27 °C Budapest
Elindult az áresés Budapesten: kipukkadt az ingatlanlufi?

Elindult az áresés Budapesten: kipukkadt az ingatlanlufi?

2020. május 8. 14:42

Jelentősen csökkent az újépítésű lakások ára a kormányzati vészhelyzet kihirdetése után: az első negyedévhez képest áprilisban 12 százalékos árvesztéssel számolhattak a budapesti eladók, míg vidéken ennek pont az ellenkezője történt.  

Az áprilisi adatokkal lezárt összegzésből egyértelműen látszik, hogy az év első négy hónapjában nemcsak megállt a lakáspiaci áremelkedés, hanem sok helyen markáns csökkenés volt tapasztalható, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb tanulmányából.   A legnagyobb mértékben az újépítésű lakások ára csökkent. Országos összevetésben a 2019-es átlagárhoz képest ugyan csak 3 százalékos a visszaesés, ám az idei év első három hónapjának értékéhez viszonyítva már 12 százalékkal estek a lakásárak a járványhelyzet miatti kormányzati intézkedések bevezetése óta.

Elsősorban a belvárosi és a külső kerületek lakásárai csökkentek, így még a szegmens legkedveltebb területének számító XIII. kerületben is 5 százalékkal olcsóbban kínáltak egy négyzetmétert áprilisban, mint az első negyedévben

- összegezte az adatokat Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, vidéken ehhez hasonló tendenciát nem érzékeltek: "A fővároson kívül nem volt árcsökkenés, sőt a nagyobb városokban az árak 5-20 százalékkal még nőttek is a járvány megjelenése előtti időszakhoz képest" - hívta fel egy érdekes ellentmondásra a figyelmet az elemző, ámbátor megjegyezte: vidéken jóval kevesebb újépítésű lakást értékesített az Otthon Centrum hálózata.

Lakásvásárláson töröd a fejed? Nézz szét a Pénzcentrum kalkulátorában!

A panelek sem úszták meg az áresést, országos átlagban 3 százalékkal kevesebbet értek áprilisban az idei év első negyedévéhez képest. A legnagyobb vesztes a főváros pesti oldala, de hasonló tendencia érvényesült az ország nagyvárosainak lakótelepein is. Áprilisra esetenként akár 10 százalékkal is kevesebbet ért egy ilyen ingatlan. Budán és a belső kerületekben átlagosan 600 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző, míg a külső Pesti kerületekben már ennél alacsonyabb (500 ezer forint) fajlagos ár volt az irányadó az utóbbi hetekben. A megyei jogú városok esetében az átlagos négyzetméter ára nagyjából a pesti belvárosi árak fele volt (300 ezer forint).

A panellakások árának változása széles skálán mozgott: a kifejezetten népszerű (III., IV. és XIII.) kerületekben csak 3 százalékkal csökkentek az árak, míg a kevésbé kedvelt külső pesti részeken még a 10 százalékos árvesztés sem volt ritka. De vidéken sem mozogtak egységesen az árak, amíg Kaposváron, Kecskeméten, Nagykanizsán vagy Tatabányán jellemzően 10 százalékkal ért kevesebbet ugyanaz az ingatlan az utóbbi hetekben, addig Debrecenben, Nyíregyházán, Szombathelyen vagy éppenséggel Veszprémben 3 százalékkal emelkedtek a panellakások négyzetméterárai az előző negyedévhez képest

- sorolta az adatokat Soóki-Tóth Gábor.

Az első negyedév kontra április összevetés egyedül a családi házak terén nem hozott árváltozást: országos átlagban ugyanazok az összegek voltak az irányadók a negyedik hónapban, mint az első negyedévben. Persze ezt lehet árnyalni, a területi bontás ennél sokkal változatosabb képet mutat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővárosban a drágább budai oldalon 10 százalékkal emelkedtek, a pesti oldalon ellenben 8 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak. A megyei jogú városok többségére is érvényes ez a vegyes kép: a legnagyobb városokban az átlagárak 5%-kal nőttek, míg a kisebb megye központokban ugyanennyivel csökkentek

- folytatta az elemzési vezető, aki megjegyezte: a családi házak lakásokhoz viszonyított értékállóságában nagy szerepe van annak, hogy a kijárási korlátozások miatt a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek, mivel tulajdonosaik könnyebben vészelhetik át a járvány okozta bezártságot.

A használt téglalakások négyzetméterárai átlagosan 4 százalékkal emelkedtek, ám ebben a szegmensben válik leginkább külön a fővárosi és a vidéki ingatlanpiac. "Budapestet a járvány érezhetően jobban megfogta. A belvárosban és a budai oldalon tapasztalt 800 ezer és a külső pesti kerületekben mért 610 ezer forintos négyzetméterárak megegyeznek az előző negyedévi adatokkal. Ugyanakkor vidéken, kivált a kisebb városokban, 10-20 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető. A régió központokban 7 százalékos növekedés után 360 ezer forintnál állt meg a négyzetméterár" - összegezte a felmérést az Otthon Centrum elemzési vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?