Megszólalt Orbán Viktor a korlátozások feloldásáról: ezek a hajnal előtti legsötétebb pillanatok

2021. március 14. 08:00

"A hajnal előtti legsötétebb pillanatokat éljük át" - fogalmazott Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök hozzátette, hogy várhatóan a járvány eddigi legnehezebb hete lesz a következő, de beszélt arról is, mikor oldhatják fel a korlátozásokat Magyarországon.

Ezúttal a szokásos pénteki bejelentkezése helyett vasárnap reggel volt Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendége (mint ismert, pénteken Izraelben tárgyalt a miniszterelnök). Orbán Viktor többek között beszélt arról is, mikor oldhatják fel a korlátozásokat Magyarországon. Mint fogalmazott, novemberben csak nagyon kevesen gondolták, hogy nem lesz elég a második hullámot megállítani, mert jön harmadik hullám is. Szerinte a vírus is védekezik, ezért újabb és újabb mutánsokat állít elő.

A nagy kérdés, hogy a most kifejlesztett vakcinák jók lesznek-e a mutánsok ellen. Ha igen, hamar tudunk nyitni, ha nem, akkor más a helyzet.

- vélekedett hozzá Orbán Viktor, és azt is hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Magyarországon elérhető 5 fajta vakcina minden eddig megismert mutációra jó választ ad, tehát az új vírusvariánsokkal szemben is védelmet nyújtanak.

Ha ebből indulunk ki, akkor már csak néhány hetet kell kibírni, mondta.

- emelte ki a miniszterelnök.

Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok

Orbán közlése szerint 13 millió embernek elég nyugati vakcinát rendelt a kormány, és mivel "láttam már novemberben hogy baj lesz", rendeltünk 3,5 millió embernek elegendő keleti vakcinát is. Hozzátette, az orosz és a kínai nagyjából időben érkezik, sőt a kínai néha még hamarabb is, a nyugati viszont vagy nem érkezik, vagy csak nagyon lassan.

A miniszterelnök kifejtette azt is, miért van szüksége az országnak 16 és fél millió emberre elegendő vakcinára. Mint fogalmazott, "arra is föl kellett készülni, hátha a határon túl nem lesz elég vakcina, de minden magyart be kell oltani." Orbán szót ejtett továbbá az oltási hajlandóságról is. "Mi magyarok kezdünk kiegyenesedni, 3 millió fölé ment a regisztrálók száma" - fogalmazott a miniszterelnök, és az újonnan regisztráltak között nagy arányban vannak a 60 év felettiek.

Arról is beszélt, azt a kérdést kellett megoldani, hogy a regisztrálás idősorrendjében oltunk kortól függetlenül, vagy a később regisztráló időseket a fiatalok elé engedjük. Végül az utóbbit választották: a később regisztráló idősebbeket előre veszik a sorrendben. A kórházi ágyakat illetően Orbán azt mondta, ma megy meghallgatni a kórház-igazgatókat, mennyire készültek fel a következő hétre, ami

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
várhatóan a legnehezebb hét lesz. A hajnal előtti legsötétebb pillanatait éljük át

- fogalmazott Orbán, aki szerint megvagyunk, nem kell külföldről segítséget kérni a kórházi ellátásban. Hozzátette: sőt, mi fogunk tudni segíteni majd másoknak.

Mikor lesz magyar vakcina?

Orbán szerint hosszútávon úgy kell gondolkodni, hogy nem kerülhetünk még egyszer ilyen helyzetbe. Az első körben nem volt saját maszkgyárunk, kesztyűgyárunk, lélegeztetőgép-gyárunk, de ezeket megoldottuk. Most az a probléma, hogy nincs vakcinagyárunk, saját vakcinánk, ezért ezen dolgozunk.

Most magyar tudósok fejlesztenek vakcinát, ami egy hosszabb folyamat, de el kell végezni, mert szeretnénk ha lenne saját vakcinánk, hiszen a járványok korát éljük

- fogalmazott Orbán, aki szerint ehhez plusz gyártókapacitásra is szükség van. "most fog épülni egy nagy gyár Debrecenben, és ezzel párhuzamosan Izraellel közösen építünk egyet Izraelben is" - mondta, majd azt is hozzátette, hogy

egy év múlva önellátóak leszünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem