Könnyebb lehet lakáshoz jutni a járvány után: ezzel a módszerrel egyszerűbb lesz minden

2020. május 5. 14:02

A járvány a lakásvásárlás eddig ismert legfontosabb szempontjait is felülírhatja, a választáskor mostantól döntő lehet, hogy az új ingatlan beosztása mennyire támogatja az otthoni munkavégzést. A kényszerértékesítések az ingatlanárakra negatívan hatnak, de ilyen egyelőre nem érzékelhető, ugyanakkor idén már kevesebb új lakás épül.

Az új technológiák elterjedése miatt sokkal több dolog lesz a jövőben megoldható online, derült ki az Otthon Centrum piaci elemzéséből. A tanulmány szerint a legkönnyebben az ingatlanmutatások első körét váltja ki az online formátum. A 3D-s videók rohamos terjedése lehetővé teszi, hogy a vevő fizikai jelenléte nélkül is képes leszűkíteni a kiválasztandó ingatlanok körét. A banki ügyletek intézésénél is előtérbe kerül az online tér fontossága, ahogy az ingatlanközvetítő és az ügyfél között is a korábbinál hangsúlyosabbá válik az online kommunikáció.

Lakásvásárláson gondolkodsz? Találd meg a legjobb kölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A piac már a koronavírus-járvány kirobbanása előtt is a változások korát élte, a 2014 és 2018 közötti felívelési időszaka után tavaly megtorpant, és az adásvételek száma csökkent. Ez már önmagában jelezte, hogy vége az ingatlanpiaci aranykornak, amit a világjárvány felgyorsított.

Az árak növekedésének üteme fokozatosan csökkent 2017-től, de még 2020 első negyedévében is az egy évvel korábbihoz képest magasabb átlagárak voltak az irányadóak. A stagnálás vagy nagyon enyhe árcsökkenés csak 2019 utolsó negyedévéhez képest volt tapasztalható

- összegezte az Otthon Centrum kimutatásait Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta, a március utolsó hetétől bevezetett vészhelyzeti intézkedések hatását jelentősen megérezte az ingatlanpiac, ám az utóbbi hetekben határozott mozgás érzékelhető, a vevők fokozatosan kezdenek visszatérni, és a kivárást választók érdeklődése is megnőtt.

Találd meg a legjobb lakáskölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

Ez is erősíti az optimista forgatókönyv valószínűségét: a kormányzat által bejelentett lazítások arra mutatnak, hogy fokozatosan újraindulhat az élet, ha így lesz, akkor a gazdaság már a harmadik negyedévtől visszatérhet a megszokott dinamikájához, 2021-re pedig teljesen regenerálódhat. 

A gazdaságot az idei második félévre halasztott utólagos fogyasztás kompenzálhatja, és ez az ingatlanpiacra is érvényes

- folytatta Soóki-Tóth Gábor, ám megjegyezte: létezik ennél sokkal pesszimistább forgatókönyv is. Eszerint újabb, a korábbinál brutálisabb fertőzéshullámmal, kezelhetetlen mennyiségű megbetegedéssel, a vakcina kutatások elhúzódásával kell számolni, ami akár évekig tartó mély recessziót okoz. A két forgatókönyv szélsősége helyett várhatóan lassú normalizálódás jön, vélelmezte az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A tipikusan lakásvásárlást indukáló események - mint az önálló lakhatás megteremtésének igénye, a családalapítás, a válás, a háztartás élethelyzetében történő változás - mellett egyre nagyobb szerepet kap az otthoni munkavégzés igénye. Vagyis, hogy egy jól elszeparálható része is legyen az ingatlannak, ahol lehetséges a napi munkafolyamatok otthoni elvégzése.

Ez az igény, illetve a távmunka térnyerése csökkentheti az adminisztratív munkakörökben dolgozók városba költözési kényszerét, ami mérsékli a főváros dominanciáját. Ez az adásvételek számának alakulásában már korábban is ismert folyamat volt: a növekvő tranzakciószám ellenére csökkent a főváros aránya

- ismertette a trendeket Soóki-Tóth Gábor. Vidéken a nagyvárosokból az agglomerációs övezetekbe és a kisebb városok felé mozdult a piac, amire ráerősíthet az otthoni munkavégzés. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lakásvásárlók körében a jövőben már az is szempont lesz, hogy a lakás alaprajzi elrendezése, mennyire támogatja az otthoni munkavégzés lehetőségét

- állapította meg a szakember. Az új építésű ingatlanok iránti kereslet eleve kisebb 2020-ban, ezt jelzi a projekt- és lakásszámok csökkenése, ám ez a gazdasági visszaesés hatására ez még nagyobb lehet.

Lakásvásárláson gondolkodsz? Találd meg a legjobb kölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A hitelmoratórium átmenetileg segít, de aki nem talál a korábbi jövedelmének megfelelő új munkahelyet, vagy elveszítette vállalkozását, kényszerértékesítővé válik, ami az ingatlanárakra negatívan hat. Egyelőre azonban ilyen hatás nem érzékelhető a piacon, állapította meg Soóki-Tóth Gábor. Amennyiben a járvány elhúzódása a jelenleginél drasztikusabb keresletcsökkenéssel párosul, akkor a befektetők értékvesztéssel számolhatnak, ámbátor megjegyzendő: 2014 óta jelentős értéknövekedést könyvelhettek el - szögezte le a szakember.

Az ingatlanpiac kilábalását segítő intézkedésekről szólva az elemzési vezető kiemelte, hogy a lehető legfontosabb feladat a munkahelyek, a lakosság jövedelmi bizonytalanságainak megszüntetése, a kieső jövedelmek és a megszűnő munkalehetőségek pótlása, valamint a cégek működőképességének - regenerálódási képességének fenntartása.

Mindent összevetve a lakás egy esetleges árcsökkenés mellett is értékálló, és hosszú távon vonzó megtakarítási forma marad

- jegyezte meg Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM