11 °C Budapest
Ezt a legtöbben elrontják a patikákban: így fél áron is kiválthatod a gyógyszereidet

Ezt a legtöbben elrontják a patikákban: így fél áron is kiválthatod a gyógyszereidet

2020. május 25. 14:01

Körülbelül minden negyedik magyar szenved valamilyen allergiától, és a tavasztól őszig tartó pollenszezonban több tízezret hagynak a patikákban gyógyszerre, orrsprére, szemcseppre. Allergia elleni készítményből, antihisztaminból április és szeptember között másfélszer annyit váltunk ki, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban. Azonban mégsem jelentene ekkora kiadást az allergia, ha nem a reklámban látott termékekre, vagy a "jól bevált" ismert gyógyszerekre esne a választásunk, illetve felíratnánk receptre a készítményeket a háziorvossal. Sokezer forintot spórolhatunk meg ezzel. A Pénzcentrum most utána járt, hogy milyen készítményeket érdemes vásárolnunk, hogy ne jelentsen a szénanátha akkora kiadást.

Bár a koronavírus némiképp elvonta a figyelmet erről, már javában tart az allergiaszezon. Az évnek ebben az időszakában a szénanátha tüneteitől szenvedők rohannak a patikába szemcseppért, orrsprayért és tablettákért - ez most is hasonlóképpen zajlik, annyi változással, hogy aki teheti, nagyobb mennyiségeket spájzol be, és minél rövidebbre próbálja fogni a patikai tartózkodását. Az allergia miatt más helyzetben is kevesen fordulnak közülük orvoshoz, most pedig végképp nem megyünk be ezért a dokihoz. (Telefonálni azonban nem tart semmiből!) Így viszont a legtöbben a gyógyszerekről jobb esetben csak a patikában, vagy rosszabb esetben a reklámokból tájékozódnak.

Koronavírus vs. allergia tünetek
A viszkető szem és az orrfolyás tipikus allergiás tünetek, amelyek nem jellemzőek a koronavírusra, sokkal inkább a szezonális allergiára. Mindkét esetben tapasztalhat a beteg köhögést, azonban koronavírus fertőzés esetében ehhez nehézlégzés és láz is társul, míg allergiánál enyhébbek a tünetek. Az viszont fontos, hogy egy allergiás sokkal könnyebben ad át és kaphat fertőzést, a tüsszögés-köhögés miatt, és hogy a viszketés miatt gyakran nyúl az arcához a kezével. Így könnyebben jönnek, mennek a kórokozók, ezért mindig figyeljünk a higiéniára, megfelelő védőfelszerelésre.

A magyar lakosságnak nagyjából 25-30 százaléka szenved allergiától ebben az időszakban. 2018 áprilisában 560 ezer doboz gyógyszer fogyott, átlagosan 920-1730 forintot költöttünk havonta antiallergén szerekre. Azonban van olyan orrspray is, ami önmagában 2000 forintba kerül. Ez azért is lehet így, mert az ismert, sokat reklámozott szerek esetében gyakorlatilag a reklám árát is ki kell fizetnie a betegnek, ami eleve arra sarkallta, hogy a drágább gyógyszert válassza a patikában. 

A gyógyszerészek tanácsa ez esetben, hogy ha ismerjük pl. a Claritine-t, nyugodtan menjünk be azzal a patikába, hogy "olyasmit szeretnék kérni, mint a Claritine, de ha lehetne, valami olcsóbbat kérnék ugyanezzel a hatóanyaggal", a gyógyszerész biztosan tud majd ebben segíteni. Így már is több száz forintot biztosan spórolunk 1-1 dobozon, ez gyógyszertárfüggő is, ami összeadva hónapok alatt több ezer is lehet. 

Érdemes felíratni a szereket az orvossal

Tabletták esetén maga a támogatás nem olyan nagyon jelentős, maximum párszáz forint, de különböző gyártók készítményei között nagy különbség lehet az árban. Szemcseppeknél és orrsprayknél nem lehet így összehasonlítani, mivel más hatóanyagot tartalmaznak a vényre kapható és a vény nélküli szerek. A vényköteles készítmények többnyire erősebb allergiára valók, és drágábbak is.

Az Allergodil, Taleum szemcseppek és orrsprayk 2000 forint körül vannak árban, míg a vényköteles szerek ára 1200-5000 forint között mozoghat. Minden olyan gyógyszer, amin tb-támogatás van, fix áras. Ilyenek például a Cetirizin Hexal, a Mometason Sandoz, a Loratadin Hexal, minden patikában ugyanannyiba kerülnek. Amin nincs támogatás, azok úgynevezett szabadáras termékek, patikánként eltérő árban vannak, akciósan olcsóbbak is lehetnek néha, mint a fix árasak. Ilyenek pl. a Claritine tabletta, vagy az Allergodil orrspray. Vény nélkül kapható szerekből pedig jellemzően a nagyobb kiszerelés gazdaságosabb, hacsak a kisebb kiszerelés nem akciós, de az patikafüggő, mikor mi az akciós.

Fix vs.szabad ár

A szénanátha tüneteinek kezelésére többféle hatóanyag is hatásos lehet. A loratadinet tartalmazó szerek közül a Loratadin Hexal (10 mg), vagy a Loratadin Ratiopharm (10 mg) 30 szemes kiszerelés vény nélkül 966 forint, míg vényre 724 forint: ezek fix áras termékek. A szintén loratadine hatóanyagú Claritine (10 mg) 10 szemes körülbelül 1300 forint, a 30 szemes több mint 2600 forint, a 60 szemes pedig akár 4800 forintnál is többe kerülhet. Viszont a Claritine szabadáras termék, tehát ha felírják vényre, akkor is ugyanennyibe kerül.

Tehát ha a vényköteles, kevésbé ismert nevű gyógyszert vesszük meg, akkor kevesebb mint a harmadát is fizethetjük kvázi ugyanazért a készítményért.

A desloratadine hatóanyag sokáig csak vényre volt kapható (pl. az Aerius vagy a Desloratadin Stada/Ratiopharm/Teva), nagyjából 600-1500 ft körüli áron. Nemrég dobta piacra a KRKA vény nélkül kapható szabadáras formában Dassergo néven, melynek dobozára most 1000 és 2100 forint közt mozog, de jellemzően közelebb a 200-hez ha nem akciós.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Vagy vegyük a cetirizin hatóanyagú szerek közül a Ceirizin Hexal (10 mg) 30 szemes vény nélkül kb. 700 forint, vényre pedig 530 forint fix áron, míg a Zyrtec (10 mg) 30 szemes kiszerelése 2395-2699 forint. Jelen esetben ez is több mint a háromszorosa a vényre is kérhető másik készítménynek. 

A fexofenadin hatóanyagú Allegra Forte (180 mg) ismert gyógyszer, sokat reklámozzák, de szabadáras, agy a 30 szemes kiszerelése 2700-3740 forint körül van. A kevésbé ismert Telfast (180 mg) szintén 30 szemes, vény nélkül kb. 2300 forint, míg vénnyel 1969 forint. Az ugyancsak ismeretlenebb, 30 szemes Fexgen (180 mg) vény nélkül a legtöbb helyen 1810 forint körül van, vényre viszont 1358 forint.

Így az ugyanolyan hatúanyagú és mennyiségű ismertebb, valamint az ismeretlenebb készítmények ára között lehet akár több ezer forint különbség is, és ezek még csak a tabletta árak.

Ezért érdemes egyes készítményeket vényre felíratni az orvossal, illetve figyelni vagy megkérdezni, hogy a számunkra bevált hatóanyagú szerből van-e ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb készítmény. Lehetséges, hogy a készítmények hatóanyaga, annak mennyisége, a gyógyszerforma megegyezik, hatásuk klinikailag bizonyítottan ugyanaz, viszont az áruk más. Eltérés mindössze a segédanyagokban lehet, de ez általában nem okoz semmilyen problémát allergia esetén. Az ár a gyártás, fejlesztési költség és a reklámköltség miatt viszont más és más lehet.

Például 10 mg-os cetirizine hatóanyagú szert több gyártó is forgalmaz. Az ExtractumPharma (EP) által forgalmazott 30 szemes Cetirizin-EP fogyasztói ára 670, támogatott ára 502 forint. A Teva által forgalmazott Cetirizin-TEVA 30 szemes kiszerelésben fogyasztói ára 677, támogatott ára 509 forint. A Cetirizine HEXAL 698 fogyasztói, és 530 forint támogatott áron.

Természtesen minden esetben érdemes azt a terápiát választani allergia esetén, amely a beteg számára a legmegfelelőbb, amit az orvos tud előírni, és azt a gyógyszerész nem is bírálhatja felül, még ha olcsóbb terméket is tudna ajánlani helyette. Viszont annak érdekében, hogy ne dobjunk ki feleslegesen több ezer forintot havonta allergiagyógyszerekre, beszéljünk a háziorvosunkkal, hogy mit javasol, írassuk fel a szert, és érdeklődjünk a patikában is, van-e olcsóbb készítmény annál, mint amit használunk. 

A keresett készítmény valószínűleg helyettesíthető olcsóbb gyógyszerrel, illetve mindig vannak aktuális akciók, mellyel csökkenthetjük a patikai kiadásainkat. A gyógyszerkiadásokra nem mint eseti kötlségre, hanem tervezhető, kalkulálható összegként érdemes gondolni, hiszen aki szénanáthával él, annak tavasztól őszig számolnia kell ezzel a kiadással. Ne csak véletlenszerűen sétáljunk be egy patikába, hogy adjanak valamit az allergiás tüsszögésre, szemviszketésre, mert sokkal több pénzt hagyhatunk ott, mintha ezeket a költéseinket is józan ésszel átgondoljuk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?