpróbálunk neked segíteni benne.

Rengetegen vesztették el szeretteiket, vagy munkahelyüket, emellett a szülőknek például a digitális oktatásra való átállással, az egyedül élőknek pedig a magánnyal is meg kellett küzdeni. Nem csoda, hogy sokan a pohár fenekére néztek, vagy másmilyen hibás és egészségkárosító módszerekkel próbáltak megbirkózni a súlyos helyzettel.

Ez már a járvány elején látszott, hiszen, mint a NAV tavalyi évre vonatkozó statisztikáiból kiderül, a magyarok 2019-hez képest februárban 75, márciusban pedig majdnem 50%-kal több alkoholt fogyasztottak. Cigarettából pedig februárban és márciusban is 13%-kal több fogyott.

Mindezt tetőzi, hogy sokkal régebb óta vagyunk négy fal közé zárva, mint arra előzetesen számítottunk. Mentális egészségünkre pedig a covidtól való félelem mellett az azt kísérő poszttraumás stressz is csapást mért.

Csak legyünk rajta túl

A vakcináknak hála, előbb-utóbb le fogjuk győzni a koronavírust. A korlátozásokat idővel minden országban fel fogják oldani, és visszatérhetünk majd a normális, régi életünkhöz. De mindazok után, ami 2020 márciusa óta történt velünk, a visszaszokás nem lesz gördülékeny. Egy, a pandémiához hasonló csapásból való lelki felépülés folyamata időt és elhivatottságot igényel. 

Anyagi biztonságunk és/vagy egészségünk veszélybe kerülése mellett az emberi kapcsolataink háttérbe szorulásán keresztül, a kikapcsolódási lehetőségeink beszűkülésig, ez a traumatikus helyzet valamilyen téren mindannyiunk életére hatással volt. Az első lépés ahhoz, hogy lelkileg fel tudjunk állni belőle, ha ezt felismerjük és beismerjük, anélkül, hogy más emberek a mienknél kisebb vagy nagyobb veszteségeihez kezdenénk hasonlítgatni a helyzetünket.

Na de mennyi idő lesz a gyógyulás?

Sejal Hathi, a Massachusetts-i Kórház orvosa szerint nem szabad arra alapozni, hogy egy lépésben helyreáll minden.

Erre nincs általánosan alkalmazható ütemterv

- árulta el a szakértő. Amy Cirbus, a Talkspace nevű online terápiás platformot vezető mentálhigiénés tanácsadója is hasonlóan vélekedett, szerinte a gyógyulási folyamat mindenkinél máshogy fog lezajlani. A két fő faktor, hogy mennyire érintettek minket személyesen a körülmények, és hogy lelkileg mennyire vagyunk erősek, mennyire könnyű megtörni minket. 

Az ökölszabály az, hogy minél nagyobb traumát szenvedtünk el, annál lassabban fogunk belőle helyrejönni.

Fontos ugyanakkor, hogy ne próbáljuk siettetni a folyamatot és semmiképp ne várjuk azt, hogy minden pontosan olyan lesz, mint a pandémia előtt volt.

Ezzel egyszerűen figyelmen kívül hagynánk mindent, amin keresztül mentünk

- tette még hozzá. 

Mi az általános tapasztalat?

Az Ebola járványhoz és a 9/11-es terrortámadáshoz hasonló, korábbi tömeges-krízishelyzetekben szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a lelki sérülések a traumatikus élmények halványulása után is sokáig elkísérnek minket. Az ilyen helyzetekre adott akut stresszreakció a későbbiekben depresszió, immunrendszeri alulműködés és pszichés problémák kialakulásához vezethet, ami hónapokig, gyakran évekig tartó szenvedést okozhat a betegeknek.

Egyeseknél a gyógyulás folyamata már 6 hónapon belül egészen előrehaladott, míg mások életét a tünetek ennél jóval tovább keserítik.

A tudományos eredmények tanúsága szerint az, hogy egy ilyen traumából mennyi idő alatt sikerül felépülnünk, nagymértékben függ saját alkalmazkodó és ellenálló képességünktől.

Úgy gondolom, hogy ennek a pandémiának a mentális utóhatásai még nagyon hosszú ideig velünk lesznek, de ez nem jelenti azt, hogy a stresszorok, vagy a sérülések is ilyen maradandó hatással lesznek az emberekre

- mondta a professzor

Mit tehetünk mentális egészségünkért?

A megküzdés személyes szintjén fontos lesz, hogy újra tudatosítsuk magunkban céljainkat és azt, hogy mik az igazán fontos dolgok az életünkben, a járványhelyzet ugyanis ezektől a mozgatórugóktól is megrabolt minket.

Kutatások bizonyítják, hogy a traumatikus események elszenvedőinek felépülése sokkal gyorsabb, ha valamilyen terápiás módszert is kipróbálnak. Persze nem kell feltétlen gyógyszeres kezelésre gondolni, hiszen egy ilyen elszigetelt időszak után a szabadtéri programjainkhoz való visszatérés, vagy a barátainkkal való kötetlen találkozók is kitűnő terápiaként szolgálhatnak.

A legfontosabb, hogy ha foglalkozunk a poszttraumás tünetekeinkkel, általában javulásnak indulnak, ellenben, ha megpróbáljuk őket a szőnyeg alá söpörni, nagyon sokáig megmaradhatnak, sőt rosszabbodhatnak is.

Úgy gondolom kritikus fontosságú, időben megragadni a problémát, hogy ahogy szükségünk van rá, segítségért tudjunk fordulni

- vélekedett a szakértő. Az orvosok legjobb tanácsa egyébként, hogy adjunk időt magunknak. Egyes napok nehezebbek lehetnek, mint mások, de ez természetes. Ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, aznap mennyire érezzük jól magunkat, foglalkozzunk azzal, hogy hónapról hónapra javulást érjünk el, és jó esetben negyed, vagy fél év alatt túl leszünk az egészen.

Többségünknek idő lesz elrendezni magunkban a pandémia által okozott sokkot, de ez nem jelenti azt, hogy az elmúlt időszak által okozott sebek örökké velünk maradnak. Rajtunk is múlik, meddig tart majd kigyógyulni belőlük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?