Kijött a rendelet: ezek lesznek a szabályok hétfőtől Budapesten

Kijött a rendelet: ezek lesznek a szabályok hétfőtől Budapesten

2020. május 16. 19:59

Kijöttek a szabályok, amelyek hétfőtől érvényesek lesznek Budapesten. Sok meglepetés nincs az eddig bejelentett intézkedésekhez képest.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletek szerint mindenki köteles a másikkal való érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebbre korlátozni, és a másiktól lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszkot vagy sálat vagy kendőt) kell viselni - szúrta ki a hvg.

A 65 éven felüliek 9 és 12 között látogathatják az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket. A piac nyitva tartásáról és a piacnak a 65 éven felettiek látogatási rendjéről a kerületi önkormányzat eltérően rendelkezhet. Ugyanakkor “a piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják".

Az éttermi fogyasztásról is írnak, ez csak a vendéglátóhely teraszán, illetve a kerthelyiségben lehetséges. “A vendéglátó üzlet - így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a  presszó - kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása". A védőtávolság megtartásának feltételeiről a hely üzemeltetőjének kell gondoskodnia, illetve a vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1-ig nem kell a közterülethasználati díjat fizetni a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

A vallási szertartások, továbbá - a házasuló felek kivételével - a polgári házasságkötés és temetés során is biztosítani kell a védőtávolságot. Június 15-től a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt. Június 15-től a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható és azon zenés szolgáltatás biztosítható. A védőtávolságot viszont ekkor is kötelező betartani.

A szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet, a strand, a szabadtéri fürdő, a szabadtéri múzeum és az állatkertek nyitva tarthatnak és látogathatók, a szolgáltatások bárki által igénybe vehetők. A felsőoktatási intézmények a rektor döntése szerinti rendben látogathatók, a kollégiumokba tilos bemenni.

A fokozott fertőzésveszély miatt egyes vendéglátó üzletekben “kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható, a belső levegőkeringetésű berendezés nem. A tilalom nem vonatkozik azokra a helyiségre, “amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, valamint az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezésre".

Aki a meghatározott védelmi intézkedést, valamint a védőtávolság szabályait megszegi, szabálysértést követ el, amit pénzbírság követhet. Ennek legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege pedig ötszázezer forint.
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi
16. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?