Csalókra figyelmeztet a hivatal: ezekre ügyelj a víz-, gáz-, villanyóra cserénél

2021. február 16. 12:27

Jóllehet a járvány ideje alatt a munkatársak és a fogyasztók egészségének védelme érdekében minden szolgáltató igyekszik a minimálisra csökkenteni a személyes találkozások számát, mégis vannak olyan kötelező, határidős munkálatok, amelyeket ebben az időszakban is el kell végezni. Ilyen például a háztartások fogyasztását mérő berendezések cseréje. A MEKH szakemberei összegyűjtötték, mire érdemes figyelni a mérőcsere alkalmával.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a koronavírus-járvány tavaszi első hullámában - az érintettek egészsége érdekében - mentesítette a szolgáltatókat a fogyasztásmérők helyszíni leolvasása és a kötelező mérőcserék elvégzése alól, illetve kötelezte őket a munkálatok átütemezésére.

Miután a MEKH meggyőződött arról, hogy a szolgáltatók rendelkeznek a biztonságos munkavégzéshez szükséges védőfelszerelésekkel és minden helyszíni munka során kellő alapossággal járnak el, a Hivatal a járvány második hullámában a kötelező munkálatok elvégzése alóli mentességet feloldotta. A szolgáltatók alapos megfontolás után, az egészségvédelmi szabályokra maximális tekintettel ütemezik a fogyasztók ingatlanában elvégzendő, személyes találkozással járó helyszíni munkákat.

Ilyen helyszínen elvégzendő, kötelező munka az ingatlanokban található fogyasztásmérők aktuális cseréje, melyre szükség lehet az újbóli hitelesítés, meghibásodás vagy sérülés miatt. A fogyasztásmérők hitelesítés miatti cseréjére a hitelesség utolsó évében, december 31-ig kell sort kerítenie a szolgáltatóknak, amelyet az adott évben szabadon ütemezhetnek. Bármely okból is szükséges a személyes találkozással járó helyszíni munka, a szakemberek mindig az aktuális egészségvédelmi normák maximális betartásával végzik el azt.

A MEKH szakemberei összegyűjtötték, hogy - az egészségvédelmi szabályok mellett - mire érdemes odafigyelnie a fogyasztóknak, ha egy szolgáltató az esedékes mérőcsere vagy egyéb munkálat miatt felkeresi őket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Győződjünk meg arról, hogy valóban a szolgáltató munkatársai vagy az általa megbízott szakemberek érkeztek-e hozzánk. Mielőtt bárkit beengedünk az ingatlanunkba, kérjük, hogy mutassa fel a szükséges igazolásokat, amelyekkel a belépéshez rendelkeznie kell.
  • Legyünk jelen a mérőóra cseréjénél! Ha tehetjük, készítsünk fényképet a régi és az új óráról, a mérőállásokról, a plomba és az óratest sértetlenségéről, hogy később egy esetleges vitában a segítségünkre legyenek.
  • Az óracseréről minden esetben jegyzőkönyv vagy munkalap készül. Mielőtt a dokumentumot aláírjuk, olvassuk el az abban foglaltakat. Érdemes tudnunk, hogy vitás helyzet esetén a mérőcsere során a szolgáltató által készített jegyzőkönyvet saját észrevételeinkkel is kiegészíthetjük, és az aláírt példányból egyet nekünk is meg kell kapnunk.
  • Gondoskodjunk a mérőóra épségéről, óvjuk a környezeti hatásoktól és a fizikai sérülésektől. Ha sérülést, rendellenes működést tapasztalunk, azonnal jelezzük a szolgáltatónknak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet alakulását, és a kormányzati döntésekkel összhangban minden szükséges intézkedést megtesz a fogyasztók biztonságos ellátása és a szolgáltatók hatékony munkavégzése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem