Itt a profik tippje: ide menekítsd a pénzedet a pánik elől

2020. március 10. 21:30

Az alternatív eszköz menekülőutat jelenthetnek, például a nyersanyag vagy az ingatlan.

A Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020 konferencián előadó szakemberek elmondták, hogy az aranypiac tovább emelkedhet, a palládiumot érdemes lehet shortolni, az ingatlanok ára nyáron ismét emelkedésnek indulhat, az olajpiac pedig az idei évben jó eséllyel 30-40 dollár / hordó árfolyamon marad.

Botos Bálint, a Forestay Alapkezelő managing partnere a lakóingatlanokról elmondta, hogy meglehetősen makro-kitett a piac. A jövedelemarányos ingatlanárak még nem érték el a 2007-2008 körüli árakat, hiába nőttek reálértéken túl az ingatlanárak az akkori árakon. A budapesti lakásárak elszakadtak az országos árakhoz képest. A leginkább az V., VI., VII. kerület növekedett, de a külterületeken is 150-180 százalékos emelkedést lehetett látni. A belvárosi árak jelentős növekedésének az egyik fontos oka a belváros globalizálódása, sok belvárosi lakás befektetési termékké képződött.

A felfutás 2014 óta látható, a kínálat rigid, viszont a kereslet nagyon komolyan felpörgött. Tavaly nyár óta tapasztalható csak tranzakciószám-csökkenés, egyes kerületekben 30-50 százalékot. A csökkenés oka elsősorban a MÁP+ megjelenése - mondta el a szakember. Rengetegen vettek lombardhitellel MÁP+-t, ezeknek az egy éves lejárata nyáron ér véget, a felszabaduló tőke egy része az ingatlanpiacon csapódhat le - mondta el Botos Bálint.

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője elmondta, hogy az arany árfolyamát aktívan befolyásolja a koronavírus is, a járvány terjedésével együtt elindult a nemesfém árfolyama is, viszont megállt az emelkedés 1660 körül. Ennek a háttere a szakember szerint a most keletkező veszteségeket a befektetők az arany eladásával próbálták fedezni. Fontos az is, hogy a tőzsdék esését nem követi le az aranypiac. Bár a szakember optimista a nemesfém árfolyamkilátásaival kapcsolatosan, kiemelte, hogy az aranyat, de továbbra sem érdemes 100 százalékos súllyal használni egy portfólióban, de fontos eleme lehet minden befektetési portfóliónak.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. EMEA olaj- és gázpiaci elemzője elmondta, hogy reálértéken a válság alatt tapasztalható érték alá esett az olaj árfolyama, miután az oroszok kijelentették, hogy nem hajlandók a szaúdi olajpolitikát tovább támogatni. Az olajkereslet folyamatosan nőtt 2009 óta, várhatóan ez az idei évben is ki fog tartani. 2025-2030-ra érhet csúcsra az olajkereslet egyes szakértők szerint, Pletser Tamás viszont jobban hisz az olajcégek prognózisának, mely szerint 2030-2040-re érhet ez a csúcsra. A szakember úgy véli, a következő 15-20 évben folyamatosan nőni fog az olaj iránti kereslet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója a palládiumról beszélt. Az elmúlt 10 évben 500 százalékot emelkedett a nemesfém ára, az elmúlt 1,5-2 évben komoly gyorsulást láthattunk az áremelkedéstől. A palládium az összes nemesfémet, ipari fémet felülteljesítette

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem