16 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 1-jén

2020. május 1. 07:01

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.02 07:31Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 2-ánNe maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.

Csehországban péntektől már országos szinten működik az úgynevezett intelligens karantén rendszer, amellyel a közegészségügyi hatóságok nagyon gyorsan meg tudják határozni, hogy egy-egy új koronavírus-beteg kikkel találkozott az előző öt napban.

Nyolc évtized húsz magyar vígjátékát tette ingyenesen elérhetővé online a Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar film napja alkalmából csütörtöktől 10 napon át a magyarfilmnapja.hu oldalon - közölte az NFI.

2020.05.01 20:45
Nagy-Britanniában meghaladta a százezret a napi szűrések száma

Jelentősen meghaladta a célként kitűzött napi százezret az új koronavírus okozta fertőzések megállapítását célzó szűrések száma - közölte pénteken a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóján elmondta: előző nap 122 347 koronavírus-szűrést végeztek el országszerte. Hozzátette: a szűrés kulcsfontosságú az új koronavírus okozta Covid-19 járvány visszaszorítása szempontjából, sok más tényező mellett azért is, mert elősegíti a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldását. Emellett az emberek - ha tapasztalják magukon a tüneteket - tudni akarják, hogy nem a koronavírussal fertőződtek-e meg, és a fertőzések számának széleskörű ismerete mindenki biztonságát szolgálja - hangsúlyozta.

2020.05.01 20:43
Törökországban tovább csökken az új esetek és a halálos áldozatok száma

Törökországban pénteken 2188 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, és ezzel a fertőzöttek száma 122 392-re nőtt - közölte Twitter-fiókján Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter, a járvány három hete ereszkedő trendjének folytatódásáról beszámolva. A kis-ázsiai országban április 11-én érte el az újonnan regisztrált esetek száma az eddigi legmagasabb napi értékét, 5138-at, a járvány terjedésének üteme azóta mérséklődik. Csütörtökön 2615 embernél diagnosztizálták a kórokozó SARS-CoV-2 vírust. A hivatalos közlés szerint a csütörtöki 93 után pénteken 84 ember vesztette életét a járványban, ami április 7. óta a legalacsonyabb napi érték. Eddig összesen 3258-an haltak meg a Covid-19 betegség következtében. A tárcavezető által megosztott táblázatból az is kiderült, hogy miközben az elmúlt 24 órában az intenzív ellátásra szoruló betegek száma tovább csökkkent, most 1514-ről 1480-ra, a lélegeztetőgépre szorulóké valamelyest emelkedett, 803-ról 818-ra. (Az előbbi rekordértéke április 19-én 1922, az utóbbié április 14-én 1087 volt.) A gyógyultnak minősítettek száma pénteken ismét nagy mértékben nőtt, 4922-vel - ami az újonnan igazolt fertőzöttek számának több mint kétszerese - s így eddig már 53 808-an hagyhatták el a kórházat. A 83 milliós országban az új koronavírus hivatalos, március 11-ei megjelenése óta több mint 1 millió 75 ezer tesztet végeztek el. A napi tesztszám és a feltárt új esetek aránya még soha volt olyan kedvező, mint pénteken, kerekítve 5,3 százalék.

Az euróövezet gazdasági teljesítménye a vírusjárvány miatti visszaesést követően a legvalószínűbb forgatókönyv alapján 2022 végére érheti el a krízis előtti szintet az Európai Központi Bank (EKB) honlapján pénteken publikált prognózisa szerint.

2020.05.01 19:57
40 ezer fertőzött Hollandiában; 50 ezer teszt Luxemburgban

Hollandiában 475-el 39 391-re nőtt az azonosított fertőzések száma, és egy nap alatt 98 ember halálát okozta a járvány. Az eddig elhunytak száma ötezerhez közelít. Luxemburgban romlott a járványügyi helyzet - számol be Luxemburg Wort francia nyelvű napilap. A félmillió lakost számláló országban 28 újabb fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, és két személy hunyt el a vírus okozta betegségben. Az országban mintegy 50 ezer tesztet hajtottak végre a járvány kitörése óta. 87 embert ápolnak kórházban, közülük 22-őt intenzív osztályon. Az áldozatok száma 90-re nőtt.

2020.05.01 19:55
Belgiumban javul a járványügyi helyzet, de még nincs ok ünneplésre

Javul a járványügyi helyzet Belgiumban, de még nincs ok az ünneplésre - írta a Le Soir francia nyelvű belga napilap pénteken. Az újság beszámolója szerint, az országban folyamatosan csökken a Covid-19 betegségben elhunytak száma, de a legtöbb haláleset még mindig az idősotthonokban történik. A lap szerint az új fertőzöttek száma is csökken a lakosság körében, 24 óra leforgása alatt 513 új esetet azonosítottak. A koronavírus-fertőzöttek összlétszáma 50 ezerhez közelít a 11, 5 milliós lélekszámú országban. Legfrissebb adatok szerint, pénteken 152 embert utaltak be a járvánnyal összefüggésben kórházi ápolásra, az újság megemlíti, hogy pontosan egy hónapja, április végén, ez a szám 600-nál is több volt.

2020.05.01 19:54
Horvátországban és Szlovéniában is tovább csökken az új fertőzöttek száma

Horvátországban és Szlovéniában is tovább csökken az új típusú koronavírussal újonnan megfertőződtek száma, utóbbi országban egy hónap óta a legalacsonyabb - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője úgy értékelte: bár Horvátországban enyhébbek voltak a járvány megfékezésére elfogadott korlátozások, az eredmények jobbak, mint a legtöbb országban. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormány megfelelő időben, megfelelő intézkedéseket vezetett be a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Horvátországban 24 óra alatt 9-cel - hattal kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2085-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napban történt hat halálesettel 75-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A legtöbb fertőzést és öt halálesetet is az egyik gócnak számító spliti idősotthonban regisztrálták. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1421 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 17 beteg van lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 36 917 koronavírus-tesztet végeztek. A legfrissebb adatok szerint a szomszédos Szlovéniában egy nap alatt öttel - hattal kevesebbel, mint egy nappal korábban - 1434-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, ami egy hónapja a legalacsonyabb esetszám. Az elmúlt 24 órában két személy hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 93-ra nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 54 211 koronavírus-tesztet végeztek, és a diagnosztizált betegek közül 21-et ápolnak intenzív osztályon. A fertőzés megjelenése óta 238 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Horvátországtól eltérően, ahol a hatósági karanténban meggyógyult fertőzötteket is jegyzik, Szlovéniában csak a kórházban kezelt, gyógyult betegekről közölnek adatokat. Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon és újraindítják a gazdaságot. Mindkét országban a gazdasági teljesítmény visszaesésére számítanak a vírusjárvány miatt.

2020.05.01 19:53
Olaszországban 28 ezer fölé emelkedett a járvány halottainak száma

Egymást követő második nap háromszáz alatt volt a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma Olaszországban - közölte pénteken este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint hatszázzal csökkent. A halottak száma pénteken 269 volt, a csütörtöki 285 után. Március 14-én jelentettek utoljára ilyen kevés elhunytat, az eddigi halálos áldozatok száma mindazonáltal elérte a 28 236-ot. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 608-cal csökkent, 100 943-ra, míg a gyógyultaké meghaladta a 78 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a SARS-CoV-2 vírus eddig 207 428 embert fertőzött meg Olaszországban. A járvány gócpontjában, Lombardiában egy nap alatt 737 új fertőzöttet azonosítottak a csütörtöki 598 után. A tartományban az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 76 ezret. Ugyanitt 88-an haltak meg az egy nappal ezelőtti 93 után. A régióban február 20. óta több mint 13 ezren veszítették életüket a Covid-19 járványban. Az adatok szerint az április 22-29. közötti héten az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 80 százalékát öt tartományban, az északi Lombardia, Piemonte, Emilia Romagna, Veneto és Liguria területén regisztrálták. A május 4-től újrainduló olaszországi termelés elsősorban ezeket az iparosodott tartományokat érinti: a munkába álló mintegy 4,5 millió dolgozó nagy része a gócpontokban mozog majd.

2020.05.01 19:51
Nagy-Britanniában meghaladta a százezret a napi szűrések száma

Jelentősen meghaladta a célként kitűzött napi százezret Nagy-Britanniában az új koronavírus okozta fertőzések megállapítását célzó szűrések száma - közölte pénteken a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock a kormány szokásos napi sajtótájékoztatóján elmondta: előző nap 122 347 koronavírus-szűrést végeztek el országszerte. Hozzátette: a szűrés kulcsfontosságú a Covid-19 járvány visszaszorítása szempontjából, sok más tényező mellett azért is, mert elősegíti a járvány megfékezését célzó intézkedések feloldását. Hancock április elején jelentette be, hogy a hónap végére naponta legalább százezer koronavírus-szűrést kell elvégezni az országban. A cél elérhetőségét sokan kétségbe vonták, mivel még április közepén is 18-20 ezer volt a napi szűrések száma. Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor nemrég azt mondta, hogy a céljuk a napi negyedmillió koronavírus-szűrés elérése. (MTI)

2020.05.01 19:50
Bevezették az "intelligens karantént" Csehországban

Csehországban péntektől már országos szinten működik az úgynevezett intelligens karantén rendszer, amellyel a közegészségügyi hatóságok nagyon gyorsan meg tudják határozni, hogy egy-egy új koronavírus-beteg kikkel találkozott az előző öt napban. "A rendszer segítségével az új beteg kontaktusainak mintegy kétharmadát napokon belül felfedjük, s be tudjuk őket rendelni tesztelésre, nincsenek-e megfertőzve" - mondta Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese, a projekt vezetője pénteken a CTK hírügynökségnek. Az intelligens karantén rendszert áprilisban már több cseh régióban tesztelték. Prymula szerint az eltelt egy hónap alatt sikerült kiküszöbölni az alkalmazás szinte minden "gyermekbetegségét", és most már országos szinten is üzemképes. A rendszer lényege, hogy a diagnosztizált megfertőzött személynél - a mobilszolgáltatók adatainak segítségével - minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az utóbbi öt napban, hogy őket szintén letesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján tudják megállapítani. Eddig csak a megfertőződött emberrel való beszélgetés alapján keresték meg azokat, akikkel az utolsó napokban kapcsolatba került. Az elektronikus nyom felhasználása szakértők szerint nagyon sokat segíthet az emlékezet felfrissítésében. Az elektronikus nyom felhasználását mindig az érintett beleegyezéséhez kötik.

A kiemelt ágazatokban akár 18 havi, de minden ágazatban legalább 9 havi munkabér fedezetét biztosíthatja a Széchenyi munkahelymegtartó hitel, amely mellé szabad felhasználású folyószámlahitelt is igényelhetnek a mikro-, kis- és közepes vállalkozások. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként induló rendkívül alacsony kamatozású hitelek a magyarok munkahelyeinek megőrzését, a hazai vállalatoknál meglévő szaktudás megvédését szolgálják - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Hat ország üzleti céllal érkező állampolgárai beléphetnek Magyarországra a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint.

2020.05.01 17:57
Indiában újabb két hétre meghosszabbítják a korlátozásokat, de egyes régiókban lazíthatnak

Indiában hétfőtől újabb két hétre meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat, de egyes, alacsonyabb kockázatúnak minősíthető régiókban jelentős lazításokat vezethetnek be - jelentette be pénteken a belügyminisztérium. Az egész országban továbbra sem működik majd a légi és a vasúti közlekedés, és az emberek autóval sem utazhatnak át egyik tagállamból a másikba. Az iskolák, a szállodák, az éttermek, a bevásárlóközpontok, az éttermek és a templomok továbbra sem nyithatnak ki. A hatóságok három zónára - vörös, sárga és zöld jelzésű területekre - osztják fel az országot a járvány súlyossága alapján. A legnépesebb és gazdasági szempontból a legjelentősebb nagyvárosokat - köztük Újdelhit, Mumbait, Bengalurut, Csennait és Ahmedabadot - vörös zónának, vagyis a vírusfertőzés terjedése szempontjából gócpontoknak minősítették, és itt a legszigorúbb korlátozásokat fogják fenntartani. Azok a területek azonban, ahonnan három hétig nem jelentenek új fertőzést, megkaphatják a zöld zóna minősítést, és itt lazíthatnak a biztonsági előírásokon. A besorolásokat legalább hetente felülvizsgálják majd, ahogy a körülmények változnak - erről tájékoztatta az egészségügyi minisztérium a helyi hatóságokat.

Hatalmas siker a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ pénteken. Magyar Péternek, a központ vezérigazgatójának tájékoztatása szerint alig fél nap alatt már több mint ezer felsőoktatási hallgató igényelte a Diákhitel Központnál péntektől elérhető, maximum félmillió forintos, teljesen szabad felhasználású kamatmentes Diákhitel Pluszt. A Diákhitel Központ történetében ilyen számú igénylésre ilyen rövid idő alatt a 2001-es alapítás óta nem volt példa.

2020.05.01 16:32
Rekordmélységben a brit gyáripar aktivitási mérőszámai

A pénteken ismertetett friss adatok szerint rekordmélységbe zuhantak áprilisban a brit feldolgozószektor aktivitásának mérőszámai az új koronavírus okozta járvány átszűrődő hatásai miatt. Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a múlt hónapban soha nem mért alacsony szintre, 32,6-ra esett a márciusban kimutatott 47,8-ról. Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. Ennek alapján a márciusi gyáripari index is már visszaesést mutatott, de a 32,6-os áprilisi feldolgozóipari BMI-mutató az ágazat aktivitásának összeomlásszerű zuhanására vall. (MTI)

A mai adatok szerint már 2863 főnél muttták ki az új típusú koronavírus fertőzést; közülük 983 főt kórházban ápolnak. Szerte az országban vannak ún. járványkórházak, illetve a koronavírusos betegeknek fenntartott (zárt)osztályok; mi most a Szent János Kórház COVID-osztályán készült képeket adjuk közre.

2020.05.01 15:45
9,2%-al eshet vissza a spanyol gazdaság

A spanyol kormány a gazdaság teljesítményének 9,2 százalékos csökkenésére számít idén - jelentette be a gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján Madridban. "A spanyol gazdaság az euróövezet átlaga felett növekedett (...), de a járvány okozta váratlan sokk hirtelen véget vetett ennek a pozitív növekedésnek" - mondta a tárcavezető, felidézve, hogy a kormány év elején még a bruttó hazai termék (GDP) 1,6 százalékos bővülésével tervezett. Mint mondta, várakozásaik szerint a munkanélküliség 19 százalékra emelkedik ebben az évben a tavalyi 13,8 százalékos rátáról.

2020.05.01 15:20
Tovább csökkent Romániában a nyilvántartott aktív esetek száma

Tovább csökkent Romániában pénteken a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, de nemcsak az utóbbi napon meggyógyultak, hanem az elhunytak nagy száma is hozzájárult ahhoz, hogy enyhült az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás. A stratégiai kommunikációs törzs péntek kora délután közzétett jelentése szerint 31-gyel emelkedett az előző napi jelentéshez képest a koronavírus-járvány áldozatainak száma, így a betegség romániai megjelenése óta már 726 fertőzött vesztette életét. Eddig háromszor fordult elő, hogy a 24 óra alatt elhunytak száma meghaladta a 30-at. A pénteki statisztikába olyanok is bekerültek, akik napokkal korábban haltak meg, de később derült ki róluk, hogy koronavírus-fertőzöttek voltak. Az előző hét átlagánál több mint 40 százalékkal többen, 311-en hagyták el gyógyultan a kórházat az utóbbi 24 órában, miközben a fertőzöttek száma, az utóbbi hét átlagát alig meghaladva, 327-tel emelkedett. Romániában eddig 12 567 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), közülük 249-et intenzív osztályon ápolnak. Több mint 32 ezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került ember továbbra is otthoni elkülönítésben, vagy hatósági karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét. (MTI)

2020.05.01 15:18
Spanyolországban meghaladta a 215 ezret a regisztrált fertőzöttek száma

Spanyolországban 215 ezer 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírusos esetek száma, miközben a fertőzés terjedésének üteme továbbra is mérséklődik - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken. A szaktárca jelentése szerint az elmúlt egy napon 1175 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek. Az eljárással csütörtökre 1309, szerdára 2144 új esetet igazoltak. A közzétett összesítés nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak. A SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 24824 ember halálát okozta, 281-en az elmúlt 24 órában veszítették életüket. Csütörtökön 268-an, szerdán 325-en hunytak el. A gyógyultak száma elérte a 114 ezer 678-at, számuk egy nap alatt 2628-cal növekedett, miután csütörtökön 3103-mal, szerdán pedig 6399-cel emelkedett a minisztériumi statisztikában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Május 1-jétől tíz, magas hatóanyag-tartalmú készítmény vált vénykötelessé - szúrta ki a Pénzcentrum az OGYÉI honlapján. A változás a 600, 800 mgibuprofént és 300 mg dexibuprofént tartalmazó gyógyszereket érinti, tehát például a közkedvelt ALGOFLEX FORTE filmtablettát is.

Egyedül az új fertőzések számának csökkentésével és a kontaktok nyomonkövetésével vehetjük fel a harcot a koronavírussal szemben - erről adott ki közös nyilatkozatot Németország négy vezető orvosi kutatói társasága, a Leibniz Szövetség, a Helmholz Szövetség, a Fraunhofer Intézet és a Max Planck Társaság - írja a CNN tudósítására hivatkozvaaz Index.

Múlt héten Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának elnöke a Pénzcentrumnak adott interjújában kifejtette, a sürgősségi ellátás nem a foghúzásban merül ki, jóval szélesebb a kezelések köre. Arról is beszélt, hogy nagyon sok magán szolgáltató bezárt a koronavírus megjelenése után, és azok, amelyek bevállalták a sürgősségi ellátást, nem tudnak tudni akkora bevételt termelni, mint korábban. Kíváncsiak voltunk, mik a magán fogorvosi rendelők tapasztalatai, hogyan alakult a betegszám a járvány kirobbanása után és milyen panaszokkal keresik meg őket a betegek.

Hétfőtől az ország egész területén újra engedélyezik sportrendezvények nézők nélküli, zárt körülmények közötti lebonyolítását, illetve edzések megtartását és látogatását, amivel lehetővé válik a labdarúgó OTP Bank Liga folytatása.

A szokásos időpontban, 11 órakor megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs a magyar koronavírus-helyzettel kapcsolatban. Élőben követtük az eseményt, ezek voltak a legfontosabb bejelentések.

A Brain Bar alapítója, Böszörményi-Nagy Gergely az OTP Bank vezérigazgatójával, az MLSZ frissen újraválasztott elnökével, Csányi Sándorral beszélgetett, aki a magyar gazdaság kilátásairól, a világgazdasági helyzetről, a krízis tanulságairól és a futball jövőjéről is megosztotta gondolatait a hallgatókkal. A legfontosabb kérdéseketet az alábbiakban foglaltuk össze.

Kormányzati beavatkozás nélkül több száz milliárd forintnyi kiesés lehetett volna a díszkertészeti ágazatban - mondta Orlóci László, Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke péntek reggel az M1-en.

2020.05.01 10:32
Szerbiában tiltakoztak az intézkedések ellen, Bosznia megbánta az enyhítéseket

A nyugat-balkáni országok lakossága egyre türelmetlenebb a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések miatt, a kijárási tilalom ellen ismét tiltakoztak Szerbiában, a boszniai Szerb Köztársaság vezetése viszont közölte, korai volt az enyhítés, mert újra nőtt a fertőzöttek száma. Szerbiában egy nap alatt 8724-ről 9009-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A nyugat-balkáni ország vezetése csütörtökön katonai érdemrenddel tüntette ki azt a hat kínai orvost, aki a járvány kezdete óta segíti a szerbiai egészségügyet. Az ünnepségen Aleksandar Vulin védelmi miniszter kiemelte: amikor mindenki egymással vitázott, és a korábbi szövetségesek hátat fordítottak, akkor a baráti Kína Szerbia segítségére sietett. Annak ellenére, hogy Belgrád enyhített a korlátozó intézkedéseken, és megszüntette az eredetileg a teljes hétvégére tervezett kijárási tilalmat, az ellenzék szerint ez nem elég, meg kellene szüntetni az éjszakai kijárási tilalmat is, illetve az összes kötelező, szigorú intézkedést. Az ellenzéki vezetők egy csoportja csütörtök este, a kijárási tilalom ideje alatt tiltakozást szervezett a parlament épülete elé, és ugyan viseltek maszkot, kesztyű nem volt rajtuk, s a kötelező kétméteres távolságot sem tartották be egymástól. A helyszínen később megjelent néhány kormánypárti aktivista, de összetűzésre nem került sor. Tűzveszélyes volt viszont egy másik, szintén kormánypárti csoport fellépése, az állítólagos futballhuligánok ugyanis több épület tetején is labdarúgó mérkőzéseken használt fáklyákat gyújtottak, amelyek közül több is leesett az épületről. Koszovóban az utóbbi 24 órában 799-ről 806-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A belpolitikai válságot megoldandó a köztársasági elnök Avdullah Hotit kérte fel kormányalakításra. Az új kabinetről szombaton szavaz a pristinai parlament. Albin Kurti távozó miniszterelnök az alkotmánybírósághoz fordul, mert szerinte alkotmányellenes, hogy a tavalyi választásokon győztes pártját nem kérték fel kormányalakításra, még akkor is, ha ő maga, miniszterelnökként korábban elbukott a bizalmi szavazáson. Kurti szerint előrehozott választást kellene tartani, arra azonban nincs lehetőség a koronavírus-járvány ideje alatt. Észak-Macedóniában csütörtökről péntekre 1442-ről 1465-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Szkopje bejelentette, a diákok az idén már nem térnek vissza az iskolapadba, június 10-ig folytatódik az online oktatás. Az érettségik elmaradnak, mindenki a lezárt érdemjegyét kapja meg érettségi jegyként. Montenegróban az utóbbi napon nem jeleztek új esetet, az ismert fertőzöttek száma továbbra is 322. A kormány engedélyezte az üzletek kinyitását, a tömegközlekedés újraindítását és a lakhelyelhagyást. Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1677-ről 1757-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a miniszterelnöke szerint azért nőtt meg jelentősen és hirtelen az új fertőzöttek száma, mert az ortodox húsvét alkalmából sokan nem tartották be az elővigyázatossági intézkedéseket, a hatóságok pedig az ünnep miatt tolerálták a szabályszegőket. Sokan egyházi liturgián is részt vettek, pedig azokat kifejezetten betiltották, és közös kanállal áldoztak - magyarázta Radovan Viskovic. A boszniai kormány közölte, elővigyázatosságból júniusig biztos nem indítja újra a légi forgalmat. Bosznia-Hercegovina egyetlen tengerparti városában, Neumban a járvány kitörése óta kötelező a belépő járművek fertőtlenítése. Péntektől kezdve ezt fizetős szolgáltatássá változtatták, az így befolyó összeget pedig további fertőtlenítőszerekre költik. Néhány hétig a városba lépőknek azt is igazolniuk kellett, hogy nem fertőzöttek, ezt az intézkedést azonban a hét elején megszüntették. (MTI)

Országszerte felkészültek az iskolák az érettségi lebonyolítására, a diákoknak hétfőtől a koronavírus-járvány miatt szigorú előírások betartásával, sok helyen védőmaszkban kell vizsgázniuk. Az MTI által megkeresett intézményekben kevesen kértek halasztást, van olyan középiskola, ahol senki sem.

Mostanáig több mint félezer vállalkozás és mintegy ötezer munkavállaló kérvényezte közösen a Gazdaságvédelmi akciótervben elindított általános bértámogatást - nyilatkozta Bodó Sándor.

2020.05.01 09:31
Trump állítja, látott bizonyítékot a kapcsolatra a vírus és a vuhani laboratórium között

Donald Trump látott bizonyítékot a kapcsolatra a koronavírus és a vuhani laboratórium között. Az amerikai elnök ezt a Fehér Házban csütörtökön este tartott sajtókonferenciáján jelentette ki. Az elnök konkrétumokat ugyanakkor nem tárt fel az említett bizonyítékokról, viszont közölte: büntetővámokat tervez bevezetni Kína ellen. Kifejtette: Washington megkötötte a részleges kereskedelmi megállapodást Pekinggel, de ez most másodlagos kérdés azok után, ahogyan Kína szerinte a járványügyet kezelte. Arra az újságírói felvetésre azonban nem válaszolt, hogy felelősnek tartja-e Hszi Csin-ping kínai vezetőt a járvánnyal kapcsolatos félrevezető információkért. Mint fogalmazott: Kína vagy a hozzáértés hiánya miatt nem tudta megállítani a járványt vagy egyszerűen hagyta, hogy a vírus szabadon terjedjen. "De még az is meglehet, hogy valaki szándékosan tett valamit" - fűzte hozzá.

Nőtt a befektetési célú aranyvásárlás az első negyedévben világszerte az Arany Világtanács adatai szerint.

2020.05.01 08:41
Három és negyedmillióan fertőződtek meg szerte a világon, és több mint egymillió gyógyult van

Világszerte 3 257 520-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 233 405, a meggyógyultaké pedig 1 014 809 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint pénteken reggel 7:30-kor.

Mint arrólma reggel beszámoltunk, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A területi statisztikák szerint már minden megyében jelen van a vírus, a legsúlyosabb járványhelyzet jelenleg Budapesten és Pest megyében van, de egyre több a megbetegedés Fejér megyében is. De 100 fő fölött van már a beazonosított betegek száma Zalában és Komárom-Esztergomban is.

A következő napok legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend és fokozatosság - mondta Orbán Viktor, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor még szerdán jelentette be, hogy fokozatosan enyhíteni kezdenek a korlátozásokon. Nos, a Magyar Közlönyben csütörtök éjjel meg is jelent a vonatkozó rendelet, amely szerint május 4-től a kijárási korlátozás fennmarad Budapesten és egész Pest megyében. Vidéken azonban jönnek a könnyítések. Mutatjuk a részleteket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem