8 °C Budapest
Visszahívja a patikákból ezt a vérnyomáscsökkentőt a gyógyszerhatóság

Visszahívja a patikákból ezt a vérnyomáscsökkentőt a gyógyszerhatóság

2021. február 24. 10:32

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kivonta a Meramyl HCT 5 mg/25 mg tabletta kivonása és patikákból történő visszahívása mellett döntött. A gyógyszer minőségi hibájának kivizsgálását megkezdték.

Az OGYÉI határozata szerint a Meramyl HCT 5 mg/25 mg tabletta (OGYI-T-20037/02) elnevezésű gyógyszerrel kapcsolatban bejelentés érkezett a gyógyszerhatósághoz, mely szerint a gyógyszer dobozának rövidebbik oldalán hibásan, a 2,5 mg/12,5 mg hatáserősség került feltüntetésre. A dobozban található bliszter és az egyedi azonosító alapján a gyógyszer egyértelműen beazonosítható, 5mg/25 mg hatáserősségű, azonbanaz eltérés kockázatot jelent a gyógyszer biztonságos alkalmazását illetően.

Az eset kapcsán indított kivizsgálás folyamatban van.

Tekintettel arra, hogy az érintett tétel esetén minőségi hiba áll fenn és a véglegesdöntéshez szükséges adatok jelenleg nem állnak az OGYÉI rendelkezésére, az OGYÉI a kivizsgálás lezárásáig és az Ügyfél intézkedési tervének benyújtásáig az F97107gyártási számú tétel forgalmazásának felfüggesztéséről és a gyógyszertárakból történő visszagyűjtéséről döntött - írja a gyógyszerészeti intézet honlapján.

A Meramyl HCT-t felnőtt betegek magas vérnyomásának kezelésére alkalmazzák. A két hatóanyag a ramipril és a hidroklorotiazid kombinációjának hatásának következményeként csökken a vérnyomás. Abban az esetben alkalmazzák együttesen őket, amikor csak az egyik összetevővel végzett kezelés nem volt hatásos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?