17 °C Budapest

Ennyi áldozatott szedett a vírus az idősotthonokban: sokkoló számokat tettek közzé

MTI
2020. augusztus 27. 13:30

A magyarországi idősotthonokban a járvány kezdete óta 142 koronavírussal fertőzött gondozott hunyt el, így szinte minden negyedik elhunyt idősotthon lakója - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

Kiemelték: a legfertőzöttebb idősotthon - ahol a legtöbb elhunyt és fertőzött gondozott van - továbbra is a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti intézmény, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál és 26 dolgozónál igazolták a koronavírus-fertőzést.

Az országban eddig 38 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 14 budapesti és 24 vidéki intézményben. Összesen 923 idősotthon-lakónál és 148 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 142 idős gondozott hunyt el és 875-en már meggyógyultak. A fővárosban 14 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ebből 8 idősotthon a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, a többi civil vagy egyházi fenntartású.

A 142 elhunytból 99 Budapesten található idősotthonban hunyt el, közülük 87 a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonban, 43-an vidéki idősotthonokban. A fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 71 a fertőzött gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A fővárosi fenntartású Kamarerdei úti otthonban 11-en hunytak el, 51 a fertőzött a gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt (8) a mezőszilasi idősotthonban volt, 7 a seregélyesi, 4 a borsodnádasdi intézményben.

A kormányzati portálon azt írták: az operatív törzs és a járványügyi hatóság továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri az idősotthonok járványügyi helyzetét. "A fenntartók felelőssége továbbra is fokozott a védekezés megszervezésében és a járványügyi szabályok betartásában" - jegyezték meg, hozzátéve: a kormány által indított nemzeti konzultációnak is az egyik fontos témája az idősotthonok védelmének további erősítése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem