15 °C Budapest

Táppénz 2021: mennyi a táppénz mértéke, mit mond a táppénz kalkulátor 2021?

2021. január 29. 08:15

Táppénz kalkulátor 2021: mennyi a táppénz mértéke, mennyi idő alatt jön meg a táppénz 2021 évben? A táppénz kifizetése mennyi idő és hány százalék a táppénz 2021 során?

Nem kérdés, hogy az elmúlt év a koronavírus járványról, a veszélyről, a karanténról és a rengeteg változásról szólt, amelyek a hétköznapokban következtek be. A betegszabadság és a táppénz a munkakörülmények fontos részét képzi: tudnunk kell, hogy kinek, mikor és mennyi táppénz jár, mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között, ugyanis, habár a fogalmakat sokan azonosítják egymással, két eltérő járadékról van szó.

Cikkünkben eláruljuk, hogy mi a betegszabadság, a táppénz és a keresőképtelenség, illetve mi a helyzet a karanténnal. Azt is leírjuk, pontosan hány százalék a táppénz 2021 évében, illetve a 4%-kal megemelt minimálbér és garantált bérminimum után mennyi táppénz jár. A táppénz kifizetése mennyi idő (mennyi idő alatt jön meg a táppénz)?

Mi a betegszabadság?

Ha valaki keresőképtelenné válik, akkor évente 15 munkanapot kivehet betegszabadságként. Erre az időszakra a dolgozó számára a távolléti díj 70%-a jár; ezt az összeget a munkáltató fizeti és ugyanúgy adózunk utána, mintha rendes bruttó bérünkről lenne szó. Betegszabadság igénylésére mindenki a saját betegsége okán jogosult, feltéve, hogy a Munka Törvénykönyvének hatálya kiterjed az ő munkavégzésére. 

Mi a táppénz?

Ha 15 napon túlnyúló ideig betegeskedünk, a betegszabadság lejártával táppénz igénybevételére leszünk jogosultak. A táppénz egy bérjellegű, nem önálló tevékenységből származó jövedelem, emiatt máshogy is adózunk utána, mint a betegszabadság esetén. Táppénz után csak 15% SZJA (személyi jövedelemadó) megfizetésére vagyunk kötelezettek, mivel a táppénz mértéke is alacsonyabb. A táppénz kódjától függően a táppénz mértéke lehet a napi átlagkereset 50-60%-a, vagy akár a 100%-a is. A táppénz mértéke a biztosítási előzményeink függvénye is: TB jogviszony nélkül nem vehető igénybe.

A táppénz időtartama

További fontos különbség még a táppénz és a betegszabadság között, hogy a táppénz naptári napokra jár, így, ha a keresőképtelenségünk munkaszüneti napokra esik, akkor is megkapjuk. A táppénz igénylésére való jogosultság maximum 1 éven át állhat fenn!

Táppénz 2021: ki jogosult az igénybevételére?

Röviden azok az alkalmazottak kaphatnak betegszabadságot és táppénzt, akik rendes munkavállalók, nem pedig egyéni- vagy társas vállalkozók, megbízottak, bejelentett, legális munkahelyen tevékenykednek. A táppénz igényléséhez mindemellett további 3 kritériumnak is teljesülnie kell, amelyek a következők:

  • Az igénylő legyen keresőképtelen;
  • legyen fennálló biztosítási jogviszonyban;
  • fizesse az egészségbiztosítási járulékot.

A táppénz alapfeltétele: keresőképtelenség

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény (1997. évi LXXXIII. törvény 44. paragrafus) rögzíti, hogy melyek a keresőképtelenség általános kritériumai. Az a munkavállaló számít keresőképtelennek, aki:

  • saját betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni;
  • aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra (CSED) nem jogosult;
  • azok az anyák, akik kórházi ápolás alatt álló, egyévesnél fiatalabb gyermeküket szoptatják;
  • aki a méltányosságból adható táppénz tekintetében a szülő;
  • a szülő, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és egyébként a gyermeket a saját háztartásában neveli;
  • a szülő, 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt, ha a gyermeke mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
  • akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek (karantén);
  • aki járványügyi, vagy állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben átmenetileg nem foglalkoztatható;
  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap;
  • aki 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja / akinek 12-18 év közötti gyermeke kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben.
Táppénz 2021 során is jár a beteg gyermek otthoni ápolására

A táppénz hány százalék és miből áll?

Azt, hogy a táppénz hány százalék (alapvetően 50-60%, de lehet több is), a táppénz kód fogja meghatározni: a táppénz 2021 évében is 9 kódot különböztet meg a keresőképtelenné válás oka szerint. A táppénz 1/3-a a munkáltatói táppénz, ami bizonyos esetekben a munkaadót terheli - ezt is befolyásolják a kódok. Nézzünk, milyen táppénz kódok, kategóriák állnak rendelkezésünkre és mi a különbség közöttük!

Táppénz kategóriák: mennyi a táppénz kód alapján?

  • 1-es táppénz kód - Üzemi baleset: nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti (100%-os táppénz)
  • 2-es táppénz kód - Foglalkoztatási megbetegedés: nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti;
  • 3-as táppénz kód - Közúti baleset: van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz;
  • 4-es táppénz kód - Egyéb baleset: van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz;
  • 5-ös táppénz kód - Beteg gyermek ápolása: nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár;
  • 6-os táppénz kód - Szülés: nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár;
  • 7-es táppénz kód - Hatósági elkülönítés közegészségügyi okokból (karantén): nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár;
  • 8-as táppénz kód - Egyéb betegség: van betegszabadság, azt követően jár a táppénz, amelynek 1/3-a munkáltatói táppénz;
  • 9-es táppénz kód - Veszélyeztetett terhesség: nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; 1/3 munkáltatói táppénz.

Táppénz kalkulátor 2021

A táppénz kalkulátor gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint egy bruttó nettó kalkulátor: azt, hogy mennyi a táppénz mértéke, a táppénz kód ismeretével számoljuk ki egyszerűen. Vizsgáljuk meg, melyik fent leírt okból kifolyólag leszünk jogosultak a táppénz 2021 évi igénybevételére, majd egyszerűen számítsuk ki a maradék összeget! Nézzük a következő táppénz kalkulátor 2021 évre vonatkozó példáit:

1. Minimálbér táppénz 2021 saját betegségre (8-as táppénz kód):

  • A minimálbér 2021 évi 4%-kal megemelt összege: bruttó 167.400 Ft
  • Saját betegségre a betegszabadság lejárta után 50-60%-os táppénzt tudunk igényelni.
  • 60%-os táppénz esetén bruttó 100.440 Ft összeg marad a zsebünkben a terhek levonása nélkül.
  • Teher: 15% SZJA. A táppénz maradék összege ezután: 85.374 Ft

2. Garantált bérminimum táppénz saját betegségre

  • A garantált bérminimum évi 4%-kal megemelt összege: bruttó 221.000 Ft
  • Saját betegségre a betegszabadság lejárta után 50-60%-os táppénzt tudunk igényelni.
  • 60%-os táppénz esetén bruttó 132.600 Ft-ból kell gazdálkodnunk, ebből vonják le az adót is.
  • Teher: 15% SZJA. A táppénz maradék összege ezután: 112.710 Ft

Mikor nem jár a táppénz?

Néhány esetben hiába tűnik úgy, hogy mind a három táppénz kritérium teljesül, akkor sem jár táppénz 2021 során. Nézzük, mikor nem jár táppénz és miért!

  • Nem jár táppénz azokra a napokra, amikor a munkavállaló keresőképtelen, de teljes fizetését megkapja;
  • azokra a napokra, amikor biztosítása szünetel;
  • a betegszabadság lejártát követő szabadnapra, pihenőnapra, hogyha már elmúlt a keresőképtelenség;
  • ha saját jogú nyugdíj folyósításában részesülünk.

Hány százalék a táppénz karantén esetén?

A koronavírussal kapcsolatos megfigyelés és karantén egyértelműen keresőképtelenségnek számít, főleg, ha a jogosult nem képes otthoni munkavégzéssel pótolni elmaradásait. A közegészségügyi okokból történő foglalkozástól való eltiltás 7-es táppénz kód, 50-60%-os fizetés jár, amely a foglalkoztatót nem terheli, betegszabadság előtte nincs.

Szigorúbb elbírálást kapnak azok az esetek, ha bizonyítottan foglalkoztatásunknak köszönhetően kapjuk el a vírust, például egy külföldi üzleti út során betegszünk meg, vagy ha megfertőződik egy orvos a koronavírusos betegek ellátása közben. Ebben az esetben 1-es táppénz kódot kaphatunk, vagyis a koronavírusos megbetegedés "üzemi balesettel" egyenértékű, így 100%-os táppénz jár, ami akár teljes egészében a munkáltatóra is hárulhat. 2-es táppénz kóddal is jegyezhető foglalkoztatási megbetegedés, ugyanezen kritériumokkal.

A táppénz kifizetése mennyi idő?

Az, hogy mennyi idő alatt jön meg a táppénz 2021 évében is fontos kérdés. A táppénz igénylés esetében is oda kell figyelnünk, hogy minden változást időben jelentsünk be, ugyanis a táppénz igénylése hiányosan leadott dokumentumok esetében eredménytelen marad. A táppénz utalása alapból a dokumentumok beérkezését követő 8 napon belül megtörténik, ám probléma esetén ez 21 napra is kitolódhat. Ha valaki 8 napnál tovább keresőképtelen, akkor 8 naponta számolják el a táppénz összegét és fizetik ki azt.

Hogyan igényelhető táppénz?

A táppénz igénylést a munkáltatónál mindig be kell jelentenünk, egy orvosi igazolás kíséretében, ami igazolja, hogy tényleg jogosultak vagyunk rá. A táppénz iránti kérelmet a foglalkoztatónak 5 napon belül továbbítania kell a kormányhivatal irányába. A táppénz kérelemre vonatkozó ügyintézés a beérkezéstől számolva átlagosan 8-21 napig is eltarthat.

Utólagos táppénz: a keresőképtelenség visszamenőleges igazolása

Táppénz igénylés céljából az orvosi vizsgálatra való jelentkezés időpontjától visszamenőleg 5 napra lehet keresőképtelenséget igazolni. Ha orvosi dokumentáció igazolja egészségügyi állapotunkat (vagy gyermekünkét, hozzátartozónkét), a kormányhivatal szakértő főorvosa 30 napra visszamenőleg nyilváníthat minket keresőképtelennek, ritka, kivételes esetben pedig az orvosszakértői szerv 6 hónapig visszamenően is igazolhatja a keresőképtelenséget.

A táppénz felülvizsgálata

Ha a munkáltatóban felmerül annak a gyanúja, hogy a munkavállaló valójában nem keresőképtelen, csak kihasználja a helyzetét, a táppénz igénylést felül lehet vizsgálni és meg is lehet vonni. Sokan találkozhattunk már olyan esettel, amikor egy kollega csak kiíratja magát táppénzre, mert nincs kedve dolgozni és szabadnapjait sem szeretné elhasználni: az ilyen a gyanús esetekben a foglalkoztató kezdeményezheti a keresőképtelenség felülvizsgálatát a járási hivatalnál, ahol az eljárás díjköteles.

A táppénz megvonása mellett súlyosabb esetben pénzbírságot is kiszabhatnak ránk, ha nem felelünk meg a táppénz bejelentési kötelezettségeknek. Ha nem jelentjük be táppénz alatt a biztosítási jogviszonyunk megszűnését, vagy a táppénz folyósítás alatt más kereső tevékenységet végzünk, akkor 10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig terjedő bírság kiszabásában is részesülhetünk!

Táppénz 2021 összegzés: mit kell tudni?

A táppénz kalkulátor 2021 során is segít eligazodnunk, hogy mennyi a táppénz mértéke, hány százalék a táppénz a különböző táppénz kóddal ellátott esetekben. A 9 táppénz kódnál egyes esetekben a táppénz a betegszabadságot váltja fel - maximum 1 évig adható. A táppénz mértéke alapvetően az átlagfizetés 50-60%-a, amelyből a betegszabadsággal ellenben csak 15% SZJA megfizetésére vagyunk kötelezettek. Koronavírusos vagy karantén esetében a megbetegedés módjától függően 1-es, 2-es, vagy 7-es kódú táppénz jár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm