5 °C Budapest

Elindult az áresés Budapesten: kipukkadt az ingatlanlufi?

2020. május 8. 14:42

Jelentősen csökkent az újépítésű lakások ára a kormányzati vészhelyzet kihirdetése után: az első negyedévhez képest áprilisban 12 százalékos árvesztéssel számolhattak a budapesti eladók, míg vidéken ennek pont az ellenkezője történt.  

Az áprilisi adatokkal lezárt összegzésből egyértelműen látszik, hogy az év első négy hónapjában nemcsak megállt a lakáspiaci áremelkedés, hanem sok helyen markáns csökkenés volt tapasztalható, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb tanulmányából.   A legnagyobb mértékben az újépítésű lakások ára csökkent. Országos összevetésben a 2019-es átlagárhoz képest ugyan csak 3 százalékos a visszaesés, ám az idei év első három hónapjának értékéhez viszonyítva már 12 százalékkal estek a lakásárak a járványhelyzet miatti kormányzati intézkedések bevezetése óta.

Elsősorban a belvárosi és a külső kerületek lakásárai csökkentek, így még a szegmens legkedveltebb területének számító XIII. kerületben is 5 százalékkal olcsóbban kínáltak egy négyzetmétert áprilisban, mint az első negyedévben

- összegezte az adatokat Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, vidéken ehhez hasonló tendenciát nem érzékeltek: "A fővároson kívül nem volt árcsökkenés, sőt a nagyobb városokban az árak 5-20 százalékkal még nőttek is a járvány megjelenése előtti időszakhoz képest" - hívta fel egy érdekes ellentmondásra a figyelmet az elemző, ámbátor megjegyezte: vidéken jóval kevesebb újépítésű lakást értékesített az Otthon Centrum hálózata.

Lakásvásárláson töröd a fejed? Nézz szét a Pénzcentrum kalkulátorában!

A panelek sem úszták meg az áresést, országos átlagban 3 százalékkal kevesebbet értek áprilisban az idei év első negyedévéhez képest. A legnagyobb vesztes a főváros pesti oldala, de hasonló tendencia érvényesült az ország nagyvárosainak lakótelepein is. Áprilisra esetenként akár 10 százalékkal is kevesebbet ért egy ilyen ingatlan. Budán és a belső kerületekben átlagosan 600 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző, míg a külső Pesti kerületekben már ennél alacsonyabb (500 ezer forint) fajlagos ár volt az irányadó az utóbbi hetekben. A megyei jogú városok esetében az átlagos négyzetméter ára nagyjából a pesti belvárosi árak fele volt (300 ezer forint).

A panellakások árának változása széles skálán mozgott: a kifejezetten népszerű (III., IV. és XIII.) kerületekben csak 3 százalékkal csökkentek az árak, míg a kevésbé kedvelt külső pesti részeken még a 10 százalékos árvesztés sem volt ritka. De vidéken sem mozogtak egységesen az árak, amíg Kaposváron, Kecskeméten, Nagykanizsán vagy Tatabányán jellemzően 10 százalékkal ért kevesebbet ugyanaz az ingatlan az utóbbi hetekben, addig Debrecenben, Nyíregyházán, Szombathelyen vagy éppenséggel Veszprémben 3 százalékkal emelkedtek a panellakások négyzetméterárai az előző negyedévhez képest

- sorolta az adatokat Soóki-Tóth Gábor.

Az első negyedév kontra április összevetés egyedül a családi házak terén nem hozott árváltozást: országos átlagban ugyanazok az összegek voltak az irányadók a negyedik hónapban, mint az első negyedévben. Persze ezt lehet árnyalni, a területi bontás ennél sokkal változatosabb képet mutat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fővárosban a drágább budai oldalon 10 százalékkal emelkedtek, a pesti oldalon ellenben 8 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak. A megyei jogú városok többségére is érvényes ez a vegyes kép: a legnagyobb városokban az átlagárak 5%-kal nőttek, míg a kisebb megye központokban ugyanennyivel csökkentek

- folytatta az elemzési vezető, aki megjegyezte: a családi házak lakásokhoz viszonyított értékállóságában nagy szerepe van annak, hogy a kijárási korlátozások miatt a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek, mivel tulajdonosaik könnyebben vészelhetik át a járvány okozta bezártságot.

A használt téglalakások négyzetméterárai átlagosan 4 százalékkal emelkedtek, ám ebben a szegmensben válik leginkább külön a fővárosi és a vidéki ingatlanpiac. "Budapestet a járvány érezhetően jobban megfogta. A belvárosban és a budai oldalon tapasztalt 800 ezer és a külső pesti kerületekben mért 610 ezer forintos négyzetméterárak megegyeznek az előző negyedévi adatokkal. Ugyanakkor vidéken, kivált a kisebb városokban, 10-20 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető. A régió központokban 7 százalékos növekedés után 360 ezer forintnál állt meg a négyzetméterár" - összegezte a felmérést az Otthon Centrum elemzési vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem