10 °C Budapest
Fontos járvány-korlátozást oldottak fel: nem verték nagy dobra

Fontos járvány-korlátozást oldottak fel: nem verték nagy dobra

2020. december 16. 09:20

Az országos tiszti főorvos és a humáncsúcsminiszter ajánlásokat adott ki az idősotthonok látogatásáról, ezzel tehát megszűnt az erről szóló tilalom. A feltételeket teljesíteni mindenesetre nem egyszerű.

Bár a tegnapi vírustájékoztatójában még az szerepelt, hogy "a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van", Müller Cecília és Kásler Miklós már december 8-án aláírta azt az ajánláscsomagot, amely feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is - írja a Népszava. A napilap információi szerint ebben külön fejezet foglalkozik a "személyes látogató" fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével.

Ez pedig kimondatlanul is a teljes ki- és bejárási tilalom végét jelenti.

E szerint maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek covidos tünetei és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek. Ha nem alakítható ki látogatószoba az intézményen belül, akkor az ajánlás az udvaron felállított fűthető sátort vagy konténert javasolja, ahol egy bentlakót egyszerre ketten kereshetnek fel maximum 30 percre.  Mint írják, ennek előnye, hogy az érkező látogatók így magába az intézménybe nem lépnek be.

A lap szerint sok helyen szinte megoldhatatlan az elvárt feltételek teljesítése, van, ahol annyit tudnak tenni, hogy a mozogni képes gondozottak felöltözve az intézmény udvarán találkozzanak rokonaikkal, mert az épületben hirtelen nem tudnak kialakítani olyan kívülről könnyen megközelíthető helyiséget, ahol plexifallal tudnák elválasztani a vendégeket. 

Az intézményben kialakított eljárásrendet a járási hivatalnak is jóvá kell hagyni, tehát a látogatási lehetőség nem egyszerre nyílik meg az ország valamennyi otthonában, illetve ahol fertőzött lakó vagy dolgozó miatt karantén van, ott annak feloldásáig nem kezdődhet meg a látogatás. A lap hozzáteszi: a javaslat alapján online regisztrációs felületet kellene kialakítani a látogatók jelentkezésére, ezt azonban a legtöbb idősotthonban nem tudják megoldani, így végigtelefonálják a gondozottak családját, hogy beosztást készíthessenek az ünnepek környékére. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?