8 °C Budapest

Sorban állnak a magyarok ezekért a korona-tesztekért: nem győzik a laborok a rohamot

2020. szeptember 8. 08:30

Nemcsak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott és ingyenes PCR-tesztek, vagyis a garatból és orrból történő mintavételek száma sokasodott meg az elmúlt hetekben, hanem a szerológiai, vagyis az ujjbegyből vett vérmintás tesztek aránya is. A magánszolgáltatóknál ezeket a teszteket térítési díj ellenében lehet elvégeztetni. A koronavírus-járvány folyamatosan emelkedő esetszáma miatt több ingyenes tesztelésre lenne szükség, mivel szakemberek szerint a második hullám megfékezésében ez lehet az új stratégia.

Magánszolgáltatók esetében a szerológiai vizsgálat ára 11 ezer forint körül van, míg a PCR-teszteké a 30 ezret is meghaladja - írja a Világgazdaság. A legfrissebb, tegnap közölt adatok szerint egy nap alatt 495 új beteget regisztráltak, és az esetszámok erős növekedési tendenciát mutatnak. Szeptember első hétvégéjén a fertőzöttek száma 8387 volt, miközben pénteken még csak 7382 személy szervezetében mutatták ki a koronavírust. Pénteken az aktív fertőzöttek száma 2817 volt, ez vasárnapra 3805-re emelkedett.

A lap információi szerint az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. Jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Egy nap alatt 25 címre mentek ki

- árulták el a nyilatkozó a mentősök. Az elmúlt időszakban a koronavírus-tesztelésre érkező páciensek száma a négyszeresére emelkedett - mondta el Sárosi Balázs, a Wáberer Medical Center (WMC) járóbeteg-divízió vezetője. Augusztus első hetében 54 tesztkérő páciensünk volt, ez a szám az elmúlt egy héten, heti öt nap szűréssel 247-re emelkedett - tette hozzá. Betegbiztonsági okokból bevezették a napi 80 fős limitet.

Csak a WMC csütörtökig 22 pozitív esetet jelentett a hatóságoknak.

Az ellenanyagszűrések iránt augusztusban volt nagyobb érdeklődés az Affideában, akkor 12 mintavételi napon összesen 40 szerológiai szűrést végeztek, szep­temberben pedig két mintavételi napon összesen kilencet - közölte a magánszolgáltató. A PCR-tesztek száma is megugrott, azt írták, hogy szeptemberben három nap alatt annyi tesztet végeztek, mint korábban egy teljes hónapban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm