Kampó a turizmusnak: holtszezon lett a főszezonból Budapesten

2020. szeptember 24. 16:29

A külföldi vendégéjszakák száma csak júliusban haladta meg a januári értéket. A romló forgalmi adatok azonban még nem látszanak a cégstatisztikákban.

Az elsősorban külföldi turizmusra épülő budapesti szállások cégadatai meglepő képet mutatnak. A cégmegszűnések száma a februári kiugró érték után, hónapról-hónapra csökkent, illetve stagnált. A járvány első hullámának levonulása utáni optimizmus olvasható ki a nyári hónapok alacsony cégmegszűnési adataiból.

Pénzre van szükséged? Használd a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

A cégalapítások havi statisztikája szerint az májusi mélypont után fokozatosan növekedett a cégalapítási kedv, idén júliusban pedig megközelítette a január havi éves rekordot. Ebben szerepet játszhatott azonban, a cégbíróságok munkájának tavaszi lassulása is, tehát lehetséges, hogy korábbi cégalapítási szándékok csak a nyári hónapokban öltöttek testet a cégstatisztikákban. Összességében elmondhatjuk, hogy közel ugyanannyi volt a működő társas vállalkozások száma augusztusban, mint az év elején.

Nem ilyen kedvező a kép, ha az eltöltött vendégéjszakák számát és a szektor alkalmazotti létszámának alakulását vizsgáljuk. A létszámadatok tekintetében bár a turista szezon a létszám emelkedésével szokott együtt járni, a járványhelyzet megtörte ezt a trendet. Idén január óta több mint 2400 fővel csökkent az ilyen profilú vállalkozások alkalmazotti létszáma, ami egyértelműen jelzi, hogy a járvány miatti szállodabezárások jelentős számú munkahely megszűnését eredményezték. A KSH által publikált statisztika a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák számáról jól mutatja mekkora árbevétel kiesést kellett és kell elszenvednie a budapesti szállásadóknak. Míg januárban, ami abszolút holtszezonnak számít, 20 000 vendéjszakát töltöttek el külföldiek a fővárosi szálláshelyeken, addig áprilisiban ezer, májusban szintén ezer, júniusban 5 ezer, júliusban pedig 22 ezer külföldiek által eltöltött vendégéjszakát jelentettek le a vállalkozások, tehát csak a főszezonnak számító július hónapban sikerült a januári értéket enyhén meghaladni.

A szeptember elsejével bevezetett utazási korlátozások miatt a piac szereplői abban sem reménykedhetnek, hogy a nyárias időjárást hozó őszi utószezonban valamelyest pótolni tudják kieső árbevételeiket. Kérdés, hogy ezek a kedvezőtlen gazdasági folyamatok mikor fognak megjelenni a cégalapítási és cégmegszűnési statisztikákban - zárja közleményét az OPTEN céginformációs szolgáltató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm