Kijött a rendelet: ezek lesznek a szabályok hétfőtől Budapesten

Kijött a rendelet: ezek lesznek a szabályok hétfőtől Budapesten

2020. május 16. 19:59

Kijöttek a szabályok, amelyek hétfőtől érvényesek lesznek Budapesten. Sok meglepetés nincs az eddig bejelentett intézkedésekhez képest.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletek szerint mindenki köteles a másikkal való érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebbre korlátozni, és a másiktól lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszkot vagy sálat vagy kendőt) kell viselni - szúrta ki a hvg.

A 65 éven felüliek 9 és 12 között látogathatják az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket. A piac nyitva tartásáról és a piacnak a 65 éven felettiek látogatási rendjéről a kerületi önkormányzat eltérően rendelkezhet. Ugyanakkor “a piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják".

Az éttermi fogyasztásról is írnak, ez csak a vendéglátóhely teraszán, illetve a kerthelyiségben lehetséges. “A vendéglátó üzlet - így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a  presszó - kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása". A védőtávolság megtartásának feltételeiről a hely üzemeltetőjének kell gondoskodnia, illetve a vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1-ig nem kell a közterülethasználati díjat fizetni a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

A vallási szertartások, továbbá - a házasuló felek kivételével - a polgári házasságkötés és temetés során is biztosítani kell a védőtávolságot. Június 15-től a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt. Június 15-től a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható és azon zenés szolgáltatás biztosítható. A védőtávolságot viszont ekkor is kötelező betartani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet, a strand, a szabadtéri fürdő, a szabadtéri múzeum és az állatkertek nyitva tarthatnak és látogathatók, a szolgáltatások bárki által igénybe vehetők. A felsőoktatási intézmények a rektor döntése szerinti rendben látogathatók, a kollégiumokba tilos bemenni.

A fokozott fertőzésveszély miatt egyes vendéglátó üzletekben “kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható, a belső levegőkeringetésű berendezés nem. A tilalom nem vonatkozik azokra a helyiségre, “amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, valamint az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezésre".

Aki a meghatározott védelmi intézkedést, valamint a védőtávolság szabályait megszegi, szabálysértést követ el, amit pénzbírság követhet. Ennek legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege pedig ötszázezer forint.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?