12 °C Budapest
Csalókra figyelmeztet a hivatal: ezekre ügyelj a víz-, gáz-, villanyóra cserénél

Csalókra figyelmeztet a hivatal: ezekre ügyelj a víz-, gáz-, villanyóra cserénél

2021. február 16. 12:27

Jóllehet a járvány ideje alatt a munkatársak és a fogyasztók egészségének védelme érdekében minden szolgáltató igyekszik a minimálisra csökkenteni a személyes találkozások számát, mégis vannak olyan kötelező, határidős munkálatok, amelyeket ebben az időszakban is el kell végezni. Ilyen például a háztartások fogyasztását mérő berendezések cseréje. A MEKH szakemberei összegyűjtötték, mire érdemes figyelni a mérőcsere alkalmával.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a koronavírus-járvány tavaszi első hullámában - az érintettek egészsége érdekében - mentesítette a szolgáltatókat a fogyasztásmérők helyszíni leolvasása és a kötelező mérőcserék elvégzése alól, illetve kötelezte őket a munkálatok átütemezésére.

Miután a MEKH meggyőződött arról, hogy a szolgáltatók rendelkeznek a biztonságos munkavégzéshez szükséges védőfelszerelésekkel és minden helyszíni munka során kellő alapossággal járnak el, a Hivatal a járvány második hullámában a kötelező munkálatok elvégzése alóli mentességet feloldotta. A szolgáltatók alapos megfontolás után, az egészségvédelmi szabályokra maximális tekintettel ütemezik a fogyasztók ingatlanában elvégzendő, személyes találkozással járó helyszíni munkákat.

Ilyen helyszínen elvégzendő, kötelező munka az ingatlanokban található fogyasztásmérők aktuális cseréje, melyre szükség lehet az újbóli hitelesítés, meghibásodás vagy sérülés miatt. A fogyasztásmérők hitelesítés miatti cseréjére a hitelesség utolsó évében, december 31-ig kell sort kerítenie a szolgáltatóknak, amelyet az adott évben szabadon ütemezhetnek. Bármely okból is szükséges a személyes találkozással járó helyszíni munka, a szakemberek mindig az aktuális egészségvédelmi normák maximális betartásával végzik el azt.

A MEKH szakemberei összegyűjtötték, hogy - az egészségvédelmi szabályok mellett - mire érdemes odafigyelnie a fogyasztóknak, ha egy szolgáltató az esedékes mérőcsere vagy egyéb munkálat miatt felkeresi őket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Győződjünk meg arról, hogy valóban a szolgáltató munkatársai vagy az általa megbízott szakemberek érkeztek-e hozzánk. Mielőtt bárkit beengedünk az ingatlanunkba, kérjük, hogy mutassa fel a szükséges igazolásokat, amelyekkel a belépéshez rendelkeznie kell.
  • Legyünk jelen a mérőóra cseréjénél! Ha tehetjük, készítsünk fényképet a régi és az új óráról, a mérőállásokról, a plomba és az óratest sértetlenségéről, hogy később egy esetleges vitában a segítségünkre legyenek.
  • Az óracseréről minden esetben jegyzőkönyv vagy munkalap készül. Mielőtt a dokumentumot aláírjuk, olvassuk el az abban foglaltakat. Érdemes tudnunk, hogy vitás helyzet esetén a mérőcsere során a szolgáltató által készített jegyzőkönyvet saját észrevételeinkkel is kiegészíthetjük, és az aláírt példányból egyet nekünk is meg kell kapnunk.
  • Gondoskodjunk a mérőóra épségéről, óvjuk a környezeti hatásoktól és a fizikai sérülésektől. Ha sérülést, rendellenes működést tapasztalunk, azonnal jelezzük a szolgáltatónknak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet alakulását, és a kormányzati döntésekkel összhangban minden szükséges intézkedést megtesz a fogyasztók biztonságos ellátása és a szolgáltatók hatékony munkavégzése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?