14 °C Budapest
Gulyás Gergely: ekkortól jönnek az új szabályok Budapesten

Gulyás Gergely: ekkortól jönnek az új szabályok Budapesten

2020. május 16. 16:29

Vasárnap éjfélig tart a kijárási korlátozás a fővárosban. Hétfőtől ugyanazok az intézkedések lépnek életbe, mint május negyedikén vidéken.

Eltörlik a kijárási korlátozást Budapesten, mert a napokban többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek - mondta Gulyás Gergely az M1-en, miután Orbán Viktor is ugyanezt jelentette be. A kancelláriaminiszter kifejtette, a döntést szakértőkkel vitatták meg, bíznak benne, hogy eztán is mindenki be fogja tartani a meghozott intézkedéseket.

A fővárosi intézkedésekről elmondta:

a kijárási korlátozás vasárnap éjfélkor megszűnik.

Ezt követően is kötelező lesz a védőtávolságot betartani, boltokban, tömegközlekedésen maszk viselése is kötelező. A közterületek, parkok, játszóterek látogathatók védőtávolság betartása mellett.

Az idősek vásárlási idősávja megmarad.

A piacok rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek. Valamennyi üzlet nyitvatarthat, a venéglátóhelyek teraszain, kerthelységeiben lehet tartózkodni. A strandok, fürdők nyithatnak, a szabadtéri múzeumok és az állatkert is kinyithat. A szolgáltatást nyújtó üzletek is nyithatnak. A védőtávolság megtartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia.

Szeptemberig nem kell közterülethasználati díjat a teraszok, kerthelyiségek után.

Istentiszteletek, misék tarthatóak, ahogy a polgári házasságkötés és a temetés is. Az esküvők kapcsán Gulyás elmondta: Budapesten június 15-értől lehet 200 fő alatti családi rendezvényt tartani. Szállodákban, éttermekben is lehetnek az események.

A felsőoktatási intézmények kinyithatnak, de mindenhol a rektor jogosult erről dönteni. A kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A rendelet ma fog megjelenni, hétfőn 0 órától lép hatályba.

Ha a járványügyi tendencia nem változik, a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás visszavonását fogja kérni az Országgyűléstől - zárta Gulyás Gergely miniszter.

A teljes tájékoztató:

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?