8 °C Budapest

Ettől a betegségtől még a koronavírusnál is jobban félnek a magyarok: van alapja?

2020. május 11. 17:57

A magyar felnőttek közel 60 százaléka aggódik amiatt, hogy élete során rosszindulatú daganatos megbetegedéssel diagnosztizálják, miközben csak alig tizedük nem tart ettől egyáltalán. A Generali Biztosító friss reprezentatív felmérése arra is rámutat, hogy főképp a nők félnek a ráktól, a legkomolyabb megbetegedési kockázatnak pedig a családban korábban előforduló daganatos betegségeket tartják a felmérés résztvevői. A szorongás nem alaptalan: Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon, de vajon a félelem képes minket rávenni a rendszeres szűrővizsgálatokra?

A Generali Biztosító legújabb reprezentatív felmérése a 18-59 éves hazai lakosság körében készült, és a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos félelmeket, valamint a szűrővizsgálatok rendszeres igénybevételére vonatkozó általános motiváltságot vizsgálta. Különösen érdekes kérdés ez egy világjárvány idején, ami hiába jelent közvetlen fenyegetést az egészségünkre nézve, a hazai lakosság csupán 16 százaléka fél a koronavírustól, kétharmaduk pedig továbbra is abban bízik, hogy soha nem lesz majd dolga vele . Ugyanakkor a Generali felmérése szerint a magyarok 22 százaléka kifejezetten retteg attól, hogy daganatos betegséget diagnosztizálnak nála, további 37 százalékuk pedig tart attól, hogy a jövőben érintett lehet rákos megbetegedésben.

A genetika a legnagyobb mumus

Sajnos félelmeink nem alaptalanok, az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarország az élen áll Európában a daganatos betegségek által okozott halálozások tekintetében: 100 000 lakosra 345 rák miatti haláleset jut évente. A szomorú lista élmezőnyében velünk van Horvátország, Szlovákia és Szlovénia, míg Európa legjobbjai ebből a szempontból a ciprusiak, a finnek és a svédek. A nőknél a leggyakoribb a mellrák, a tüdőrák és a vastagbélrák, míg a férfiak körében a tüdőrák, a vastagbélrák és a prosztatarák a legdominánsabb Európa-szerte.

A Generali felmérése szerint hazánkban a 30-49 éves nők félnek leginkább a daganatos megbetegedésektől, és a férfiak vannak többen azok között, akik ettől egyáltalán nem tartanak. Érdekes, hogy az alapfokú végzettséggel rendelkezők, valamint a Kelet-Magyarországon lakó magyarok kifejezetten felülreprezentáltak a ráktól legjobban félő hazai lakosok csoportjában. Fontos összefüggés, hogy azok a magyarok, akiknek a családjában előfordult már daganatos megbetegedés, kifejezetten félnek attól, hogy őket is érinteni fogja a rák (46 százalék), míg a helytelen életmód átlagosan csak a megkérdezettek 10 százaléka szerint játszik komoly szerepet a daganatok kialakulásában.

Félelem = rendszeres szűrés

Pozitív tendencia ugyanakkor, hogy azok a magyarok, akik tartanak attól, hogy rákkal diagnosztizálják őket, egyre tudatosabbak és gyakrabban járnak különböző orvosi ellenőrzésekre. A válaszadók 49 százaléka jár rendszeresen szűrővizsgálatokra, a válaszadók fele évente vagy akár félévente kivizsgáltatja magát. Sajnos azonban a magyarok 41 százaléka továbbra is úgy gondolja, ha nincs panasza, nem is kell szűrővizsgálatra mennie. Ez nem megfelelő hozzáállás, hiszen az időben felismert daganatos betegségek kezelése kíméletesebb lehet, és a gyógyulásra is sokkal nagyobb az esély.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem